WELL BEING

Πώς να μην ιδρώνεις τόσο πολύ: Οι πέντε αποτελεσματικές λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί


JTeam

17 Ιουλίου 2023

Πώς να μην ιδρώνεις τόσο πολύ: Οι πέντε αποτελεσματικές λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί
Από αντιιδρωτικά φάρμακα και θεραπείες, μέχρι botox - Όσα πρέπει να ξέρεις για την ελάττωση του ιδρώτα

Τις τελευταίες ώρες και ημέρες, ίσως και να μην έχεις σταματήσει να ιδρώνεις εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα. Όσο ενοχλητικό και αν είναι, δύσκολα μπορείς να ελέγξεις τη ποσότητα ιδρώτα που παράγει ο οργανισμός, προκειμένου να ανταπεξέλθει σε συνθήκες ζέστης.

Αρχικά η εφίδρωση είναι μια απόλυτα φυσιολογική και υγιής λειτουργία του σώματος, και συμβαίνει προκειμένου να υπάρχει ισορροπία της εσωτερικής μας θερμοκρασίας, με την εξωτερική.

  • Ωστόσο, υπάρχει και η περίπτωση της υπεριδρωσίας, όπου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η υπεριδρωσία αποτελεί μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Κατά την πάθηση αυτή ο ιδρώτας δεν εξυπηρετεί τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας δυσλειτουργίας-υπερδραστηριότητας των νεύρων που διεγείρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες μιας συγκεκριμένης περιοχής, συχνότερα στις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα, αλλά και στο πρόσωπο. Τα άτομα που υποφέρουν από υπεριδρωσία, ιδρώνουν έως και 4 φορές περισσότερο σε σχέση με έναν μέσο άνθρωπο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να ζητήσουμε την βοήθεια ενός ειδικού, ωστόσο παρακάτω ακολουθούν 10 πολύτιμες συμβουλές που μπορούν να δώσουν αποτελεσματική λύση στην εφίδρωση:

Αντιδρωτικά


Τα αντιδρωτικά προϊόντα είναι διαφορετικά από τα αποσμητικά. Στην ουσία τα αποσμητικά εξαλείφουν τη μυρωδιά που προκαλείται από την εφίδρωση. Το αντιιδρωτικό όμως, εμποδίζει τους ιδρωτοποιούς αδένες και τους φράζει. Τέτοια προϊόντα, περιέχουν μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος και το αλουμίνιο, τα οποία εμποδίζουν τους πόρους να απελευθερώνουν ιδρώτα.

Υπάρχουν και ισχυρότερα αντιιδρωτικά, τα οποία διατίθενται με ιατρική συνταγή. Ωστόσο, η χρήση τους χρειάζεται προσοχή και μέτρο, καθώς η τακτική χρήση σε καθημερινή βάση δεν είναι και ό,τι πιο υγιεινό, καθώς όλες οι τοξίνες παραμένουν στον οργανισμό.

Επέλεξε τα σωστά υφάσματα

Λινά και βαμβακερά απορροφούν καλύτερα τον ιδρώτα και τις οσμές, διατηρώντας το σώμα μας πιο δροσερό σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αποφύγετε ελαστικά και ρούχα φτιαγμένα από πολυεστέρες, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σωστή ενυδάτωση

Η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στην ψύξη του σώματος και στη μείωση της εφίδρωσης. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ, καθώς και οι δύο αυτές ουσίες μπορούν να αυξήσουν προσωρινά τους καρδιακούς μας παλμούς, αυξάνοντας τη θερμοκρασία μας και κάνοντάς μας να ιδρώνουμε.

Μικρά γεύματα

Η τακτική κατανάλωση γευμάτων, αλλά μικρής ποσότητας, μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούμε δροσεροί, λόγω της μεταβολικής θερμότητας που απαιτείται για τη διάσπαση της τροφής.

Botox

Στις πιο ενισχυμένες θεραπείες για την έντονη εφίδρωση, είναι αποτελεσματικό και το Botox. Οι ενέσεις Botox λειτουργούν μπλοκάροντας τα νεύρα που δίνουν σήμα στο σώμα μας να ιδρώσει. Πρόκειται για μια προσωρινή λύση, καθώς οι ενέσεις διαρκούν 6 έως 12 μήνες.

Οξυβουτυνίνη

Πρόκειται για μια χημική ουσία, η οποία μπλοκάρει ορισμένους χημικούς αγγελιοφόρους και νεύρα στο σώμα μας, τα οποία με τη σειρά τους, σταματούν την έκκριση ιδρώτα. Και πάλι όμως, πρόκειται για θεραπείες που χρειάζονται καθοδήγηση ειδικού και όχι συχνή χρήση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.