WELL BEING

Κολυμπάς με φακούς επαφής; Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να το ξανακάνεις


JTeam

26 Ιουλίου 2023

Κολυμπάς με φακούς επαφής; Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να το ξανακάνεις
Οι περισσότεροι από εμάς, θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία των ματιών μας και δεν το γνωρίζουμε καν

Ξέρω πως οι φακοί επαφής έχουν γίνει κομμάτι της ζωής σου. Ωστόσο υπάρχουν στιγμές που πρέπει να τους αποχωριστείς και δεν είναι μόνο όταν κοιμάσαι. Ο οφθαλμίατρος, θα σου έχει τονίσει ήδη αρκετές φορές το πόσο σημαντικό είναι να ξεκουράζεις τα μάτια σου και κυρίως να καθαρίζεις πάρα πολύ καλά τα χέρια σου, τη θήκη των φακών σου, αλλά και τους ίδιους τους φακούς σε κάθε χρήση.

Στην περίπτωση που τα κάνεις όλα αυτά, ο κίνδυνος για σοβαρή λοίμωξη στα μάτια δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να φοράμε φακούς επαφής όταν βουτάμε σε πισίνες, ή θάλασσες, μπορεί να έχει πολλούς κινδύνους για την υγεία των ματιών. Φαίνεται μια ακίνδυνη πρακτική, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να καταλήξουμε με σοβαρή οφθαλμολογική λoίμωξη.

«Το νερό περιέχει βακτήρια, είτε είναι νερό από τη βρύση, τη θάλασσα ή τις πισίνες, και οι φακοί επαφής είναι εξαιρετικά πορώδεις και απορροφητικοί. Αυτός ο συνδυασμός σημαίνει ότι τα βακτήρια είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν στην επιφάνεια των φακών επαφής όταν εκτίθενται σε νερό, αυξάνοντας τον πιθανό κίνδυνο οφθαλμικών λοιμώξεων που απειλούν την όραση», προσθέτει η Νίμι Μίστρι, επαγγελματικός οπτικός υπηρεσιών.

«Δυστυχώς, το χλώριο στις πισίνες δεν θα ”σκοτώσει” όλα τα παθογόνα και μπορεί να λειτουργήσει και ως ήπιο ερεθιστικό για τα μάτια. Καθώς οι μαλακοί φακοί είναι εξαιρετικά πορώδεις, τα βακτήρια και το χλώριο στο νερό της πισίνας μπορούν ακόμα να φτάσουν εύκολα και να βλάψουν τα μάτια μας», συμπληρώνει η Μίστρι.

Τα είδη του γένους Ακανθαμοιβάδα (Acanthamoeba) είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους μικρο-οργανισμούς που βρίσκονται σε αυτές τις πηγές – μπορεί να οδηγήσουν μια σπάνια αλλά σοβαρή μόλυνση των ματιών, την κερατίτιδα Acanthamoeba.

«Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτή η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα απώλεια όρασης και απειλητικές για την όραση επιπλοκές στο τέλος».

Ποια λύση προτείνεται στο πρόβλημα

«Ας βγάλουμε τους φακούς επαφής μας όταν κολυμπάμε, κι ας τους ξαναφορέσουμε μετά, διαφορετικά θα μπορούσαμε να φοράμε γυαλιά κολύμβησης ενώ κολυμπάμε, διότι δεν θα πρέπει το νερό να έρθει σε επαφή απευθείας με τους φακούς επαφής μας. Τέλος συστήνονται οι φακοί μιας χρήσης, καθώς δεν συσσωρεύουν τόσο γρήγορα τα βακτήρια».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.