WELL BEING

Φοράς σαγιονάρες κάθε μέρα; 6 λόγοι που θα σε πείσουν να μην το κάνεις


JTeam

31 Ιουλίου 2023

Φοράς σαγιονάρες κάθε μέρα; 6 λόγοι που θα σε πείσουν να μην το κάνεις
Instagram/ Olivia Anna-Catharina T
Μπορεί να είναι το πιο άνετο item του καλοκαιριού, αλλά κρύβει κινδύνους για την υγεία σου

Θάλασσα, ήλιος, αλμύρα, μαγιό, καφτάνια, σαγιονάρες. Αν έχεις ταυτίσει το καλοκαίρι με τις προηγούμενες λέξεις, μάλλον θα χρειαστεί να αναθεωρήσεις ως προς την τελευταία καθώς η καθημερινή χρήση των αγαπημένων μας flip - flops, μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

O ποδολόγος, Άλεξ Κορ, περιγράφει τι ακριβώς συμβαίνει όταν φοράς συνέχεια σαγιονάρες:

1. Έχεις πόνο στις φτέρνες

Αν φοράς κάθε μέρα σαγιονάρες, o πόνος στις φτέρνες είναι δεδομένος. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατασκευή τους είναι λεπτή και ασταθής.

«Οι περισσότερες σαγιονάρες δεν προσφέρουν στήριξη με αποτέλεσμα πολλές φορές να προκαλείται πελματιαία απονευρωσίτιδα ή τενοντίτιδα του Αχιλλείου», όπως εξηγεί ο ειδικός.

2. Ίσως πάθεις σφυροδακτυλία

Αν φοράς σαγιονάρες σε καθημερινή βάση για πολλά χρόνια, υπάρχει περίπτωση να πάθεις σφυροδακτυλία, σύμφωνα με τον Δρ. Κορ. Τι ακριβώς είναι; Πρόκειται για παραμόρφωση των δακτύλων του ποδιού. Στη σφυροδακτυλία, η τελευταία φάλαγγα ενός δακτύλου του ποδιού είναι μονίμως λυγισμένη προς το έδαφος. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται επώδυνος κάλος, τόσο στην ραχιαία επιφάνεια από την πίεση του παπουτσιού, όσο και στην άκρη του δακτύλου, από την πίεση του εδάφους κατά το περπάτημα.

Jenny.Gr
pexels

3. Μπορεί να υποφέρεις από πόνο στη μέση

Μήπως κάθε φορά που φοράς σαγιονάρες, πονάει η μέση σου; Δεν είναι καθόλου τυχαίο και σίγουρα δεν είναι στη φαντασία σου αν σου συμβαίνει. Παρόλο που δεν είναι ο βασικός λόγος που πονάει, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μία από τις αιτίες που επιδεινώνουν την κατάσταση.

4. Είναι πιο εύκολο να πάθεις κάποια μόλυνση στα πόδια

Όταν φοράς συνεχώς σαγιονάρες, τα γυμνά σου πόδια εκτίθενται σε μια σειρά από παθογόνα, όπως είναι οι μύκητες. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ελάχιστη προστασία από τα μικρόβια οπότε καλό είναι να το ξανασκεφτείς αν είσαι fan της σαγιονάρας.

5. Ίσως βγάλεις φουσκάλες

Αν τις έχεις κάνει δεύτερη φύση σου, ίσως αναπτύξεις φουσκάλες, οι οποίες προκαλούν δυσφορία και πόνο. Αν μάλιστα η φουσκάλα σκάσει, το ανοιχτό δέρμα είναι πιο ευάλωτο σε βακτηριακές λοιμώξεις.

6. Ενδέχεται να αναπτύξεις Μεταταρσαλγία

Ένα άλλο θέμα με τις σαγιονάρες, είναι ότι ασκούν μεγάλη πίεση στα πόδια με αποτέλεσμα να πάθεις Μεταταρσαλγία. Ο όρος μεταταρσαλγία, αναφέρεται στον πόνο στο πέλμα, στο μπροστινό μέρος του ποδιού κoντά στη βάση των δακτύλων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.