WELL BEING

4 κλασικές συνήθειες στο λούσιμο που οδηγούν σε απώλεια μαλλιών - Πώς να τις αλλάξεις πριν να είναι αργά


JTeam

20 Αυγούστου 2023

4 κλασικές συνήθειες στο λούσιμο που οδηγούν σε απώλεια μαλλιών - Πώς να τις αλλάξεις πριν να είναι αργά
Αν σκεφτείς πως χάνουμε ούτως ή άλλως περισσότερες από 100 τρίχες καθημερινά, αυτές οι συνήθειες μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά

Όλοι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τρίχες μας στο σιφόνι της μπανιέρας, στο μαξιλάρι και στη βούρτσα μας, καθώς είναι μια φυσιολογική διαδικασία του σώματός μας. Σύμφωνα με την American Academy of Dermatology Association, ο μέσος άνθρωπος χάνει 50-100 τρίχες κάθε μέρα, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε.

Οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες τριχόπτωσης είναι οι ορμόνες, το στρες και η ηλικία, ωστόσο η τριχόπτωση με την απώλεια μαλλιών έχουν μια σημαντική διαφορά: στη δεύτερη περίπτωση, κάτι εμποδίζει την τρίχα από το να μεγαλώσει ξανά.

Οι πιο συχνές αιτίες απώλειας μαλλιών είναι η κληρονομικότητα, η ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού, ορισμένα φάρμακα και θεραπείες, συγκεκριμένα χτενίσματα και κάποια προϊόντα μαλλιών. Αν παρατηρείτε έντονη απώλεια μαλλιών ή αραίωση, είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε τις συνήθειές σας όταν κάνετε ντους, καθώς είναι καθοριστικές για την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής.

Είτε βλέπετε αραίωση κατά μήκος της στεφάνης ή στους κροτάφους, είτε αντιμετωπίζετε γενική απώλεια μαλλιών, οι λόγοι ποικίλουν από τη θερμοκρασία του νερού όταν κάνετε μπάνιο και το σημείο που εφαρμόζετε τα προϊόντα μαλλιών στο κεφάλι σας, μέχρι το τι βάζετε μετά το μπάνιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μαλλιά μας είναι στην πιο αδύναμη και ευαίσθητη φάση τους όταν είναι βρεγμένα, για αυτό είναι σημαντικό να διατηρούμε καλές συνήθειες λουσίματος ώστε να εξασφαλίσουμε την υγεία και την ακεραιότητα της τρίχας και του τριχωτού.

Καυτό νερό

Η θερμοκρασία του νερού μπορεί να σώσει ή να καταστρέψει την τρίχα. Τα μαλλιά διαστέλλονται όταν έρχονται σε επαφή με καυτό νερό, κάτι που τα καθιστά πιο επιρρεπή σε σπάσιμο και φριζάρισμα. Το καυτό νερό μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά στο τριχωτό, δημιουργώντας ξηροδερμία και επηρεάζοντας τους θύλακες της τρίχας. Το λούσιμο με ζεστό ή κρύο νερό μπορεί να αποτρέψει το σπάσιμο της επιδερμίδας της τρίχας και τη ζημιά στο τριχωτό της κεφαλής. Μάλιστα το δροσερό νερό βοηθά στο σφράγισμα του στρώματος της επιδερμίδας της τρίχας προς τα κάτω, αυξάνοντας τη λάμψη των μαλλιών.

Jenny.Gr
GettyImages

Συχνή χρήση σαμπουάν

Τα σαμπουάν αποτελούνται από απορρυπαντικά, πυκνωτικά, συντηρητικά και πρόσθετα χημικά στοιχεία που καθαρίζουν το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά. Αυτός ο πυκνός αφρός που δημιουργεί το σαμπουάν, είναι αποτέλεσμα θειικών αλάτων ή άλλων καθαρτικών χημικών που αφαιρούν ή καθαρίζουν τα έλαια των μαλλιών και του τριχωτού. Ωστόσο, μπορεί να ερεθίσουν ή να καταστρέψουν τους θύλακες των τριχών όταν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά. Δεδομένου ότι τα περισσότερα σαμπουάν περιέχουν θειικά άλατα, αναζητήστε ένα ήπιο ή χωρίς θειικά σαμπουάν, ειδικά εάν τα μαλλιά σας είναι ξηρά.

Η συχνότητα λουσίματος πρέπει να βασίζεται στον τύπο και το μήκος των μαλλιών σας, αλλά με το συχνό λούσιμο υπάρχει πιθανότητα να αφαιρείτε από τα μαλλιά σας το φυσικό σμήγμα που παράγουν. Ειδικά καθώς μεγαλώνετε, το τριχωτό της κεφαλής σας παράγει λιγότερη λιπαρότητα, επομένως δεν χρειάζεται να λούζεστε με σαμπουάν τόσο συχνά. Κατά μέσο όρο, δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές.

Λούζετε μόνο τις άκρες των μαλλιών

Μια άλλη κακή συνήθεια, είναι να βάζετε σαμπουάν στο λάθος μέρος των μαλλιών σας. Τα μαλλιά παράγουν φυσικά έλαια και σμήγμα στο τριχωτό της κεφαλής, εκεί δηλαδή που πρέπει να απλώνεται το σαμπουάν. Η εσφαλμένη χρήση προϊόντων περιποίησης μαλλιών και δει του σαμπουάν, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην υφή των μαλλιών και ζημιά στον άξονα της τρίχας. Ενώ αν το λούσιμο με σαμπουάν ξεκινά από το τριχωτό, κατά το ξέβγαλμα θα ξεπλύνει επαρκώς και τον άξονα της τρίχας.

Για το conditioner, ωστόσο, ισχύει το αντίθετο: θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στις άκρες των μαλλιών. Τα conditioner προσθέτουν στα μαλλιά μια ουσία που μοιάζει με σμήγμα. Σε αντίθεση με τα σαμπουάν, το conditioner δεν αφαιρεί το σμήγμα, τη βρωμιά ή τα υπολείμματα από τα μαλλιά, άρα δεν είναι αποτελεσματικό για τον καθαρισμό του τριχωτού.

Jenny.Gr
Instagram/@bizceizleyin

Χρήση χοντρής βαμβακερής πετσέτας

Οι περισσότεροι από εμάς στεγνώνουμε τα μαλλιά μας με βαμβακερές πετσέτες, τρίβοντας τις τρίχες μεταξύ τους για να απορροφήσουν την υγρασία. Θυμάστε που παραπάνω είπαμε πως όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα, είναι στην πιο εύθραυστη κατάστασή τους; Σκεφτείτε τώρα πόσο κακό κάνει αυτή η κίνηση με την πετσέτα.

Επίσης, οι βαμβακερές πετσέτες έχουν πολύ μεγάλες βαμβακερές ίνες που τραβούν τα μαλλιά και ασκούν πίεση στα στρώματα της επιδερμίδας και στους θύλακες της τρίχας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τριβή που οδηγεί σε ζημιά, σπάσιμο, ακόμη και αραίωση.

Οι πετσέτες με μικροΐνες ή ακόμη και τα T-shirts μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντ’ αυτού, για την πρόληψη της τριχόπτωσης ή της αραίωσης, καθώς δεν στεγνώνουν εντελώς τα μαλλιά, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν ελαφρώς με τον αέρα. Αν χρησιμοποιείτε πετσέτα, είναι σημαντικό να την πλένετε συχνά για να προστατεύσετε το τριχωτό της κεφαλής από μυκητιάσεις και παρασιτικές λοιμώξεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.