WELL BEING

5 πρωινές συνήθειες που καταστρέφουν όλη την υπόλοιπη ημέρα


JTeam

7 Δεκεμβρίου 2023

5 πρωινές συνήθειες που καταστρέφουν όλη την υπόλοιπη ημέρα
IG @emitaz
Mικρές αλλαγές στην πρωινή σου ρουτίνα, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητα σου

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για την πρωινή ρουτίνα, το πόσο σημαντική είναι, αλλά και πόσο καθοριστικό ρόλο έχει στην ψυχική υγεία και την απόδοση μας. Όλο και περισσότερες έρευνες και νευροεπιστήμονες, επιβεβαιώνουν πως οι πρωινές συνήθειες που υιοθετούμε, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής μας, γι' αυτό και συνιστούν μικρές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Και η αλήθεια είναι πως είναι πολύ εύκολο να ξυπνάμε, να πιάνουμε το κινητό μας και μια κούπα καφέ και να φεύγουμε από το σπίτι, ωστόσο αξίζει να δώσουμε λίγη περισσότερη βάση σε ρουτίνες που θα μας χαρίσουν περισσότερη ενέργεια, και καλύτερη υγεία:

Jenny.Gr

5 πρωινές συνήθειες που καταστρέφουν όλη την υπόλοιπη ημέρα

Δεν ανοίγεις τα παράθυρα να μπει φως στο δωμάτιο

Έχουμε μιλήσει ξανά και ξανά για τους κιρκαδικούς ρυθμούς και τον προγραμματισμό του σώματος, -όσο καλύτερα συγχρονισμένος είσαι με τη φύση, τόσο το καλύτερο. Αυτό σημαίνει πως όταν ξυπνάς, χρειάζεσαι φως προκειμένου να εκκρίνει ο εγκέφαλος τις κατάλληλες ουσίες για να ξεκινήσεις σωστά τη μέρα σου. Περισσότερο ηλιακό φως μόλις ξυπνήσεις σε συνδυασμό με καθαρό αέρα, είναι ότι χρειάζεται ο εγκέφαλος σου για ένα ήρεμο και υγιές ξύπνημα και άρα για μια πιο χαρούμενη και ισορροπημένη ημέρα.

Τσεκάρεις κατευθείαν το κινητό σου

Είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουμε όλοι και καλό είναι να σταματήσουμε. Το σκρολάρισμα στο κινητό και στις ειδήσεις μόλις ξυπνήσουμε, δημιουργεί μια έκρηξη ντοπαμίνης, η οποία φέρνει με τη σειρά της εθισμό. Κάτι τέτοιο όμως, όταν γίνεται επανειλημμένα φέρνει ανισορροπία και στις ορμόνες και κατ' επέκταση στη διάθεση. Κάτι το οποίο σίγουρα δεν θα θέλαμε.

Δεν καθαρίζεις το στόμα σου, ούτε την γλώσσα σου

Το πρωί οι περισσότεροι άνθρωποι βουρτσίζουν τα δόντια τους, αλλά παραμελούν το πιο σημαντικό βήμα. Τον καθαρισμό του στόματος και της γλώσσας. Ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του ύπνου, αποτοξινώνεται. Έτσι αποβάλλει τοξίνες και μικρόβια στην επιφάνεια της γλώσσας, γι' αυτό το πρωί μπορεί να υπάρχει δυσοσμία ή μια άσπρη/κίτρινα βλέννα στην επιφάνεια. Αυτή την βλέννα είναι σημαντικό να την ξεφορτωθούμε πριν πιούμε νερό ή καφέ, και επιστρέψουμε ξανά όλες αυτές τις τοξίνες μέσα στον οργανισμό μας. Aυτό όχι μόνο μας επιβαρύνει, αλλά δημιουργεί ανισορροπία στη διάθεση και τις ορμόνες, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δες εδώ περισσότερα για τον καθαρισμό γλώσσας.

Ξεκινάς την ημέρα σου με καφέ

Και ποιος δεν αγαπά να ξεκινά το πρωί του με μια ζέστη κούπα καφέ. Ωστόσο, φρόντισε να είσαι περισσότερο προσεκτική με τη συγκεκριμένη συνήθεια και να απολαμβάνεις τον καφέ σου με μέτρο, και κυρίως έχοντας φάει το πρωινό σου. Πολλές έρευνες δείχνουν πως ο καφές σε άδειο στομάχι, μπορεί να φέρει προβλήματα στον οργανισμό, τα οποία πιθανώς θα νιώσεις στο υπόλοιπο της ημέρας. Επομένως η καλύτερη επιλογή είναι να απολαμβάνεις τον καφέ σου, έχοντας περάσει κάποια ώρα από την στιγμή που ξύπνησες.

Το πρωινό σου δεν έχει πρωτεΐνη

Μιλώντας για πρωινό, ο εγκέφαλος μας είναι σχεδόν αδύνατο να ανταπεξέλθει στις καθημερινές προκλήσεις και διεργασίες, αν δεν έχει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και άλλων συστατικών και βιταμινών. Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, ένα καλό πρωινό έχει ως βάση του την πρωτεΐνη και όχι τη ζάχαρη ή την σφολιάτα. Μια από τις ιδανικές επιλογές, είναι το αβοκάντο τοστ με αβγό. Συνδυάζει καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Μη ξεχάσεις να προσθέσεις λεμόνι, κουρκουμά και λιναρόσπορο για έξτρα boost και ενέργεια μέσα στη μέρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.