WELL BEING

3 πράγματα που συμβαίνουν στον οργανισμό σου όταν πίνεις αλκοόλ και πιθανώς δεν τα γνώριζες


JTeam

15 Φεβρουαρίου 2024

3 πράγματα που συμβαίνουν στον οργανισμό σου όταν πίνεις αλκοόλ και πιθανώς δεν τα γνώριζες
Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον οργανισμό, με τρόπο που δεν φανταζόμαστε

Οι κακές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας είναι πολλές και δυστυχώς στις περισσότερες από αυτές δεν μπορούμε να φανταστούμε τις συνέπειες. Μια από τις συνήθειες που λίγο - πολύ όλοι υιοθετούμε είναι το αλκοόλ είτε για διασκέδαση, είτε για χαλάρωση, είτε για εορτασμούς. Σύμφωνα με έρευνα του 2018, διαπιστώθηκε πως όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον 14 έως 25 ποτά την εβδομάδα, έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής έως και δυο χρόνια.

Αν λοιπόν και εσύ έχεις μπει στη συνήθεια του να βάζεις ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ για χαλάρωση, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείς. Παρακάτω μπορείς να δεις ακριβώς γιατί:

  • Το αλκοόλ ρίχνει το ανοσοποιητικό

Όλα ξεκινούν από το γεγονός πως το αλκοόλ επηρεάζει την ισορροπία των μικροοργανισμών στο έντερό μας. Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις τόσο στην ψυχική υγεία και τον εγκέφαλο, όσο και στην άμυνα του οργανισμού. Το αλκοόλ καταστρέφει ορισμένα υγιή και απαραίτητα βακτήρια του εντέρου με αποτέλεσμα να δημιουργεί ανισορροπίες και κατ' επέκταση αυξημένη φλεγμονή ή λοιμώξεις.

  • Μπορεί να επηρεάσει το DNA

Με την πάροδο των χρόνων και την διαρκή κατανάλωση αλκοόλ, τα κύτταρα και το DNA μπορεί να επηρεαστούν επίσης. Σύμφωνα με έρευνα, το αλκοόλ προκαλεί μια διαδικασία τροποποίησης των γονιδίων, η οποία ονομάζεται μεθυλίωση. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά το βιολογικό μας ρολόι, αλλά και την απόκριση μας στο στρες.

  • Προκαλεί ορμονικές αλλαγές

Η συχνή και τακτική κατανάλωση αλκοόλ έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο ενδοκρινικό μας σύστημα. Συγκεκριμένα, επηρεάζει την απελευθέρωση σημαντικών ορμονών από το εγκέφαλο, γεγονός που οδηγεί σε ορμονικές διαταραχές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.