WELL BEING

Dry January: Δεν χρειάζεσαι αλκοόλ για να διασκεδάσεις – Συμβουλές για να το αποφύγεις


JTeam

11 Ιανουαρίου 2024

Dry January: Δεν χρειάζεσαι αλκοόλ για να διασκεδάσεις – Συμβουλές για να το αποφύγεις
Pexels/ Alexandra Folster
Το να διασκεδάζεις χωρίς αλκοόλ θα μπορούσε να είναι ένας από τους στόχους σου για το 2024

Οι γιορτές τελείωσαν και μαζί τους τελείωσαν και οι δικαιολογίες για το hangover. Ήρθε η στιγμή να ξεφύγεις από τη νοοτροπία του «περνάω καλά μόνο όταν πίνω αλκοόλ». Και προφανώς, δεν μιλάμε για ένα ποτήρι κρασί που μπορεί να πιες ένα Σάββατο βράδυ στο σπίτι ή όταν πας για φαγητό με φίλους. Ας είμαστε ρεαλιστές.

Αλλά, η αλήθεια είναι διαφορετική από ό,τι νομίζεις. Μπορεί το αλκοόλ να μη σε ευχαριστεί τόσο πολύ, απλώς κάποιες φορές λειτουργεί σαν άμυνα. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, Έλεν Χέντρικσεν, οι άνθρωποι – ως κοινωνικά όντα, έχουμε την ανάγκη να ανήκουμε σε μια κοινότητα. «Το κοινωνικό άγχος που έχουμε σε ορισμένες καταστάσεις, μας δίνει την αίσθηση ότι οι άνθρωποι θα μας κρίνουν ή θα μας απορρίψουν». Γι’ αυτό, όπως τονίζει η ειδικός, «παραγγέλνουμε ένα ποτό και μετά ένα δεύτερο. Με τη βοήθεια του αλκοόλ μουδιάζουμε τις αισθήσεις μας, τα συναισθήματά μας, το άγχος, τις ανασφάλειες, τις αναστολές μας κι έτσι χαλαρώνουμε και μπορούμε να διασκεδάσουμε. Το εντυπωσιακό είναι ότι η στάση αυτή είναι κοινωνικά αποδεκτή, ίσως και αναμενόμενη».

Το αλκοόλ μπορεί να μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε τις ανασφάλειές μας, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή του. «Φυσικά υπάρχουν σημαντικά ψυχικά και σωματικά οφέλη, όταν σταματήσει κάποιος να πίνει αλκοόλ, ακόμη και για έναν ολόκληρο μήνα», σημειώνει στην Telegraph η Κάρεν Ταϊρέλ, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Drinkaware. Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε μια δήλωση με την οποία ανακοίνωσε ότι « δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ που να μην επηρεάζει την υγεία».

Πώς να περνάς καλά, χωρίς αλκοόλ

Πείσε τον εαυτό σου ότι μπορείς να διασκεδάσεις χωρίς αλκοόλ

Το ότι θέλεις να σταματήσεις να καταναλώνεις αλκοόλ, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις στο σπίτι και να μη βγαίνεις ποτέ έξω. Απλώς πρέπει να αποσυνδέσεις το αλκοόλ από τις εξόδους με φίλους. Με απλά λόγια, πείσε τον εαυτό σου ότι δεν είναι ο No1 παράγοντας που επηρεάζει το πόσο καλά θα περάσεις. Στην πραγματικότητα, δεν παίζει κανέναν ρόλο.

Επίλεξε εναλλακτικές λύσεις μη αλκοολούχων ποτών

Ναι, υπάρχουν εκατοντάδες μη αλκοολούχα ποτά εκεί έξω, που λειτουργούν ως εναλλακτική λύση και κάνουν τη μείωση πρόσληψης αλκοόλ πιο εύκολη. Ωραία mocktails ή ένα διαφορετικό κρασί, χωρίς αλκοόλ, είναι εξαιρετικές επιλογές.

Κράτα ένα ημερολόγιο

Κάνε συνήθεια το να καταγράφεις τις καθημερινές εμπειρίες σου. Αυτή η πρακτική θα σε βοηθήσει στην έκφραση συναισθημάτων, στην αντιμετώπιση προκλήσεων και στον εορτασμό των βημάτων που κάνεις.

Ενημέρωσε φίλους και οικογένεια για την προσπάθειά σου

Πες σε φίλους και γνωστούς ότι αποφάσισες να απέχεις από το ποτό για τον επόμενο μήνα. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι ανεξάρτητα από όσα λες εσύ, μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν θέλεις να πιεις ή προσπαθούν ενεργά να υπονομεύσουν αυτό το εγχείρημά σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.