WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα αποτρέψεις το πρήξιμο από το αλκοόλ


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Δεκεμβρίου 2023

Πώς θα αποτρέψεις το πρήξιμο από το αλκοόλ
pexels
Έχετε παρατηρήσει ποτέ πρήξιμο στο σώμα σας, ειδικά στο στομάχι σας, μετά από μια μεγάλη βραδινή έξοδο;

Το πρήξιμο του στομάχου που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι ένα από τα πιο κοινά αποτελέσματα της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε δυσφορία και πεπτικά προβλήματα. Αν θέλετε να το αποφύγετε την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να πιείτε, φροντίστε να ακολουθήσετε τις πέντε συμβουλές που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο. Θα μάθετε επίσης περισσότερα για τους λόγους που το αλκοόλ σας κάνει να πρήζεστε, πόσο καιρό διαρκεί γενικά το πρήξιμο και πώς μπορείτε να βρείτε κάποια ανακούφιση.

Γιατί το αλκοόλ σας πρήζει

Ο πρώτος λόγος για το πρήξιμο του αλκοόλ έγκειται στο γεγονός ότι είναι μια φλεγμονώδης ουσία που προκαλεί οίδημα στο σώμα σας και μπορεί επίσης να ερεθίσει το πεπτικό σας σύστημα κάνοντας το στομάχι σας να παράγει περισσότερο οξύ από το συνηθισμένο. Η φλεγμονή μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο λόγω των ποτών που τείνουν να είναι γεμάτα ζάχαρη και διοξείδιο του άνθρακα, οδηγώντας σε φούσκωμα και γενική δυσφορία.

Ένας άλλος λόγος που το αλκοόλ δημιουργεί πρήξιμο είναι ότι σας αφυδατώνει. Μόλις το σώμα σας αφυδατωθεί, το δέρμα και τα ζωτικά σας όργανα προσπαθούν να συγκρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό για μελλοντικές ανάγκες, κάτι που απλώς κάνει το σώμα σας να διογκώνεται.

Πόσο διαρκεί το πρήξιμο από το αλκοόλ;

Εάν έχετε ερευνήσει αυτό το θέμα στο παρελθόν, πιθανότατα έχετε ήδη δει ότι είναι δύσκολο να λάβετε μια ξεκάθαρη απάντηση για το πόσο διαρκεί το πρήξιμο μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα σας για να αντιμετωπίσει το φούσκωμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το αλκοόλ που καταναλώσατε, πόσο έχετε πιει, καθώς και πιθανές σχετικές ιατρικές παθήσεις που μπορεί να έχετε. Ωστόσο, το πρήξιμο που προκαλείται από το αλκοόλ θα πρέπει να ηρεμήσει σε λίγες μέρες.

Εάν μετά από μια μεγάλη βραδινή έξοδο το πρήξιμο διαρκεί για μερικές εβδομάδες ή και μήνες, μπορεί να σχετίζεται με πιο σοβαρές καταστάσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα πολλών καταστάσεων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Σε περίπτωση που το φούσκωμα από το αλκοόλ επιμένει, φροντίστε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να αποτρέψετε το πρήξιμο από το αλκοόλ;

Η καλύτερη πρόληψη για το φουσκωμένο στομάχι λόγω αλκοόλ είναι φυσικά η αποφυγή του ποτού. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να το κάνετε αυτό, ακολουθούν πέντε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τον κίνδυνο πρηξίματος από το αλκοόλ.

Πίνετε νερό

Εάν πιείτε περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί, φροντίστε να πίνετε πολύ νερό για να απαλλαγείτε από το φούσκωμα του αλκοόλ. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το αλκοόλ οδηγεί σε αφυδάτωση και η κατανάλωση νερού πριν, κατά τη διάρκεια, καθώς και μετά το ποτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των φλεγμονωδών επιδράσεων που έχει το αλκοόλ στο σώμα σας.

Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά

Αποφύγετε τη μπύρα ή άλλα ανθρακούχα ποτά και βεβαιωθείτε ότι δεν αναμιγνύετε το κρασί, την μπύρα ή τα οινοπνευματώδη ποτά σας με άλλα ανθρακούχα ποτά, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώνετε περισσότερο αέριο και ζάχαρη. Περισσότερο αέριο σημαίνει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα που εισέρχεται στο σώμα σας και το στομάχι σας θα γεμίσει σαν μπαλόνι, προκαλώντας επώδυνο φούσκωμα.

Πίνετε αργά

Πίνετε πάντα αργά, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητές σας να καταπιείτε υπερβολικό αέρα και να νιώθετε μετά φουσκωμένοι.

Μην υπερβάλλετε σε αλμυρές τροφές

Έχετε την ανάγκη να φάτε κάτι πολύ αλμυρό μετά από μια βραδινή έξοδο για να αντιμετωπίσετε το hangover σας; Μεγάλο λάθος. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, θα κάνουν το σώμα σας να συγκρατήσει περισσότερο νερό και αυτό θα οδηγήσει σε έντονο φούσκωμα. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε κάλιο.

Πώς να απαλλαγείτε από το πρήξιμο του αλκοόλ

Ωχ, αν είναι ήδη πολύ αργά και έχετε ήδη κάνει τα προαναφερθέντα λάθη που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το φούσκωμα μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ακολουθούν μερικές γρήγορες λύσεις, ίσως πετύχετε κάποια ανακούφιση.

Δοκιμάστε προβιοτικά

Προσθέστε οποιοδήποτε πεπτικό ένζυμο ή προβιοτικά στη διατροφή σας, καθώς μπορούν να αυξήσουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου και να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα.

Άσκηση

Πιθανότατα δεν θέλετε να το ακούσετε αυτήν τη στιγμή, αλλά η κίνηση μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να αντιμετωπίσει το φούσκωμα πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο. Με αυτόν τον τρόπο, το πεπτικό σας σύστημα θα ξυπνήσει και θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε τις τοξίνες από το σώμα σας.

Το φούσκωμα από το αλκοόλ είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να προληφθεί με μέτρια και αργή κατανάλωση αλκοόλ, αποφεύγοντας την αφυδάτωση και βοηθώντας το σώμα σας να απαλλαγεί από τις τοξίνες το συντομότερο δυνατό, χρησιμοποιώντας τις παραπάνω συμβουλές. Να θυμάστε πάντα ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στο σώμα σας, γι' αυτό μην το παρακάνετε και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε συγκεκριμένα προβλήματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.