WELL BEING

Το μυστικό για να είσαι πιο παραγωγική στη ζωή σου, σύμφωνα με τη Google


JTeam

6 Απριλίου 2024

Το μυστικό για να είσαι πιο παραγωγική στη ζωή σου, σύμφωνα με τη Google
Unsplash
Αν νιώθεις ότι έχεις βαλτώσει, η Google αποκαλύπτει τον τρόπο για να είσαι πιο παραγωγική στην καθημερινότητά σου

Μπορεί οι υποχρεώσεις να «τρέχουν» και ο χρόνος να είναι περιορισμένος, ωστόσο υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μας, που νιώθουμε λιγότερο αποδοτικοί ή μη παραγωγικοί, γεγονός που επηρεάζει και την ψυχολογία μας. Είτε πρόκειται για το επαγγελματικό κομμάτι είτε για την προσωπική ζωή, οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη φάση, ψάχνοντας τρόπους να αλλάξουν τη διάθεσή μας.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2006 στο Πανεπιστήμιο Duke στην Καλιφόρνια, διαπιστώθηκε πως το 45% των συμπεριφορών μας είναι συνήθειες. Ωστόσο, δεν μιλάμε για αρνητικές συνήθειες, αλλά για ωραίες ρουτίνες, που έχουμε φτιάξει μέσα στην καθημερινότητά μας και τις περισσότερες φορές απολαμβάνουμε να κάνουμε.

Αναμφίβολα, δεν είναι όλες οι ημέρες ίδιες και παράγοντες όπως η κούραση, η πολλή δουλειά ή κάτι απρόοπτο που μπορεί να συμβεί, μας βγάζουν από τη ρουτίνα μας και αλλάζουν όσα είχαμε υπολογίσει ότι θα κάνουμε μέσα στην ημέρα μας. Ωστόσο, υπάρχει και η κατηγορία εκείνων που αποφεύγουν να κάνουν πλάνα και σκέφτονται την κάθε στιγμή πώς θα πράξουν.

Πώς θα καταφέρεις να γίνεις πιο παραγωγική μέσα στην καθημερινότητα

Jenny.Gr
Unsplash

Σύμφωνα, λοιπόν, με ειδικό παραγωγικότητας της Google, το μυστικό για να καταφέρεις να είσαι πιο παραγωγική τόσο κατά τη διάρκεια της δουλειάς όσο και εκτός αυτής, είναι να έχεις πρόγραμμα. Μπορεί με την πρώτη ανάγνωση αυτό να σου φαίνεται περιοριστικό, όμως δεν υπάρχει κανένα είδος δέσμευσης, αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι φτιάξεις το πρόγραμμα της εβδομάδας σου από την Κυριακή που προηγείται.

Ειδικότερα, μπορείς να σκεφτείς τα γεύματα της εβδομάδας ή να μοιράσεις τις δουλειές του σπιτιού σε ημέρες ή να προγραμματίσεις τις προπονήσεις στο γυμναστήριο ή τις εξόδους σου ή ακόμα και την ώρα που θα περάσεις στα social media και το βιβλίο που θα διαβάσεις.

Το εν λόγω πρόγραμμα πρέπει να φτιαχτεί έχοντας στο μυαλό σου το «για να». Θα ορίσω τα γεύματά μου από την αρχή για να ακολουθήσω ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής ή για να μην παραγγείλω απ’ έξω ή για να επισκεφτώ το Σαββατοκύριακο το αγαπημένο μου εστιατόριο. Θα βάλω πλυντήριο την Τρίτη για να έχω καθαρό το άσπρο πουκάμισό μου στο meeting της Πέμπτης. Θα κάνω γυμναστική την Παρασκευή, για να αποφορτιστώ από την ένταση της εβδομάδας.

Jenny.Gr
Unsplash

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Personal Psychology το 2009 έδειξαν πως χρειάζονται 66 ημέρες για να γίνει συνήθεια ή ρουτίνα μια νέα συμπεριφορά. Αυτός ο προγραμματισμός μπορεί να γίνει από πιο απλά μέχρι πιο σύνθετα πράγματα. Για παράδειγμα, κάθε χρόνο στα γενέθλιά σου μπορείς να προγραμματίζεις ένα γυναικολογικό έλεγχο. Ο συνδυασμός των γενεθλίων με το check up θα γίνει μια νέα ρουτίνα.

Αυτός ο προγραμματισμός θα αλλάξει την καθημερινότητά σου και κυρίως θα σε απαλλάξει από κουραστικές και πιεστικές σκέψεις όπως «πρέπει να πλύνω τις κουρτίνες», που στριφογυρίζει στο μυαλό σου εδώ και εβδομάδες, όμως ποτέ δεν παίρνεις την απόφαση να το κάνεις. Σημείωσε στο πρόγραμμά σου πως 30 Απριλίου και 30 Σεπτεμβρίου για παράδειγμα θα πλύνεις τις κουρτίνες.

Σιγά - σιγά θα τα βάλεις όλα σε μια σειρά και έτσι θα γίνεις πιο παραγωγική και θα σταματήσεις να πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό, αφήνοντας, παράλληλα, δεκάδες εκκρεμότητες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.