WELL BEING

4 απρόσμενοι λόγοι για να βάλεις τον μινιμαλισμό στη ζωή σου


JTeam

28 Μαΐου 2024

4 απρόσμενοι λόγοι για να βάλεις τον μινιμαλισμό στη ζωή σου
Freepik
Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις συνήθειες;

Ο μινιμαλισμός μπορεί να προέρχεται από την τέχνη και συγκεκριμένα τη γλυπτική και τη ζωγραφική, όμως εδώ και αρκετά χρόνια έχει εισέλθει δυναμικά στην καθημερινότητά μας, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να τάσσονται υπέρ της και να την υιοθετούν. Ένας μινιμαλιστής εκτιμά τα απλά - αλλά όχι δεδομένα - πράγματα της ζωής και επιλέγει να ζει με όσα έχει πραγματικά ανάγκη, αποφεύγοντας να επενδύσει ενέργεια και χρήματα σε υλικά αγαθά. Ζει το τώρα και απομακρύνει τις περιττές σκέψεις που περιλαμβάνουν αρνητικότητα και μπορούν να του καταστρέψουν τη στιγμή.

Ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής είναι απελευθερωτικός για όλους, αφού επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση του καταναλωτισμού. Πέρα από αυτό, όμως, μπορεί να μας βοηθήσει πρακτικά, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής μας και ωθόντας μας να αφοσιωθούμε στα σημαντικά της ζωής.

3+1 λόγοι για να βάλεις τον μινιμαλισμό στην καθημερινότητά σου

1.Κερδίζεις χρόνο και ενέργεια

Οι άνθρωποι συνηθίζουμε να καταναλώνουμε πολύ χρόνο στο συμμάζεμα και στην καθαριότητα του σπιτιού. Κι ενώ υπάρχουν ημέρες που έχουμε τη διάθεση να ασχοληθούμε με τη φροντίδα του σπιτιού, είναι και κάποιες άλλες που η ενέργειά μας βρίσκεται υπό του μηδενός και δεν έχουν διάθεση για τίποτα.

Ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής υποστηρίζει πως, αν έχεις λιγότερα πράγματα μέσα στο σπίτι σου, θα χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο για τακτοποίηση και καθαριότητα, συνεπώς θα κερδίσεις πολύτιμο χρόνο. Ένα από τα βασικά στοιχεία αυτής της θεωρίας είναι να μάθεις να λες όχι στα περιττά πράγματα και να ζεις με όσα έχεις πραγματικά ανάγκη.

2.Βοηθάει στην ψυχική υγεία και στη σχέση με τους άλλους ανθρώπους

Αν είχες περισσότερο χρόνο, σίγουρα θα είχες λιγότερο άγχος. Σωστά; Σωστά. Είναι δεδομένο ότι η ακαταστασία μας αγχώνει κι όταν βρισκόμαστε σε έναν χώρο που επικρατεί το χάος, τότε η ψυχική υγεία μας επηρεάζεται, καθώς τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται.

Συνεπώς, αν είχαμε λιγότερα πράγματα να διαχειριστούμε, τότε θα ήμασταν πιο ήρεμοι και θα είχαμε περισσότερο χρόνο να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε και να δούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όταν μπορείς να ελέγξεις όσα συμβαίνουν στη ζωή σου, τότε μπορείς να εξελιχθείς και να δώσεις στον εαυτό σου χώρο να ζήσει καινούργια πράγματα, που θα κάνουν καλό στην ψυχολογία.

Jenny.Gr
Freepik

3.Ο μινιμαλισμός θα βοηθήσει τα οικονομικά σου

Υιοθετώντας τον μινιμαλιστικό τρόπο ζωής, θα δεις τα χρήματά σου να αυξάνονται μέσα στον μήνα χωρίς να κάνεις καμία παραπάνω εργασία. Η αυτογνωσία να ξοδεύω τα χρήματά μου σε πράγματα που έχω όντως ανάγκη κι όχι σε ένα ακόμα μαύρο μπλουζάκι, θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα και να μειώσεις από το σπίτι σου τα αχρείαστα πράγματα.

4.Ο μινιμαλισμός θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου

Μπορεί να απόρησες διαβάζοντας την παραπάνω πρόταση, ωστόσο ο μινιμαλισμός όντως μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου. Όταν σταματάς να ασχολείσαι με πράγματα που δεν έχουν μεγάλη αξία, αυτομάτως αποκτάς χρόνο για να εστιάσεις στα όνειρά σου και στα πλάνα σου γι’ αυτή τη ζωή. Ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής θα αφαιρέσει από την καθημερινότητά σου όσα δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα, αφήνοντας τη σκέψη σου να ταξιδέψει και να εστιάσει σε όσα πραγματικά σε αφορούν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.