WELL BEING

10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στο παιδί σου κάθε μέρα μετά το σχολείο - Μόνο έτσι θα σιγουρευτείς ότι είναι εντάξει


JTeam

29 Μαΐου 2024

10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στο παιδί σου κάθε μέρα μετά το σχολείο - Μόνο έτσι θα σιγουρευτείς ότι είναι εντάξει
Freepik
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείς να καταλάβεις, αν όλα είναι καλά στη ζωή του παιδιού σου

Το σχολείο αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για το παιδί μας και σίγουρα όλες θέλουμε να έχει τις καλύτερες αναμνήσεις. Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 2024 τα δεδομένα που επικρατούν σε κάποια σχολεία λειτουργούν ως σκόπελος στην κανονική ροή των πραγμάτων και πολλές φορές παρεμποδίζουν το εκάστοτε παιδί από τον σκοπό του, τον λόγο δηλαδή που βρίσκεται στο σχολείο και δεν είναι άλλος από το να μάθει.

Όσο κοντά κι αν είμαστε στο παιδί μας, αρκετά συχνά μπορεί να μας αποκρύψει πράγματα είτε για να μην στενοχωρηθούμε είτε επειδή ντρέπεται. Ένας από τους στόχους που πρέπει να έχει κάθε γονιός είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού του και να μπορεί να συζητάει μαζί του για όσα το απασχολούν. Μόνο έτσι θα έχει πρόσβαση στις σκέψεις του και θα είναι σε θέση να γνωρίζει, αν το παιδί του είναι χαρούμενο στο σχολικό περιβάλλον του ή αν κάτι πηγαίνει λάθος.

Jenny.Gr
Freepik

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι το Α και το Ω για τη σχέση μας. Όλοι θέλουμε να μεγαλώσουμε υγιείς και χαρούμενους ανθρώπους που θα κυνηγήσουν τα όνειρά τους και θα αποτελέσουν υπεύθυνα μέλη αυτής της κοινωνίας. Και μπορεί το άγχος και η ανησυχία για το αν το παιδί μας είναι εντάξει να μας κυριεύουν καθημερινά, όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας τρόπος να γνωρίζουμε πάντα τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού μας χωρίς προφανώς να βάλουμε ντεντέκτιβ.

Το παιδί μας έχει ανάγκη από αγάπη, φροντίδα και προσοχή, συνεπώς το να ενδιαφέρεται (και να του το δείχνει) ο γονιός του για εκείνο είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική υγεία του. Οι ειδικοί, λοιπόν, αναφέρουν πως για να καταφέρουμε να έχουμε κατά κάποιον τρόπο τον έλεγχο, θα πρέπει να είμαστε παρόντες στις ζωές των παιδιών μας και να ενδιαφερόμαστε για όσα συμβαίνουν στην ημέρα του.

Jenny.Gr
Freepik

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, υπάρχει μια λίστα με 10 ερωτήσεις που καλό θα ήταν να θέτεις στο παιδί σου κάθε ημέρα μετά το τέλος του σχολείου του και την επιστροφή του στο σπίτι, ώστε να γνωρίζεις πώς ήταν η ημέρα του. Προσοχή: Αυτές οι ερωτήσεις δεν πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο της ανάκρισης, αλλά στο πλαίσιο της συζήτησης, οπότε φρόντισε να περιγράψεις και πώς ήταν η δική του ημέρα.

Η λίστα με τις ερωτήσεις που είναι απαραίτητο να κάνεις στο παιδί σου κάθε ημέρα

1.Τι έμαθες σήμερα που δεν το ήξερες χθες;
2.Πες μου κάτι που σε έκανε να γελάσεις.
3.Υπάρχει κάτι που σε έβαλε σε σκέψεις;
4.Ποιος ήταν ο δυσκολότερος κανόνας που έπρεπε να ακολουθήσεις σήμερα;
5.Τι ήταν δύσκολο για σένα σήμερα;
6.Μάθε μου κάτι που έμαθες.
7.Βαρέθηκες;
8.Συνέβη κάτι περίεργο στην ημέρα σου;
9.Διαφώνησες με κάποιον συμμαθητή σου;
10. Σε στενοχώρησε κάτι;

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.