WELL BEING

3 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις τοξική σχέση με τον εαυτό σου


JTeam

8 Ιουνίου 2024

3 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις τοξική σχέση με τον εαυτό σου
Freepik
Μήπως, τελικά, η τοξικότητα στη ζωή σου ξεκινάει από εσένα την ίδια;

Σε έναν ιδεατό κόσμο θα θέλαμε όλοι να αρέσουμε σε όλους - εξωτερικά αλλά κυρίως εσωτερικά - έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάμεσά μας ζήλια, ένταση, κακία, τοξικότητα και γενικότερα αρνητική ενέργεια. Ωστόσο, αυτό είναι ένα σενάριο που ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, αφού η διαφορετικότητα σε συνδυασμό με τη μοναδικότητα του καθενός είναι που κάνει τη διαφορά.

Συνεπώς, θα μιλήσουμε για τις τοξικές σχέσεις, αλλά όχι για όλες γενικά. Θα αναφερθούμε σε αυτή που είναι η σημαντικότερη και που αν δεν καταφέρουμε να τη «χτίσουμε» σωστά, η πίστα της ζωης θα είναι από δύσκολη ως ακατόρθωτη. Ο λόγος φυσικά για τη σχέση που έχουμε με τον ίδιο τον εαυτό μας.

Σε μια προσπάθεια να τα βρούμε μαζί του και να ανακαλύψουμε κάθε πτυχή του, αρκετές φορές αποτυγχάνουμε. Και δεν είμαστε οι μόνοι. Πώς αντιδράμε, όμως, σε ό,τι μας συμβαίνει; Μήπως, τελικά, έχεις τοξική σχέση με τον ίδιο τον εαυτό σου και δεν το γνωρίζεις; Τα τρία σημάδια που ακολουθούν θα ρίξουν φως στο δίλημμά σου.

  • Συγκρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου με άλλους

Όντες χρήστες των social media είναι πολύ εύκολο να βγάζουμε συμπεράσματα για τη ζωή κάποιου άλλου και να τα συγκρίνουμε με τη δική μας, όμως είναι πραγματικά ανούσιο. Είτε πρόκειται για δουλειά είτε για προσωπική ζωή, η συνεχιζόμενη αυτή σύγκριση θα σου προκαλέσει θλίψη, την ίδια στιγμή που θα νιώθεις ανεπαρκής.

  • Έχεις εμμονή με την τελειομανία

Η τελειομανία θέτει ένα ανέφικτο πρότυπο και σου δημιουργεί συνεχώς ένα αίσθημα ανικανότητας. Το τέλειο είναι σχετικό, συνεπώς προσπάθησε να διαχειριστείς αυτή την έμφυτη ροπή προς την τελειομανία και να εστιάσεις την προσοχή σου σε άλλα πράγματα που σε κάνουν χαρούμενη.

  • Συνεχώς αμφιβάλεις για τον εαυτό σου και φοβάσαι την αποτυχία

Αν αμφιβάλλεις συνεχώς για τον εαυτό σου και κάθε απόφαση που πρέπει να πάρεις τη σκέφτεσαι για ώρες κι όταν τελικά την πάρεις, μετά το μετανιώνεις, δημιουργείς εσωτερική ένταση, σύγχυση και πίεση σε σένα την ίδια. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου, τόλμησε να ξεπεράσεις τα όριά σου κι αν αποτύχεις απλώς προσπάθησε ξανά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.