WELL BEING

Το παιδί σου σού ζητάει επίμονα κινητό; 4 πράγματα που πρέπει πρώτα να συζητήσετε


JTeam

11 Ιουνίου 2024

Το παιδί σου σού ζητάει επίμονα κινητό; 4 πράγματα που πρέπει πρώτα να συζητήσετε
Freepik
Οι ψυχολόγοι παραθέτουν χρήσιμες πληροφορίες για τους γονείς, που πρόκειται να αγοράσουν κινητό στο παιδί τους

Όταν έρχεται αυτή η στιγμή, που το παιδί σου σού ζητάει να πάρει το δικό του κινητό, εκατομμύρια σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό σου για τα υπέρ και τα κατά αυτής της συνθήκης. Αν το έχεις ζήσει, το καταλαβαίνεις. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα αναπόφευκτο γεγονός, που όσο περνούν τα χρόνια τόσο πιο γρήγορα τα παιδιά ζητάνε από τους γονείς τους το δικό τους κινητό.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αυτό είναι ένα στάδιο που όλοι οι γονείς θα περάσουν, ωστόσο πρέπει να διαχειριστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιστήσουν την προσοχή στα παιδιά και να τονίσουν τη σημασία της υπευθυνότητας. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η συζήτηση και η σωστή ενημέρωση μπορούν να θέσουν στα παιδιά κάποια όρια.

Πριν, λοιπόν, δώσεις στο παιδί σου το πρώτο κινητό του, πρέπει να αναλογιστείς τα 4 πράγματα που ακολουθούν.

Jenny.Gr
Freepik
  • Περάστε μια δοκιμαστική περίοδο

Όταν το παιδί παίρνει στα χέρια του το δικό του κινητό, ξεκινάει μια νέα περίοδος στη ζωή του, καθώς κατά κάποιον τρόπο αποκτά μία ανεξαρτησία. Ως γονέας πρέπει να θέσεις όρια και να ξεκαθαρίσεις από την αρχή ότι το κινητό πρέπει να χρησιμοποιείται για τους σωστούς λόγους, τονίζοντας πως η πρώτη περίοδος θα είναι δοκιμαστική. Αν αυτό το διάστημα κυλήσει ομαλά, τότε μπορεί να δοθεί το «πράσινο φως».

  • Βεβαιώσου ότι μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του ανά πάσα ώρα και στιγμή

Σκοπός της ύπαρξης του κινητού είναι προπάντων η επικοινωνία και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στο παιδί σου. Όταν δεν είστε μαζί, λοιπόν, βεβαιώσου ότι το παιδί σου θα απαντήσει στις κλήσεις ή στα μηνύματά σου, γεγονός που θα σε καθησυχάσει και θα απομακρύνει το άγχος και την αγωνία ότι ίσως δεν είναι καλά. Πολλές φορές τα παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν την ανησυχία των γονιών τους, συνεπώς μια αναλυτική και εποικοδομητική συζήτηση σε ήρεμο κλίμα θα τους δώσει τις απαντήσεις που χρειάζονται.

Jenny.Gr
Freepik
  • Προτίμησε ένα απλό μοντέλο

Το πρώτο κινητό που θα αγοράσεις στο παιδί σου δεν χρειάζεται να είναι το ακριβότερο της αγοράς. Προτίμησε ένα απλό μοντέλο που θα συνδυάζει τις ανάγκες του παιδιού σου, όπως ο χώρος για παιχνίδια και ενδεχομένως η κάμερα, με την ανάγκη τη δική σου για μια καλή τιμή. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν όρια κι ότι όσο μεγαλώνει τόσο αυτά θα χαλαρώνουν.

  • Ενημέρωσέ το επαρκώς για τους κινδύνους

Το κινητό μπορεί να αποτελεί λύση για την επικοινωνία, όμως η έκθεση στο διαδίκτυο και η χρήση των social media κρύβουν πολλούς κινδύνους. Συνεπώς, πρέπει από την αρχή να κάνεις μια σχετική συζήτηση με το παιδί σου, περιγράφοντάς του όλα όσα μπορεί να συναντήσει και τις «παγίδες» που ενδεχομένως να του στήσουν. Η καλή ενημέρωση των παιδιών μας αποτελεί ασπίδα προστασίας γι’ αυτά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.