WELL BEING

Η συστηματική άσκηση αποτρέπει τη γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα


JTeam

14 Ιουνίου 2024

Η συστηματική άσκηση αποτρέπει τη γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα
Freepik
Η αύξηση της μυϊκής δύναμης φαίνεται πως αποτελεί το κλειδί για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου όσο μεγαλώνουμε

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική και απαραίτητη είναι η άσκηση για την υγεία μας. Από τη μία μας βοηθάει να παραμένουμε σε φόρμα, διευκολύνοντας την καθημερινότητά μας, και από την άλλη προλαμβάνει τις ασθένειες και βελτιώνει την ψυχική υγεία μας. Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν πως θα πρέπει να ασκούμαστε κάθε εβδομάδα, όσες περισσότερες φορές είναι εφικτό, ακόμα κι αν το είδος της άσκησης είναι το περπάτημα.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging Cell, έρχεται να αποκαλύψει πως η γυμναστική πέρα από το γεγονός ότι ωφελεί το σώμα μας, ευεργετεί και το μυαλό μας. Ειδικότερα, η μελέτη υποστηρίζει πως η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης του εγκεφάλου μας.

Jenny.Gr
Freepik

Μετά από έρευνες που έγιναν σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένα κύτταρα, τα οποία δεν υπάρχουν στη νεανική ζωή ενός ανθρώπου, τείνουν να αυξάνονται όσο εκείνος μεγαλώνει. Τα εν λόγω κύτταρα, ωστόσο, ήταν πολύ περιορισμένα σε άτομα που γυμνάζονταν καθημερινά.

Ακόμα, παρατηρήθηκε πως η συστηματική άσκηση βοηθά τον εγκέφαλο να δημιουργεί νέους νευρώνες στην περιοχή όπου βρίσκεται ο Ιππόκαμπος του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τη μνήμη. Συνεπώς, η άσκηση συνδέεται άμεσα με την υγεία του εγκεφάλου και τη μνήμη, επίσημα πλέον.

Jenny.Gr
@joja

«Τα ευρήματά μας θα βοηθήσουν βιομηχανίες να κάνουν διάφορα σχέδια για ηλικιωμένα άτομα που θέλουν να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν τόσο τις σωματικές όσο και τις πνευματικές τους ικανότητες», ανέφερε ένας από τους ερευνητές. Μετά από αυτό το πόρισμα, είναι πασιφανές ότι πρέπει να αλλάξουμε τις γνώριμες συνήθειές μας και να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας την άσκηση.

Η γυμναστική σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται μόνο με τετρακέφαλους, κοιλιακούς και ωραία σώματα, αλλά συμβάλλει στη διατήρηση ενός νέου και αιχμηρού μυαλού, όσο εμείς μεγαλώνουμε, προλαμβάνοντας έτσι διάφορες ασθένειες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.