WELL BEING

Θέλεις να γυμναστείς, αλλά το σώμα σου αρνείται; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση


JTeam

17 Ιουνίου 2024

Θέλεις να γυμναστείς, αλλά το σώμα σου αρνείται; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση
Freepik
Αν επιθυμείς να εντάξεις τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου, υπάρχει τρόπος

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η άσκηση πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, όποια κι αν είναι η μορφή που επιλέγει ο καθένας για να γυμναστεί. Το να νιώθουμε τεμπελιά και να είμαστε απρόθυμες να βρούμε λίγο χρόνο για προπόνηση χωρίς, όμως, να γνωρίζουμε τον λόγο, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Υπάρχει εξήγηση και οφείλουμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν είσαι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που της συμβαίνει.

Μπορεί να έφτασε η ημέρα που είχες θέσει ως στόχο να ξεκινήσεις τη γυμναστική σου κι ενώ σε θεωρητικό επίπεδο είσαι πανέτοιμη γι' αυτό το βήμα, σε πρακτικό επίπεδο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το σώμα σου αδυνατεί να ακολουθήσει αυτή την επιθυμία σου, είναι ανήμπορο, μη έχοντας καθόλου ενέργεια για να φέρει αυτό το εγχείρημα εις πέρας.

Αν αναρωτιέσαι γιατί σου συμβαίνει αυτό, υπάρχουν τέσσερις λόγοι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι είναι διαχειρίσιμοι και μπορούν να αλλάξουν, αν και μόνο αν το θελήσεις πραγματικά.

3+1 λόγοι που το σώμα σου δεν «θέλει» να γυμναστεί

  • Έλλειψη φυσικής κατάστασης

Αν έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς γυμναστική, το σώμα δυσκολεύεται να μπει ξανά σε πρόγραμμα και έτσι ακόμα και η πιο απλή άσκηση φαντάζει δύσκολη υπόθεση. Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει στην αποδυνάμωση των μυών και να χειροτερέψει τη φυσική κατάστασή μας. Πώς θα το αντιμετωπίσεις; Ένας καλός τρόπος είναι να εντάξεις σιγά - σιγά τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου, ώστε να βρεις ξανά τη φόρμα σου. Ξεκίνα από το περπάτημα.

Jenny.Gr
Freepik
  • Κακή διατροφή

Η διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενέργειά μας. Όσο καλύτερα τρεφόμαστε - καταναλώνοντας τροφές από διαφορετικές ομάδες - τόσο πιο υγιείς είμαστε κι έχουμε περισσότερη ενέργεια. Τα επεξεργασμένα φαγητά, η υπερκατανάλωση ζάχαρης και το junk food μπορούν να μας «ρίξουν», δημιουργώντας μας υπνηλία και αδυναμία για οποιαδήποτε δουλειά.

  • Ανεπαρκής ύπνος

Ο ύπνος είναι αναγκαίος για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν δεν κοιμόμαστε καλά, νιώθουμε κουρασμένοι και συνεπώς είμαστε απρόθυμοι να ασκηθούμε. Όσοι ταλαιπωρούνται από χρόνιες διαταραχές ύπνου έχουν επιπτώσεις στη σωματική και την ψυχική υγεία τους. Συνεπώς, αν πρέπει να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου είναι να αρχίσεις να κοιμάσαι περισσότερες ώρες - ιδανικά επτά. Από τις πρώτες ημέρες, θα παρατηρήσεις τεράστια αλλαγή στην όψη, την ενέργεια και τις δυνάμεις σου.

Jenny.Gr
Unsplash
  • Θέματα ψυχικής υγείας

Το άγχος, η κατάθλιψη και η ένταση που ενδεχομένως νιώθουμε, μας αποτρέπουν να συμμετέχουμε σε αθλητικές δραστηριότητες, ακόμα κι αν ξέρουμε ότι θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείς σε δίλημμα για το αν θα πας ή όχι στο γυμναστήριο/τένις/χορό, πάτα pause στις σκέψεις σου, φόρα τα αθλητικά σου και κλείσει την πόρτα πίσω σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.