WELL BEING

3 απλοί τρόποι για να βάλεις φρένο στις αρνητικές σκέψεις που σε κατακλύζουν


JTeam

24 Ιουνίου 2024

3 απλοί τρόποι για να βάλεις φρένο στις αρνητικές σκέψεις που σε κατακλύζουν
Unsplash
Οι αρνητικές σκέψεις είναι ένας αόρατος εχθρός που επηρεάζει την ψυχολογία μας

Στις ημέρες μας είναι σχεδόν αδύνατο να μην κάνεις αρνητικές σκέψεις. Λίγο η επικαιρότητα, λίγο το άγχος της καθημερινότητας, λίγο η πίεση και η κούραση που νιώθουμε στην προσπάθεια να τα προλάβουμε όλα, είναι λογικό να υπάρχουν και αυτές οι σκέψεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να μας κυριεύουν ούτε να επιτρέπουμε να επηρεάζουν την ψυχική υγεία μας.

Αν, λοιπόν, νιώθεις πως οι αρνητικές σκέψεις έχουν κατακλύσει το κεφάλι σου και δέχεσαι «πυρά» από παντού, έφτασε η στιγμή να αναπτύξεις έναν μηχανισμό αυτοάμυνας, ώστε να καταφέρεις να τις διαχειριστείς. Μία ψυχολόγος υποστηρίζει πως πριν αποφασίσουμε να απομακρύνουμε τις αρνητικές σκέψεις, πρέπει να κατανοήσουμε τον λόγο της ύπαρξής τους. Από που προέρχονται και γιατί μας αναστατώνουν.

3 tips για να απαλλαγείς από τις αρνητικές σκέψεις

  • Εστίασε στη ρίζα του προβλήματος

Όλα τα πράγματα έχουν μια αφετηρία. Μια αρνητική σκέψη, λοιπόν, δεν ξεφύτρωσε, αλλά προέρχεται από κάπου και είναι σημαντικό να γνωρίζεις από που. Ανάλυσε τη σκέψη σου και επανεξέτασε, αν χρειάζεται να στενοχωριέσαι και να αγχώνεσαι. Θέσε ερωτήσεις στον εαυτό σου και θα δεις ότι οι ίδιες οι απαντήσεις σου, θα σε χαλαρώσουν, απομακρύνοντας την αρνητικότητα από το κεφάλι σου.

  • Να είσαι ευγνώμων

Κάθε ημέρα μας αποτελείται από ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές. Όταν, λοιπόν, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, σημείωσε όλα τα θετικά που έχουν συμβεί μέσα στην ημέρα/την εβδομάδα/τον μήνα σου. Θα δεις ότι υπάρχουν αμέτρητα πράγματα για να είσαι ευγνώμων για τη ζωή σου, τα οποία αγνοείς, όταν σκέφτεσαι και ξανά σκέφτεσαι τα αρνητικά.

  • Πήγαινε κόντρα στις σκέψεις σου

Οι σκέψεις μας είναι υποκειμενικές. Ό,τι κι αν συμβεί στη ζωή μας, το κρίνουμε από τη δική μας σκοπιά, από το πώς νιώθουμε και τι αντίκτυπο έχει σε εμάς. Συνεπώς, χάνεται κάθε ίχνος αντικειμενικότητας και τις περισσότερες - αν όχι όλες - τις φορές αυτή είναι η αιτία που βυθιζόμαστε στην αρνητικότητα. Την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι που δεν θα σου αρέσει, δώσε στον εαυτό σου πολλά σενάρια και σημείωσε όλες τις αιτίες. Η χειρότερη δεν είναι πάντα η αληθινή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.