WELL BEING

5+1 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις μέχρι τα 100, σύμφωνα με την επιστήμη


JTeam

1 Ιουλίου 2024

5+1 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις μέχρι τα 100, σύμφωνα με την επιστήμη
Freepik
Τα μυστικά για να ζήσεις μια αιωνιότητα

Μπορεί μέσα στα χρόνια να έχουν χυθεί αμέτρητοι τόνοι από μελάνι σχετικά με τη μακροζωία και τα μυστικά που κάνουν τους ανθρώπους να παραμένουν υγιείς, ωστόσο κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Νταν Μπουέτνερ, ειδικό σε θέματα μακροζωίας, ο οποίος συγκέντρωσε και έλεγξε όλα τα δεδομένα που έφτασαν στα χέρια του μετά από έρευνες μεγάλων χρονικών διαστημάτων, υπάρχουν 6 συμβουλές, που αν τις ακολουθήσεις πιστά και με συνέπεια, πρόκειται να αυξήσεις το προσδόκιμο ζωής σου.

Στην έρευνα συμμετείχαν άνθρωποι, που ζουν στις «Μπλε Ζώνες», δηλαδή στις περιοχές όπου οι πληθυσμοί είναι υγιείς - ο μέσος όρος ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των υπόλοιπων ανθρώπων - και συνεπώς ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Jenny.Gr
Freepik

6 tips για να έχεις μακροζωία

  • 1. Πλήρη γεύματα, τροφές κυρίως φυτικής προέλευσης

Οι κάτοικοι στη «Μπλε Ζώνη» έχουν υιοθετήσει μια συνήθεια, η οποία φαίνεται πως τους έχει βοηθήσει πολύ στο να ζουν περισσότερο. Καταναλώνουν το κρέας με φειδώ και προτιμούν τροφές φυτικής προέλευσης πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης πρωταγωνιστούν στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής. Εκτός από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά καταναλώνονται με μικρή συχνότητα.

  • 2.Σωστή κατανομή της πρόσληψης τροφής

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σώμα έχει ανάγκη από περισσότερη ενέργεια, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις. Συνεπώς, χρειάζεται περισσότερη τροφή. Αυτός είναι ο λόγος που ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων μέχρι το μεσημέρι και μετέπειτα να επιλέγουμε ελαφριά και υγιεινά γεύματα, που δεν θα μας «βαρύνουν», ενώ συγχρόνως θα μας κρατήσουν χορτάτες.

  • 3. Να έχεις σκοπό στη ζωή σου

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν έναν σκοπό στη ζωή τους ζουν κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια περισσότερα από αυτούς που δεν έχουν. Αυτός ο «λόγος ύπαρξης» ή η «αιτία για να σηκώνεσαι το πρωί» είναι που σε κρατάνε σε εγρήγορση και γεμίζουν θετικότητα τη ζωή σου. Η αίσθηση ότι έχεις έναν στόχο αυξάνει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά σου ως άνθρωπος.

  • 4.Να πίνεις λίγο αλκοόλ κάθε ημέρα

Ναι, ναι, το αλκοόλ βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 85% των ανθρώπων - ειδικά οι άνδρες που έφτασαν τα 100 χρόνια τους - έπιναν κάθε ημέρα λίγο αλκοόλ. Φυσικά, δεν μιλάμε για μεγάλες ποσότητες ούτε για οποιαδήποτε ποτά. Το σπιτικό κρασί είναι αυτό που ωφελεί την υγεία μας, αν καταναλώνεται με προσοχή και μέτρο.

  • 5.Η οικογένεια είναι προτεραιότητα

Η μακροζωία περιλαμβάνει τη συναναστροφή με ανθρώπους που έχουμε κοινές ρίζες, κοινή καταγωγή, ίδιο αίμα. Η οικογένειά μας πέρα από το γεγονός ότι μας προσφέρει ασφάλεια και μας γεμίζει αγάπη - τουλάχιστον τις περισσότερες φορές - συνδέεται και με τη διάρκεια της ζωής μας. Τα μέλη που είναι μονιασμένα και διατηρούν άριστές σχέσεις και καθημερινή επικοινωνία μεταξύ τους έχουν προσδόκιμο ζωής από δύο ως έξι χρόνια περισσότερα από τους υπόλοιπους.

  • 6.Η χαλαρή άσκηση μας δίνει χρόνια

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν χρειάζεται να λιώνουμε στη γυμναστική για να ζήσουμε περισσότερο. Το περπάτημα, το jogging ή ένα χαλαρό πρόγραμμα προπόνησης μέσα στην εβδομάδα είναι αρκετά για να διατηρούμε τη φόρμα μας και να αυξάνουμε τα χρόνια μας σε αυτόν τον πλανήτη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.