WELL BEING

Μήπως χρειάζεσαι detox από τα social media; Πώς να «επανασυνδεθείς» με τη ζωή σου


JTeam

6 Ιουλίου 2024

Μήπως χρειάζεσαι detox από τα social media; Πώς να «επανασυνδεθείς» με τη ζωή σου
Unsplash
Η διαδικτυακή ζωή σου δεν είναι πιο σημαντική από την κανονική ζωή σου. Σωστά;

Έχεις νιώσει ποτέ ότι ούσα κολλημένη στο κινητό σου χάνεις πολύτιμες στιγμές από τον κόσμο γύρω σου; Όσο δραστήρια κι αν είσαι στα social media, είναι σημαντικό να θέτεις όρια στον εαυτό σου, ώστε να έχεις πάντα κατά νου την επίγνωση ότι πρόκειται για μια διαδικτυακή «παρέα» κι όχι για την κανονική ζωή σου.

Μπορεί να έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία, άρθρα και να έχουν γίνει πολλές διαλέξεις σχετικά με τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τη χρήση των social media, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που έχουν αναφερθεί στο ενδεχόμενο του εθισμού και του αποπροσανατολισμού.

Ψυχολόγοι ισχυρίζονται πως η πολύωρη ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το γεγονός ότι περνάμε μεγάλο μέρος της ημέρας μπροστά από μια οθόνη - είτε για δουλειά είτε για διασκέδαση - έχουν αντίκτυπο στην προσοχή μας. Σύμφωνα με μια άποψη, οι «νέοι άνθρωποι τείνουν να δείχνουν λιγότερη προσοχή από ένα χρυσόψαρο». Ωστόσο, αυτή η θέση δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Jenny.Gr
Freepik

Μια σειρά από μελέτες που διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο του Essex, απέδειξε ότι η συνεχόμενη έκθεση στις οθόνες μειώνει την εγγύτητα, την εμπιστοσύνη και την ενσυναίσθηση, όταν συζητάμε για σημαντικά θέματα. Αγνοώντας τον συνομιλητή σου, επειδή κάνεις σκρολ στο Instagram – το λεγόμενο phubbing – του δημιουργείς τα αισθήματα της απόρριψης και της κατωτερότητας, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις.

Η ίδια έρευνα υποστηρίζει, επίσης, πως οι γονείς που είναι προσηλωμένοι στα κινητά τους, περνώντας λιγότερο χρόνο με τα παιδιά τους, έμμεσα τα βλάπτουν. Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, ενώ είναι ανίκανα να διαχειριστούν το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα. Ακόμα, δημιουργούν λάθος πρότυπα για τα παιδιά, αφού τους ωθούν στο να περάσουν πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη, παρά το γεγονός ότι οι γιατροί συνιστούν να το αποφεύγουμε.

Συνεπώς, καλό θα ήταν να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να συνειδητοποιήσουμε πόσες ώρες την ημέρα είμαστε με ένα κινητό στο χέρι. Όταν βρισκόμαστε με φίλους, συναδέλφους, παιδιά, είναι σημαντικό να αφήνουμε το κινητό στη τσάντα μας και να απολαμβάνουμε τη συναναστροφή μαζί τους, ενισχύοντας τις ικανότητές μας στην επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση.

Jenny.Gr
Freepik

Μπορεί τη στιγμή που «χανόμαστε» στο κινητό μας, να χάνουμε κάτι σημαντικό από τους ανθρώπους που υπάρχουν γύρω μας. Αν, λοιπόν, νιώθεις πως διανύεις μια περίοδο ιδανική για social media detox, τα παρακάτω tips θα σου φανούν χρήσιμα:

1.Θέσε μια συγκεκριμένη ώρα που θα ασχολείσαι/χαζεύεις στα social media
2. Απόφυγε να βγάζεις το κινητό από την τσάντα σου, όταν είσαι με παρέα.
3.Αφιέρωσε το 100% της ενέργειάς σου στα παιδιά, όταν είσαι μαζί τους. Το κινητό θα είναι πάντα εκεί, οι στιγμές όχι.
4.Άφησε το κινητό εκτός δωματίου το βράδυ, αποφεύγοντας την έκθεση στη μπλε οθόνη πριν από τον ύπνο.
5.Επέλεξε να περάσεις πιο δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου, δοκιμάζοντας κάποια νέα δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.