WELL BEING

Energizing Hobby: Το τελευταίο wellness trend που ξέρει το «μυστικό» της ευτυχίας


JTeam

9 Ιουλίου 2024

Energizing Hobby: Το τελευταίο wellness trend που ξέρει το «μυστικό» της ευτυχίας
Unsplash/ effery Erhunse
Η φράση «energizing hobby» έχει πάνω από 20 εκατομμύρια αποτελέσματα αναζήτησης στο TikTok

Μαθήματα κεραμικής, πιάνο, πλέξιμο, είναι μερικά από τα δημιουργικά χόμπι που έχουν γνωρίσει τεράστια απήχηση το τελευταίο διάστημα. Και ναι, όλα αυτά ακούγονται και είναι πολύ ωραία. Ακόμα πιο ωραία, όμως, είναι η νέα τάση ευεξίας που βλέπουμε παντού στο TikTok και ακούει στο όνομα «energizing hobby».

Πριν σου εξηγήσουμε τι είναι, θα σε ενημερώσουμε πως σε ένα viral βίντεο που αναρτήθηκε πριν μερικούς μήνες, η δημιουργός και θεραπεύτρια @israajnasir μίλησε για τα οφέλη των ενεργοποιητικών χόμπι, αποκαλώντας τα ένα «hack ευτυχίας βασισμένο στη νευροεπιστήμη». Σήμερα, όμως, δεν είναι η μόνη που λέει για αυτό. Η φράση «energizing hobby» έχει πάνω από 20 εκατομμύρια αποτελέσματα αναζήτησης στο TikTok, οπότε είναι σαφές ότι οι άνθρωποι αναζητούν έναν διαφορετικό τρόπο να περάσουν τη μέρα τους, αλλά πολλοί δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν.

@israajnasir #stitch with @Harrison Swales where is the lie? #neurosciencetok #happinesstips #positivepsychology #emotionalresilience ♬ original sound - Israa Nasir

Τι είναι ένα energizing hobby;

Όπως αποκαλύπτει και η ίδια η ονομασία του, ένα τέτοιο χόμπι είναι εκείνο που ανεβάζει τη διάθεσή σου και σε γεμίζει με συναισθήματα χαράς και χαλάρωσης, αντί για ένα χόμπι που μοιάζει εντελώς κουραστικό, σαν αγγαρεία. Σε ένα τέτοιο χόμπι, εμπλέκεις το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα και δημιουργείς μια απολαυστική αίσθησης ροής που δεν αφήνει περιθώρια για άγχος ή ανησυχία.

Τα ενεργοποιητικά χόμπι, πιστεύεται πως βοηθούν στην ενεργοποίηση μιας κατάστασης «ροής» στον εγκέφαλο ενός ατόμου, μια κατάσταση όπου είναι πλήρως βυθισμένος στην παρούσα στιγμή. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για το μέλλον ή το παρελθόν, μόνο το «τώρα». Αυτή η κατάσταση, ενισχύει την ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με την ευτυχία, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να προσφέρει χαρούμενα συναισθήματα, προάγοντας τη συνολική ευημερία.

Jenny.Gr
Unsplash/ Katie Rodriguez

Τα ενεργοποιητικά χόμπι έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη διάθεσή σου, ακόμα και να αποσυμπιέσουν από τη δουλειά. Αυτά, μπορεί να είναι η πεζοπορία, το κολύμπι ή το περπάτημα, ή κάτι πιο περιπετειώδες, όπως paddle boarding (SUP), ποδήλατο βουνού, χορός ή τζόκινγκ.

Kαι, ναι είναι απολύτως φυσιολογικό να δοκιμάζεις διαφορετικά χόμπι και να τα «απορρίπτεις», εάν αντιλαμβάνεσαι πως δεν είναι τα ιδανικά για σένα. Όταν αφιερώνει χρόνο για να πειραματιστείς με νέες δραστηριότητες - παίζοντας με διάφορα χόμπι με έναν πολύ παιδικό τρόπο, χωρίς πίεση, δίνεις «ζωή» σε μέρη του σώματος και του μυαλού που δεν ήξερες ότι υπάρχουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.