WELL BEING

Το σοβαρό λάθος των γονιών: 5 πράγματα που απαιτούν από τα παιδιά, όμως είναι ανέφικτα


JTeam

19 Ιουλίου 2024

Το σοβαρό λάθος των γονιών: 5 πράγματα που απαιτούν από τα παιδιά, όμως είναι ανέφικτα
Freepik
Πολλές φορές, οι γονείς έχουν λανθασμένες πεποιθήσεις

Οι γονείς δεν έχουν πάντα δίκιο και αυτό είναι εντάξει, αρκεί να το παραδέχονται και οι ίδιοι. Κανένας άνθρωπος δεν είναι αλάνθαστος, ωστόσο είναι σημαντικό να κατανοούμε τα λάθη μας, να μαθαίνουμε και να προχωράμε παρακάτω, έχοντας μια καινούργια γνώση.

Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς αρκετές φορές πέφτουν στην παγίδα να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τα παιδιά τους, γεγονός που τους προκαλεί πίεση και επιβαρύνει την ψυχική υγεία τους. Είναι πολύ σημαντικό να ζητάμε από τα παιδιά μας όσα μπορούν να προσφέρουν, σύμφωνα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται.

Παιδοψυχολόγοι αποκάλυψαν τα λάθη που κάνουν οι γονείς, απαιτώντας από τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν σε πράγματα και να διαχειριστούν καταστάσεις, που είναι πολύ μικρά για να κάνουν.

Jenny.Gr
Freepik

Οι απαιτήσεις που τα παιδιά δεν μπορούν να ικανοποιήσουν και είναι απολύτως λογικό

#1 Οι γονείς περιμένουν από παιδιά κάτω των 3 ετών να μοιραστούν τα πράγματά τους

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά παρατηρούν τα πάντα, όμως προτεραιότητα έχει το παιχνίδι. Ζουν σε μια φούσκα, που υπάρχει μόνο παιχνίδι, κι ενώ μπορούν να κοινωνικοποιηθούν πολλές φορές δεν θέλουν να μοιράζονται τα πράγματά τους. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να σεβαστείς την επιθυμία του, να σκεφτείς σε ποια ηλικία βρίσκεται και να προσπαθήσεις να του εξηγήσεις την έννοια μοίρασμα εκ νέου μερικά χρόνια αργότερα

#2 Οι γονείς επιθυμούν τα μικρά παιδιά να ελέγχουν τον αυθορμητισμό και τα συναισθήματά τους

Ο έλεγχος των συναισθημάτων, αλλά και των συμπεριφορών βρίσκονται σε μια απαιτητική πίστα, που το παιδί θα ξεκλειδώσει με την πάροδο του χρόνου. Είναι ανώφελο να περιμένεις από ένα μικρό παιδί να θέσει όρια στον εαυτό του και να ελέγξει πώς νιώθει. Αυτή η δεξιότητα πλάθεται όσο μεγαλώνουμε, όμως τελική μορφή παίρνει περίπου στην ηλικία των 20.

#3 Οι γονείς θέλουν τα παιδιά κάτω των 8 ετών να μπορούν να ηρεμήσουν, όταν τους το ζητάνε

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ενήλικες δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε όσα νιώθουμε και να ηρεμήσουμε. Συνεπώς, πώς ζητάμε από ένα παιδί να κάνει το ίδιο; Σε αυτή την ηλικία, είναι ανέφικτο να κατανοήσει ένα παιδί τι ακριβώς ζητάμε και να επεξεργαστεί όσα νιώθει.

Jenny.Gr
Freepik

#4 Οι γονείς έχουν την προσδοκία μέχρι τα 25 να σκέφτεσαι λογικά και να είσαι υπεύθυνος

Η λογική και η υπευθυνότητα είναι δύο σημαντικά χαρακτηριστικά για τον άνθρωπο. Ωστόσο, κανένας δεν τα έχει από την ημέρα της γέννησής του. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων πλάθονται. Περίπου στα 25 χρόνια μας, ο μετωπιαίος λοβός, το μέρος του εγκεφάλου που ευθύνεται για τις ορθολογικές αποφάσεις, έχει αναπτυχθεί πλήρως και έτσι μπορούμε να είμαστε λογικοί και υπεύθυνοι.

#5 Οι γονείς ζητούν στα παιδιά κάτω των 12 ετών να έχουν ενσυναίσθηση

Κάθε γονιός θέλει το παιδί του να έχει ενσυναίσθηση. Και είναι απολύτως λογικό. Ωστόσο, αυτή διδάσκεται μέσα από μαθήματα και πράξεις, δε μαθαίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.