WELL BEING

Το μοναδικό πράγμα που καταστρέφει τον ύπνο σου (και δεν σε αφήνει να ξεκουραστείς)


JTeam

31 Ιουλίου 2024

Το μοναδικό πράγμα που καταστρέφει τον ύπνο σου (και δεν σε αφήνει να ξεκουραστείς)
Freepik
Είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις πριν από τον ύπνο σου

Ένας ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι το Α και το Ω για την ψυχολογία, την ενέργεια, την αντοχή και τη διάθεσή μας γενικότερα μέσα στην ημέρα. Όταν δεν κοιμόμαστε καλά, η κούραση είναι εμφανής, η υπομονή είναι περιορισμένη και όσα νιώθουμε μεταβάλλονται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος πρέπει να αποτελεί μέρος της βραδινής ρουτίνας μας και να τηρούμε με συνέπεια το πρόγραμμά του. Είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μας την ίδια ώρα καθημερινά και να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες, προκειμένου να ξεκουράζεται τόσο το σώμα όσο και ο εγκέφαλός μας.

Η δημιουργία μιας τέτοιας συνήθειας έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, καθώς πέρα από το γεγονός ότι αποκτάμε ενέργεια για την ημέρα μας, καταπολεμάμε το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις, έχοντας μια πιο καθαρή ματιά για ό,τι συμβαίνει γύρω μας.

Jenny.Gr
Pexels

Τι δεν πρέπει ποτέ να κάνεις πριν κοιμηθείς

Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου υποστηρίζουν πως υπάρχει ένα και μοναδικό πράγμα που μπορεί να καταστρέψει την ποιότητα του ύπνου μας και να επιδράσει αρνητικά για την υγεία μας. Ποιο είναι αυτό; Όπως αναφέρουν, από τη ρουτίνα του ύπνου σου πρέπει να απουσιάζει αυστηρά η επαφή με το κινητό σου, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή.

Γενικότερα, ο χρόνος μπροστά από μια οθόνη πριν κοιμηθείς βλάπτει την υγεία μας λόγω του μπλε φωτός, αλλά και της ακτινοβολίας. Αρκούν 20 λεπτά χωρίς το κινητό στο χέρι σου, για να λάβει ο εγκέφαλός σου το μήνυμα και να μπεις στο πρόγραμμα του ύπνου σου. Συνεπώς, είναι εύκολο να διαχειριστείς και τελικά να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια - που μπορεί να φαίνεται αθώα, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι.

Και πριν αναρωτηθείς πώς θα διαμορφώσεις διαφορετικά τη ρουτίνα του ύπνου σου, σου έχουμε την απάντηση. Προσπάθησε να βρεις έναν άλλον τρόπο να περνάς την ώρα που βρίσκεσαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι σου πριν κοιμηθείς. Ένα βιβλίο ή ένα σταυρόλεξο είναι μια καλή λύση. Από τη μία θα διαβάσεις μερικές σελίδες και θα χαλαρώσεις, ενώ από την άλλη θα ενεργοποιήσεις τον εγκέφαλό σου, αναζητώντας λέξεις και αριθμούς. Η επιλογή είναι δική σου. Ό,τι κι αν διαλέξεις, σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερο από το να κάνεις σκρολ στο Instagram ή να χαζεύεις βίντεο στο Tik Tok.

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για το ανθρώπινο σώμα, συνεπώς μην του το στερείς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS