WELL BEING

Ξεσπάς κι εσύ όταν νιώθεις θυμό; Να, γιατί δεν πρέπει να το κάνεις


JTeam

6 Αυγούστου 2024

Ξεσπάς κι εσύ όταν νιώθεις θυμό; Να, γιατί δεν πρέπει να το κάνεις
Unsplash
Μοιάζει ως λογική αντίδραση, αλλά δεν είναι τελικά, σύμφωνα με μελέτη

Ίσως η πιο λογική αντίδραση, για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν νιώθουν υπερβολικό θυμό, να είναι το ξέσπασμα. Κι όμως, μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα πετυχαίνουν. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, όπου οι ερευνητές ανέλυσαν 154 έρευνες σχετικές με τον θυμό, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό που να αποδεικνύει πως το έντονο ξέσπασμα βοηθάει και στην εκτόνωση του θυμού.

«Είναι σημαντικό να καταρρίψουμε τον μύθο πως ο θυμός πρέπει να εξωτερικεύεται», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας, Μπραντ Μπούσμαν, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Δρ Sophie Kjaervik, ερευνήτρια επικεφαλής της ομάδας που διεξήγαγε την άνωθεν ανάλυση για τον θυμό, η οποία δήλωσε: «Υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη ότι το ξέσπασμα είναι ένας δημιουργικός και λειτουργικός τρόπος να εκτονώσεις τον θυμό σου. Το να ξεσπάς τον θυμό σου μπορεί προς στιγμήν να σε κάνει να νιώθεις καλά, αλλά σταδιακά σε κάνει πιο επιθετικό και παράγει ακόμη περισσότερο θυμό».

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη, το περπάτημα και η άσκηση, που πολλοί υποστηρίζουν πως βοηθούν στο να εκτονώνεται ο θυμός, εξίσου δεν οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν, αντίστοιχα, σοβαρά στοιχεία που να υπογραμμίζουν πως ο θυμός περιορίζεται με τη γυμναστική ή το περπάτημα, πράγμα που συμβαίνει με το άγχος. Κι αυτό γιατί όταν είμαστε θυμωμένοι έχουμε ήδη αυξημένους καρδιακούς παλμούς, επομένως αν γυμναστούμε, θα αυξηθούν κι άλλο.

Πώς, λοιπόν, θα καταφέρεις να μειώσεις τον θυμό;

Σίγουρα όχι με το ξέσπασμα, όπως κατάλαβες. Άρα; Άρα για να περιορίσεις τον θυμό σου, πρέπει να μειώσεις και τον έντονο ρυθμό της καρδιάς. Προτίμησε, δηλαδή, δραστηριότητες που θα προσφέρουν την παραπάνω ηρεμία που χρειάζεσαι, όπως για παράδειγμα η γιόγκα και ο διαλογισμός. «Η γιόγκα, που μπορεί να είναι πιο διεγερτική από τον διαλογισμό, εξακολουθεί να είναι ένας τρόπος ηρεμίας και εστίασης στην αναπνοή σας που έχει το ίδιο αποτέλεσμα στη μείωση του θυμού», υπογράμμισε η Kjaervik.

Επιπλέον, αθλήματα που είναι ομαδικά, όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο, φαίνεται πως έχουν καλύτερη επίδραση στην μείωση του θυμού. Ίσως γιατί είναι πιο διασκεδαστικά και ίσως γιατί υπάρχει μια κοινωνική σύνδεση που βοηθά εξίσου. «Ορισμένες σωματικές δραστηριότητες που αυξάνουν τη διέγερση μπορεί να είναι καλές για την καρδιά σας, αλλά σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε το θυμό», είπε ο Μπούσμαν. «Είναι πραγματικά μια μάχη. γιατί οι θυμωμένοι άνθρωποι θέλουν να εκτονωθούν, αλλά η έρευνά μάς δείχνει ότι κάθε καλό συναίσθημα που έχουμε από το ξέσπασμα ενισχύει στην πραγματικότητα την επιθετικότητα».

Προς το παρόν οι ερευνητές λένε πως οι τεχνικές ηρεμίες, ακόμα και μετρώντας μέχρι το 10, είναι αυτή τη στιγμή πολύ καλές επιλογές για τον θυμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.