WELL BEING

Συμβουλές που οι αθλητές ακολουθούν για να παίρνουν χρυσό μετάλλιο στον... ύπνο


JTeam

9 Αυγούστου 2024

Συμβουλές που οι αθλητές ακολουθούν για να παίρνουν χρυσό μετάλλιο στον... ύπνο
Getty Images / @Hannah Peters
Μερικά tips που τους βοηθούν να κοιμούνται καλά, όταν ταξιδεύουν για αγώνες

Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και οι αθλητές αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο τους. Για του λόγου το αληθές, ψυχολόγοι της αμερικανικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που πραγματοποίησαν μια έρευνα σχετικά με την ψυχική υγεία των αθλητών, αντιλήφθηκαν πως ο ύπνος ήταν στην κορυφή της λίστας με τις ανησυχίες τους.

«Όσο ωριμάζεις ως αθλητής, συνειδητοποιείς πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος», είπε χαρακτηριστικά η αθλήτρια στίβου, Γκαμπριέλ Τόμας, η οποία δεν κοιμάται λιγότερο από οκτώ ώρες, και πρόσθεσε: «Όχι μόνο για να είσαι καλός αθλητής, αλλά για να είσαι λειτουργικός σε οτιδήποτε».

Ο ύπνος για τους αθλητές είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορούν να δώσουν στον εαυτό τους, ωστόσο πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως όταν ταξιδεύουν. Το jet lag ευθύνεται κατά πολύ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Γι’αυτό οι σύμβουλοι της αμερικανικής αποστολής, πρότειναν τρόπους που βοηθούν τους αθλητές να μην ξεφύγουν τελείως με το πρόγραμμα τους, ειδικά όταν πρέπει να αγωνιστούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι ίδιες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν και όλους εμάς τους υπόλοιπους, ώστε να πετύχουμε έναν ύπνο χρυσού μεταλλίου.

Κοιμούνται αρκετά πριν ταξιδέψουν

Όπως ανέφερε η Έμιλι Κλαρκ, ψυχολόγος της Ολυμπιακής Επιτροπής που ειδικεύεται σε θέματα ύπνου, η καλύτερη συμβουλή στους αθλητές, είναι να κοιμούνται περισσότερο τις προηγούμενες ημέρες. Να πηγαίνουν, δηλαδή, 20 λεπτά νωρίτερα στο κρεβάτι, από το προγραμματισμένο. Αυτό βοηθάει στο να έχουν αποθέματα ύπνου.

Σημειώνουν τις «ανησυχίες» τους

Οι άνθρωποι όταν ξαπλώνουν, αρχίζουν να σκέφτονται. Και αυτό σημαίνει ότι αν αγχωθούν εκείνη τη στιγμή για κάτι, εύκολα μπορούν να χάσουν τον ύπνο τους. Αυτό που συμβούλευσε η Κλαρκ τους αθλητές, ήταν να σημειώνουν σε ένα σημειωματάριο τις ανησυχίες τους, όπως για παράδειγμα το «να ετοιμάσω τον εξοπλισμό μου το προηγούμενο βράδυ». Γνωρίζοντας ότι έχουν ένα πλάνο, γλιτώνουν μια ενδεχόμενη αυπνία από σκέψεις.

Να έχουν ειδικά γυαλιά στο ταξίδι τους

Το μπλε φως που όλοι γνωρίζουμε από τα κινητά, τα λάπτοπ κτλ., ευθύνεται που πολλά βράδια στριφογυρίζουμε για ώρες. Γι’αυτό οι αθλητές επενδύουν σε ειδικά γυαλιά, ούτως ώστε να αναστέλλουν την απελευθέρωση μελατονίνης από το σώμα, της ορμόνης δηλαδή που προκαλεί την υπνηλία.

Ο ήλιος είναι σύμμαχος

Αν μετά την προσγείωση, εξακολουθεί να είναι μέρα, τότε ο ήλιος γίνεται σύμμαχος. Κι αυτό γιατί κάθε κύτταρο στο σώμα συντονίζεται, χρονολογικά, στο φως του ήλιου. Αν πάλι δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, η Κλαρκ πρότεινε στους αθλητές να κοιμούνται απευθείας, ακόμα κι αν δεν νιώθουν κουρασμένοι, μέχρι να ξημερώσει.

Να μην καταναλώνουν καφεΐνη ή αλκοόλ πριν τον ύπνο

Οκ, αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε όλοι. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους Ολυμπιονίκες να μην καταναλώνουν καφεΐνη μετά τις 2 το μεσημέρι, όπως αντίστοιχα και αλκοόλ μετά το βραδινό φαγητό. Και όπως εξηγεί, επίσης, το Teetotaling (η αποχή από το αλκοόλ γενικά) είναι ακόμα καλύτερο.

Να παραλείπουν τα συμπληρώματα διατροφής με μελατονίνη

Τα συμπληρώματα μελατονίνης βοηθούν στον ύπνο, γι'αυτό και πολλοί αθλητές τα παίρνουν. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν να μην κοιμούνται εξαιτίας τους, αλλά με φυσικό τρόπο.

Τα δωμάτια να παραμένουν δροσερά

Ένα ζήτημα που προέκυψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, ήταν πως τα δωμάτια δεν είχαν κλιματισμό. Εξού και ο Ιταλός αθλητής εντοπίστηκε να κοιμάται σε ένα πάρκο. Είναι σημαντικό τα δωμάτια να παραμένουν δροσερά, ώστε να είναι πιο εύκολος ο ύπνος. Η χαμηλή θερμοκρασία στο σώμα, βοηθάει στο να κοιμούνται οι αθλητές πιο βαθιά, επί της ουσίας. Εξού και Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ έστειλε κλιματιστικά στο Παρίσι για τους αθλητές της.

Να κάνουν ντους με ζεστό νερό πριν κοιμηθούν

Παραδόξως, το κρύο ντους ακριβώς πριν τον ύπνο είναι αντιπαραγωγικό, είπε η Κλαρκ. Γι’αυτό πρότεινε στους αθλητές να κάνουν ένα ζεστό ντους μία ώρα πριν κοιμηθούν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.