Τελικά, πόσους καφέδες μπορούμε να πίνουμε ημερησίως; Οι κίνδυνοι της υπερβολικής κατανάλωσης
JTeam
25 Αυγούστου 2024
Ο καφές αποτελεί την «happy hour» της ημέρας μας και η πρώτη γουλιά νωρίς το πρωί είναι εκείνη που μας βοηθάει να ξυπνήσουμε και να ενεργοποιηθούμε, ξεκινώντας δυναμικά τις δουλειές μας - τουλάχιστον τους περισσότερους από εμάς. Η μυρωδιά και η γεύση του κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, με αποτέλεσμα να τον αναζητάμε καθημερινά και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ημέρας μας.
Αλήθεια, εσύ πόσους καφέδες πίνεις ημερησίως; Τα ευρήματα μιας νέας επιστημονικής έρευνας που διεξήχθη σε Πανεπιστήμιο της Ινδίας αποδεικνύουν πως οι αυξημένες ποσότητες καφέ επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία. Αυτή η συνήθεια - που το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων έχει - μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό μας, αν το παρακάνουμε.
Ο καφές μπορεί να βλάψει την υγεία μας
Όπως αναφέρεται, η κατανάλωση περισσότερων από 3-4 καφέδων κάθε ημέρα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Το γεγονός ότι η καφεΐνη επηρεάζει το νευρικό σύστημα, οδηγεί στο συμπέρασμα πως μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο στρες, αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων και της αρτηριακής πίεσης, αλλά και εμφάνιση προβλημάτων στα νεφρά.
Οι γιατροί τονίζουν πως πρόκειται για μια «ύπουλη» συνήθεια, που δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχό μας. Το μέτρο είναι αυτό που, τελικά, προστατεύει την υγεία μας απ’ όλα τα αρνητικά σενάρια.
Ο Δρ Γκρέγκορι Μάρκους από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, τονίζει ότι αυτά τα ευρήματα μας υπενθυμίζουν ότι όσα καταναλώνουμε συχνά, όπως η καφεΐνη, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία μας. Βέβαια, η ηλικία και οι κληρονομικοί παράγοντες σχετίζονται επίσης με την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων.
Κι ενώ παλιότερες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι ο καφές ωφελεί την καρδιά, οι ερευνητές στην εν λόγω μελέτη δεν τις αναιρούν, αλλά επισημαίνουν πως αν χαθεί το μέτρο, τότε θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα αθώα συμπτώματα, όπως είναι ο πονοκέφαλος, η νευρικότητα, το τρέμουλο και η ταχυκαρδία.
Να σημειωθεί, πως ο κάθε οργανισμός αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο την καφεΐνη και έτσι τα σημάδια ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κανένας μεταβολισμός δεν είναι ίδιος με άλλον, συνεπώς πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να «ακούμε» το σώμα μας.
Εν κατακλείδι, ο καφές πρέπει να υπάρχει στη ζωή μας, αρκεί να υπάρχει με μέτρο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.