WELL BEING

Πώς να απαλλαχθείς από το overthinking και την αρνητικότητα σε 5 βήματα


JTeam

22 Αυγούστου 2024

Πώς να απαλλαχθείς από το overthinking και την αρνητικότητα σε 5 βήματα
Unsplash
Ήρθε η ώρα να μπει μια τελεία σε αυτή την κουραστική και εξουθενωτική συνήθεια

Ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή μας, το μυαλό μας είναι πάντα εκεί να σκέφτεται και να κάνει σενάρια. Όταν τα όρια ξεπερνιούνται, το overthinking χτυπάει την πόρτα μας και είθισται να μένει για πάντα μαζί μας. Οι αγχωτικές και γεμάτες αρνητικότητα και ανησυχία σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό μας και εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε ανίκανοι να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση.

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχει τρόπος να καταπολεμήσουμε το overthinking και να επαναφέρουμε την ηρεμία και τη γαλήνη στη ζωή μας. Αρκούν πέντε βήματα για να βάλουμε σε τάξη το μυαλό μας, να απομακρυνθούμε από τις υπερβολικές και κάποιες φορές τρομακτικές σκέψεις και να αφήσουμε τη λογική να πρυτανεύσει.

5 τρόποι για να σταματήσεις να σκέφτεσαι υπερβολικά

1.Αναρωτήσου για τις σκέψεις σου

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσεις την υπερβολική σκέψη είναι να αμφισβητήσεις όσα υπάρχουν στο μυαλό σου. Θέσε ερωτήματα και αποδόμησε το σκεπτικό σου, προκειμένου να βρεις την ουσία του. Είναι ευκολότερο απ’ όσο νομίζεις. Προσπάθησε να εντοπίσεις δεδομένα που εναντιώνεται στις ανησυχίες σου και απόφυγε τα αρνητικά σενάρια.

2.Παρατήρησε το μυαλό σου

Αφού αναλύσεις τις σκέψεις σου, πρέπει να παρατηρήσεις το μυαλό σου. Πότε «τρέχει» και σε γεμίζει αρνητικότητα, άγχος και φόβο; Μήπως όταν μένεις μόνος, πιέζεσαι ή νιώθεις τα συναισθήματά σου να σε «πνίγουν»; Δώσε βάση στο μοτίβο που υπάρχει κάθε φορά και κατανόησε τι κρύβεται από πίσω.

Jenny.Gr
Unsplash

3. Ασκήσου

Η άσκηση δεν ωφελεί μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και την ψυχική. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η γυμναστική αποτελεί έναν καλό τρόπο για να περιορίσεις την υπερβολική σκέψη και να αλλάξεις παραστάσεις. Εστίασε την προσοχή σου στις ασκήσεις και άσε στην άκρη όσα σε απασχολούσαν προηγουμένως. Η γυμναστική θα σε βοηθήσει να εκτονωθείς και να απομακρυνθείς από τις αρνητικές σκέψεις.

4.Κάνε διαλογισμό

Ο διαλογισμός είναι ακόμα μια πρακτική που θα σε βοηθήσει να αντιταχθείς στο overthinking και να εστιάσεις αλλού την προσοχή σου. Οι βαθιές αναπνοές, επίσης, είναι αποτελεσματικές, αφού συμβάλλουν στην εκκαθάριση του μυαλού. Ενσωμάτωσε αυτές τις τεχνικές στη ρουτίνα σου και σύντομα οι υπερβολικές σκέψεις θα περιοριστούν.

5.Καταπιάσου με διαφορετικά πράγματα

Σκεφτόμαστε πολύ και κατά πάσα πιθανότητα αρνητικά, όταν δεν έχουμε να κάνουμε κάτι άλλο. Τη στιγμή που νιώθεις ότι μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία, ξεκίνησε να διαβάζεις ένα βιβλίο, άκου μουσική, χόρεψε, μαγείρεψε, κάνε δουλειές στο σπίτι, παίξε βόλεϊ και γενικότερα καταπιάσου με πράγματα που θα αποπροσανατολίσουν το μυαλό σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.