WELL BEING

5 tips για αέναη ευτυχία και μόνιμη γαλήνη στη ζωή σου, σύμφωνα με το Χάρβαρντ


JTeam

23 Αυγούστου 2024

5 tips για αέναη ευτυχία και μόνιμη γαλήνη στη ζωή σου, σύμφωνα με το Χάρβαρντ
Freepik
Πέντε μικρές συμβουλές αρκούν για να αλλάξουν τη ζωή σου

Αν ρωτήσουμε την πλειονότητα των ανθρώπων για το ποιο πιστεύουν πως είναι το νόημα της ζωής, σίγουρα θα απαντήσουν «το να είμαστε ευτυχισμένοι». Κι έχουν δίκιο. Διότι, αν δεν είμαστε χαρούμενοι με όσα βιώνουμε κι όσα συμβαίνουν γύρω μας, όλα θα είναι πάντοτε «μαύρα» ή «γκρίζα» και ποτέ «λευκά».

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ από τον Ρόμπερτ Γουόλντιντζερ και ενδεχομένως να είναι η μακροβιότερη μελέτη για την ευδαιμονία, αφού ξεκίνησε το 1938, αποκάλυψε ποια είναι τα μυστικά για να έχουμε μια ευτυχισμένη και γαλήνια ζωή. Το κλειδί, λοιπόν, για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο είναι να επενδύσουμε σε ποιοτικές σχέσεις τόσο με εμάς τους ίδιους όσο και με τους γύρω μας.

Jenny.Gr
Freepik

5 συμβουλές για μια ευτυχισμένη ζωή

#1 Πρόσεχε εσωτερικά και εξωτερικά τον εαυτό σου

Να καταναλώνεις υγιεινές τροφές, να νιώθεις κορεσμό και να γυμνάζεσαι σε καθημερινή βάση. Να αποφεύγεις το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και να πίνεις αλκοόλ με μέτρο. Να κοιμάσαι 7-8 ώρες ημερησίως και να περνάς χρόνο μακριά από μια οθόνη. Μπορεί στα αυτιά σου αυτά να ακούγονται συνηθισμένα, ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα του Χάρβαρντ, είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, συμβάλλοντας στη μακροζωία.

#2 Επένδυσε στις προσωπικές σχέσεις

Η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους, η επικοινωνία και το μοίρασμα είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή μας. Όσο καλά κι αν τα έχουμε με τον εαυτό μας, οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι αυτές που μας δίνουν ζωή, μας βοηθούν να εξελιχθούμε και να αποκτήσουμε καινούργιες εμπειρίες. Αν, λοιπόν, νιώθεις ότι ο κοινωνικός κύκλος σου είναι περιορισμένος, η συμμετοχή σε μια νέα ομαδική δραστηριότητα ίσως να σε βοηθούσε να κοινωνικοποιηθείς.

#3 Εκτίμησε τους ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή σου

Δείξε την αγάπη σου με πράξεις, εξέφρασε τα συναισθήματά σου και συνέβαλε στη χαρά του άλλου. Οι άνθρωποι που είναι γύρω μας είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για εμάς. Είναι λάθος να τους θεωρούμε δεδομένους. Είναι λάθος να μην είμαστε ευγνώμονες για τις πράξεις τους. Εκτίμησε κάθε ενέργειά τους και πες «ευχαριστώ» για όσα σου προσφέρουν.

#4 Θέσε τα όριά σου

Κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε προτερήματα και ελαττώματα. Η αυθεντικότητα του χαρακτήρα μας και η ειλικρίνεια στις σχέσεις μας είναι τα στοιχεία που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε. Κι όπως σεβόμαστε τους άλλους, έτσι ακριβώς πρέπει να σεβόμαστε και τον εαυτό μας. Μην αποδέχεσαι προτάσεις που σε πιέζουν και μην ανέχεσαι να σε αδικούν. Θέσε τα όριά σου και απάντησε στους επικριτές σου.

#5 Αποδέξου τις αλλαγές που έρχονται στη ζωή σου

Όλοι περνάμε από μεταβατικές περιόδους, που συνήθως στην αρχή μας ζορίζουν, όμως στη συνέχεια προσαρμοζόμαστε και βρίσκουμε τους ρυθμούς μας. Μην φοβάσαι τις αλλαγές. Αποδέξου και αγκάλιασε όσα έρχονται στο διάβα σου, γιατί σίγουρα υπάρχει λόγος. Βάλε μια τελεία στα υποθετικά σενάρια και ψάξε τη θετική πλευρά σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.