WELL BEING

5 συμπεριφορές που τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς


JTeam

2 Σεπτεμβρίου 2024

5 συμπεριφορές που τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς
Freepik
Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον και ιδίως από τις συμπεριφορές των γονιών τους

Από τη στιγμή που γίνεσαι γονιός, τα πάντα γύρω σου αποκτούν άλλη σημασία, αφού πλέον το παιδί σου βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Πέρα από την αναθεώρηση του τρόπου που εσύ αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο, αλλάζει η στάση και η συμπεριφορά σου, καθώς έχεις δίπλα σου ένα μικρό άνθρωπο που μιμείται τις πράξεις σου και μαθαίνει από τα λόγια του.

Τα παιδιά βλέπουν, παρατηρούν, ακούνε και αντιγράφουν όσα συμβαίνουν στο σπίτι και γενικότερα στο οικογενειακό περιβάλλον, συνεπώς είναι επιτακτική ανάγκη να προσφέρουμε τα κατάλληλη ερεθίσματα και να δίνουμε το καλό παράδειγμα σε ό,τι κάνουμε. Μπορεί εσύ να μην το καταλαβαίνεις, όμως το παιδί σου σε παρατηρεί και σε ακούει όλες τις ώρες που είναι ξύπνιο, υιοθετώντας τις ίδιες συνήθειες.

Jenny.Gr
Freepik

Οι συμπεριφορές των γονιών που μιμούνται τα παιδιά από πολύ μικρά

#1 Έκφραση συναισθημάτων

Ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα πράγματα που τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς σχετίζεται με την έκφραση των συναισθημάτων. Πότε είναι χαρούμενα, πότε λυπημένα, πότε νιώθουν ένταση ή θυμό. Τα παιδιά στις πλείστες περιπτώσεις υιοθετούν τη στάση και χρησιμοποιούν τις λέξεις που ακούνε μέσα στο σπίτι τους.

#2 Κοινωνικές αντιδράσεις

Ο τρόπος που θα επικοινωνήσεις και θα κοινωνικοποιηθείς με άλλους ανθρώπους είναι ακόμα μία συμπεριφορά που το παιδί σου θα αντιγράψει. Στο στάδιο της μεγάλης ανάπτυξης, τα παιδιά παρατηρούν τα πάντα γύρω τους, προβληματίζονται και κάνουν ερωτήσεις. Συνεπώς, οφείλεις να είσαι προσεκτικός με τους τρόπους σου και τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς, ώστε να δώσεις το καλό παράδειγμα.

#3 Δίνουν βάση στη γνώση

Η μάθηση δεν έχει ηλικία και όρια. Όταν οι γονείς αρέσκονται να μελετούν και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην εξέλιξή τους, είναι βέβαιο πως και το παιδί θα πράξει αναλόγως, έχοντας λάβει τα κατάλληλα ερεθίσματα. Υιοθετώντας τέτοιες συνήθειες, το ωθείς να σε μιμηθεί και να ακολουθήσει το μονοπάτι σου, που είναι το βέλτιστο παράδειγμα.

#4 Υγιεινές συνήθειες

Οι διατροφικές επιλογές, η γυμναστική και ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι πράγματα που μαθαίνουμε μέσα από το σπίτι μας. Όταν ένας γονιός είναι υποστηρικτής αυτού του τρόπου ζωής, το παιδί θα μεγαλώσει σε ένα υγιές και ισορροπημένο περιβάλλον που θα το βοηθήσει να υιοθετήσει και τελικά να κάνει τρόπο ζωής αυτές τις συνήθειες.

#5 Έχουν στόχους

Η στοχοπροσήλωση, η προσπάθεια και η επιμονή για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού είναι παραδείγματα που θέλουμε να ακολουθήσει το παιδί μας ήδη από αυτή την ηλικία. Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο στόχος. Η αφοσίωση, η συγκέντρωση και η προσπάθεια που θα καταβάλλει, θα συμβάλλουν στην εξέλιξή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.