WELL BEING

Πώς να ξυπνάς νωρίς και να μην νυστάζεις - 10 tips για να αντιμετωπίσεις την κόπωση


JTeam

3 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς να ξυπνάς νωρίς και να μην νυστάζεις - 10 tips για να αντιμετωπίσεις την κόπωση
Freepik
Το πρωινό ξύπνημα δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό μας

Δεν έχει σημασία το φύλο, η ηλικία και η φυσική κατάσταση. Το πρωινό ξύπνημα είναι για όλους δύσκολη υπόθεση, ωστόσο γι’ αυτούς που λατρεύουν τον ύπνο αποτελεί κάτι σαν βασανιστήριο. Το ξυπνητήρι χτυπάει, το ακούς, ωστόσο αντί να σηκωθείς και να ξεκινήσεις την προετοιμασία, πατάς αναβολή και γυρίζεις πλευρό. Μερικά λεπτά επιπλέον ύπνου φαντάζουν σαν θησαυρός στα μάτια σου (μας).

Όταν, όμως, πρέπει να βρίσκεται 8 ακριβώς στο γραφείο σου, δεν έχεις περιθώρια για αναβολές. Κάνεις την καρδιά σου πέτρα και σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου, παρά την κόπωση και τη νύστα που νιώθεις. Αλήθεια, έχεις αναλογιστεί ποτέ γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Η αϋπνία και οι διαταραχές ύπνου ταλαιπωρούν μεγάλη μερίδα των ανθρώπων, η οποία προσπαθεί κάθε πρωί να τις διαχειριστεί.

Jenny.Gr
Freepik

Παρακάτω, θα βρεις 10 βοηθητικά tips για να απαλλαγείς από την ακατανίκητη - αν θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι - νύστα σου και να βγάλεις την ημέρα σου χωρίς να νιώθεις ότι κλείνουν συνεχώς τα μάτια σου.

10 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις την πρωινή νύστα

1. Κοιμήσου 7-9 ώρες όσο συχνότερα μπορείς μέσα στην εβδομάδα.
2. Τα γεύματα έχουν σημασία. Απόφυγε τις μεγάλες ποσότητες το βράδυ και τη ζάχαρη το πρωί.
3. Δημιούργησε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, ώστε να ρυθμίσεις το πρόγραμμά σου και να κοιμάσαι περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Είναι σημαντικό να βάλουμε ένα πρόγραμμα στον εαυτό μας και να κινούμαστε σύμφωνα με αυτό.
4. Μην πατάς το κουμπί αναβολής - όσο γλυκός κι αν είναι ο ύπνος σου. Αργά ή γρήγορα θα σηκωθείς από το κρεβάτι σου. Δεν έχει νόημα να περνάς αυτή την ταλαιπωρία. Άνοιξε τα μάτια σου, πάρε βαθιά αναπνοή και ξεκίνα την ημέρα σου.
5. Μείωσε την πρόσληψη καφεΐνης, μετά το μεσημέρι. Σε πολλούς ανθρώπους ο καφές λειτουργεί σαν «εχθρός» του ύπνου, συνεπώς οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί.

Jenny.Gr
Freepik


6. Πιες νερό. Ενδεχομένως να έχεις κουραστεί να το ακούς αυτό, ωστόσο το νερό είναι πολύ σημαντικό για το ανθρώπινο σώμα. Βοηθάει με κάθε τρόπο, σε κάθε περιοχή, συνεπώς πρέπει να πίνουμε μεγάλη ποσότητα κάθε ημέρα.
7. Τεντώσου. Όσο περιορισμένος κι αν είναι ο χρόνος σου το πρωί, δύο λεπτά για να τεντωθείς και να κάνεις μερικές ασκήσεις yoga, όπως είναι ο κάτω και ο πάνω σκύκλος, θα σε ωφελήσουν.
8. Απόφυγε το αλκοόλ αργά το βράδυ. Τις ημέρες που ξυπνάς πολύ νωρίς, καλό θα ήταν να μην έχεις καταναλώσει αλκοόλ την προηγούμενη, διότι επιβαρύνει τον οργανισμό μας και δυσκολεύει το πρωινό ξύπνημα.
9. Μην κάνεις μικρά naps μέσα στην ημέρα. Προσπάθησε να απασχολήσεις το μυαλό σου και να καταπιαστείς με άλλα πράγματα που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις να σκέφτεσαι πόσο νυστάζεις.
10. Αφήστε το φως του ήλιου να εισβάλει στο δωμάτιό σου και ενεργοποιήσου για την ημέρα που μόλις ξεκίνησε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.