WELL BEING

Νιώθεις κοινωνικά αδέξιος; 2 συμβουλές για να κρύψεις την αμηχανία σου, σύμφωνα με ψυχολόγο


JTeam

10 Σεπτεμβρίου 2024

Νιώθεις κοινωνικά αδέξιος; 2 συμβουλές για να κρύψεις την αμηχανία σου, σύμφωνα με ψυχολόγο
Freepik
Ο κοινωνικά αδέξιος άνθρωπος αποφεύγει την κοινωνική αλληλεπίδραση λόγω του φόβου και της ανασφάλειάς του

Η εξωστρέφεια, η κοινωνικότητα και η ευκολία στην επικοινωνία αποτελούν χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν σε όλους μας. Η αλληλεπίδραση με άτομα που δεν ανήκουν στον στενό ή ευρύτερο κύκλο δυσκολεύει μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων κι ο λόγος δεν είναι άλλος από τον φόβο, την αμηχανία και την ανασφάλεια που νιώθουν.

Ένας κοινωνικά αδέξιος άνθρωπος δεν ξέρει πως να απαντήσει σε μια συζήτηση ή χρησιμοποιεί λάθος τόνο και ύφος στη φωνή του. Ακόμα, δεν γνωρίζει πώς να συνεχίζει μια κουβέντα και εκφράζει τη γνώμη του ή λέει πράγματα σε σημεία της κουβέντας που δεν ταιριάζουν.

Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Ακόμα κι είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και έχουμε αυτοπεποίθηση, έχει τύχει να βρεθούμε σε κοινωνικούς κύκλους που δεν νιώθαμε άνετα και δεν μπορούσαμε να συμμετέχουμε στις συζητήσεις που λάμβαναν χώρα. Είναι λογικό και ανθρώπινο. Όταν, όμως, συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση - να αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να συμβαδίσουμε με τις κοινωνικές νόρμες - δημιουργείται εσωτερικά ένα μικρό «αγκάθι» που κάθε φορά μας θυμίζει τη δυσαρέσκεια που νιώθουμε.

Jenny.Gr
Unsplash

Η αλήθεια είναι πως για όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή υπάρχει λύση. Έτσι και γι’ αυτό, αρκεί λίγη εξάσκηση και η υιοθέτηση συγκεκριμένων συνηθειών για να ξεφύγουμε από αυτήν την παγίδα, να απελευθερωθούμε από τις αρνητικές σκέψεις και να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο. Ένας ψυχολόγος - αναλυτής που ειδικεύεται σε θέματα συμπεριφοράς αποκάλυψε δύο βοηθητικά tips για να μπορέσεις να διαχειριστείς την αμηχανία σου σε τέτοιες περιστάσεις και να σταθείς σε κάθε κοινωνικό κύκλο.

2 χρήσιμα tips για να μην νιώθεις κοινωνικά αδέξιος στις επαγγελματικές υποχρεώσεις

#1 Εξασκήσου στην ακρόαση. Άκου με προσοχή τους διαλόγους

Ένα κοινωνικά αδέξιο άτομο σκέφτεται μια απάντηση ή μια πιθανή ερώτηση κατά τα λεγόμενα ενός άλλου πριν ακόμα εκείνος ολοκληρώσει τον λόγο του. Από την ανάγκη και τη βαθιά επιθυμία του να «φωνάξει» την παρουσία του, υποκύπτει σε λάθη, δείχνοντας την αδυναμία σου. Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις; Άκου με προσοχή όλα όσα λέγονται, έχοντας εκφράσεις και χρησιμοποιώντας επιφωνήματα που δείχνουν ότι κατανοείς και παρακολουθείς τον λόγο του. Παράλληλα, έχει το βλέμμα σου στραμμένο στο πρόσωπό του.

#2 Προετοίμασε μερικά θέματα συζήτησης από πριν

Η αλήθεια είναι πως όταν βρισκόμαστε σε έναν χώρο με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε, η αμηχανία είναι διάχυτη στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Μια καλή λύση για να αποφύγεις τη σιωπή και τα άβολα βλέμματα, είναι να έχεις σκεφτεί από πριν κάποια γενικά θέματα συζήτησης, στα οποία θα μπορούν όλοι να συμμετέχουν και να εκφράσουν την άποψή τους, ώστε να «σπάσει» ο πάγος. Σχολίασε κάτι για την εκδήλωση, τη δουλειά ή τον χώρο που βρίσκεσαι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.