WELL BEING

Η συνήθεια των γονιών που επηρεάζει καθοριστικά την ανάπτυξη του παιδιού - Και (δυστυχώς) την έχουν πολλοί


JTeam

13 Σεπτεμβρίου 2024

Η συνήθεια των γονιών που επηρεάζει καθοριστικά την ανάπτυξη του παιδιού - Και (δυστυχώς) την έχουν πολλοί
Freepik
Ο χρόνος μπροστά από μια οθόνη σε σπάνιες περιπτώσεις δεν είναι χαμένος

Το κινητό είναι (δυστυχώς) η προέκταση του χεριού μας. Άλλες φορές για δουλειά, άλλες για ενημέρωση, άλλες για χαλάρωση και διασκέδαση, με κάποιον τρόπο βρίσκεται συνεχώς στα χέρια μας. Και αυτό, κάθε άλλο παρά υγιές είναι. Και δεν συμβαίνει μόνο στους ενήλικες. Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των παιδιών που περνούν χρόνο μπροστά από μια οθόνη (κινητό, tablet, τηλεόραση) έχει αυξηθεί ραγδαία, προκαλώντας έντονη ανησυχία, αφού πολλά από αυτά δεν έχουν συμπληρώσει καν το δεύτερο έτος της ζωής τους.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε, όμως, στις επιπτώσεις που έχει στα παιδιά ο χρόνος που περνούν οι γονείς στο κινητό τους. Ειδικότερα, αναφερόμαστε σε εκείνη την ώρα της ημέρας που οι γονείς και τα παιδιά βρίσκονται μαζί στο σπίτι και, ενώ έχουν την ευκαιρία να είναι παραγωγικοί και να διασκεδάσουν παίζοντας, προτιμούν να κάθονται αμίλητοι, χαζεύοντας στα κινητά τους.

Jenny.Gr
Freepik

Πώς ο χρόνος που περνούν στο κινητό οι γονείς επηρεάζει τα παιδιά

Σύμφωνα με το πόρισμα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Εσθονία, σε παιδιά από 2,5 - 4 ετών, αυτή η συνήθεια των γονιών έχει σοβαρές επιπτώσεις στην γνωστική ανάπτυξή τους. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, τα παιδιά που δεν συζητάνε, δεν επικοινωνούν, δεν παίζουν και δεν συμμετέχουν σε δραστηριότητες μαζί με τους γονείς τους, βρίσκονται σε χαμηλότερο γνωστικό επίπεδο από τα υπόλοιπα. Ακόμα, έχουν λιγότερες γνώσεις στη γραμματική και το λεξιλόγιο.

Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη δεν έχει τίποτα ωφέλιμο για την ανάπτυξή τους, αφού δεν βοηθάει καθόλου τις γλωσσικές δεξιότητές τους. Η γνώση που μπορεί να προκύψει από τη συζήτηση, την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση γονέα - παιδιού δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο. Τα παιδιά λαμβάνουν ερεθίσματα, επεξεργάζονται τις πληροφορίες, εκφράζουν τις απορίες και ακούνε καινούργιες λέξεις, τις οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις μαθαίνουν αυτομάτως, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο και τις γνώσεις τους.

Όταν, λοιπόν, οι γονείς προτιμούν να απασχολήσουν το παιδί τους σε μια οθόνη, για να περάσουν και εκείνοι τον χρόνο τους στο κινητό τους, χάνονται πολύτιμες στιγμές και επηρεάζεται η ανάπτυξη του παιδιού. Για τα παιδιά, ο χρόνος που θα περάσουμε μαζί τους αποτελεί τη μεγαλύτερη χαρά τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.