WELL BEING

Η μοναδική απάντηση που ένας ναρκισσιστής δεν μπορεί να αντέξει, σύμφωνα με ψυχολόγους


JTeam

18 Σεπτεμβρίου 2024

Η μοναδική απάντηση που ένας ναρκισσιστής δεν μπορεί να αντέξει, σύμφωνα με ψυχολόγους
Freepik
Οι ψυχολόγοι αποκαλύπτουν την απάντηση και εξηγούν τον λόγο

Οι λέξεις πολλές φορές μπορούν να αποδειχθούν πιο βαριές και σκληρές από οποιαδήποτε πράξη. Κάποιοι τις αντέχουν, κάποιοι άλλοι όχι. Ο ναρκισσιστής έχει «χτίσει» με τέτοιο τρόπο την εικόνα του, ώστε να αφοπλίζει τους γύρω του με τη στάση του και να μην επηρεάζεται από τα λόγια τους.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ωστόσο, οι ναρκισσιστές μπορούν να αντιταχθούν σε όλες τις λέξεις εκτός από μία. Έχουν εύθραυστη αυτοεκτίμηση κι όταν αυτό που θα ακούσουν δεν τους αρέσει, αντιδρούν, κρατώντας αμυντική στάση. Αν, λοιπόν, θέλεις να αντιμετωπίσεις έναν ναρκισσιστή, δεν έχεις παρά να χρησιμοποιήσεις αυτό το «όπλο» για να προστατέψεις τον συναισθηματικό κόσμο σου και να αποφύγεις τη σύγκρουση.

Jenny.Gr
Freepik

Η απάντηση που αφοπλίζει έναν ναρκισσιστή

Η μοναδική απάντηση που δεν αντέχει ένας τέτοιος άνθρωπος να ακούσει είναι το «όχι». Αρκούν μόλις τρία γράμματα για να προκαλέσουν ταραχή στο μυαλό του και να χάσει την ισορροπία του. Ο ναρκισσιστής δεν μπορεί να αισθανθεί ότι κάποιος τον απορρίπτει ή τον αγνοεί, διότι αυτά λειτουργούν σαν απειλή για το «εγώ» του.

Θέλει να είναι ο κυρίαρχος, ο ανώτερος όλων και να έχει τον έλεγχο των πάντων. Η κριτική, λοιπόν, τον πληγώνει βαθιά, γιατί νιώθει την τέλεια εικόνα που έχει φτιάξει να φθείρεται. Ο ναρκισσιστής θέλει πάντοτε να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και οι πράξεις του είναι τέτοιες, ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον.

Μπορεί εσωτερικά να είναι κενός και να μην έχει ίχνος ενσυναίσθησης, όμως το κρύβει καλά, καθώς θέλει να θεωρείται ανώτερος και καλύτερος από τους ανθρώπους γύρω του. Όταν εσύ του λες «όχι», είναι σαν να τον αμφισβητείς, σαν να τον προσπερνάς, σαν να αδιαφορείς για την προσωπικότητα και την αξία του.

Εκτός από το «όχι», που είναι αφοπλιστική απάντηση, υπάρχουν ακόμα πέντε φράσεις που ενοχλούν βαθιά έναν ναρκισσιστή: «Δεν είναι όλο αυτό για εσένα», «Κάνεις λάθος», «Δεν με νοιάζει», «Μπορώ να το κάνω μόνος μου», «Είμαι με κάποιον άλλον».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.