WELL BEING

Όταν ο ύπνος δεν παίρνει τα παιδιά: Τι να κάνετε για να κοιμούνται νωρίς και να ξυπνάνε στην ώρα τους για το σχολείο


JTeam

22 Σεπτεμβρίου 2024

Όταν ο ύπνος δεν παίρνει τα παιδιά τι μπορείτε να κάνετε
Pexels
Tips για να τα καταφέρετε

Ένας τους μεγαλύτερους αγώνες για τους γονείς, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι ο ύπνος.

Κάθε βράδυ δίνουν μεγάλο αγώνα για να ξαπλώσουν τα παιδιά νωρίς, αφού ξέρουν πολύ καλά πως ο αυτός είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την απόδοσή τους στο σχολείο, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Τι γίνεται όμως όταν δεν τα παίρνει ο ύπνος και θέλουν να μείνουν ξύπνια ως αργά;

Ακολουθούν μερικά πρακτικά tips που εγγυώνται τέλειο αποτέλεσμα. Επαρκής ύπνος και ξύπνημα στην ώρα για το σχολείο

Όταν ο ύπνος δεν παίρνει τα παιδιά τι μπορείτε να κάνετε
Pexels

Δημιουργήστε μια σταθερή ρουτίνα

Η σταθερότητα είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη ρουτίνα ύπνου. Προσπαθήστε να βάζετε τα παιδιά στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Αυτό θα τα βοηθήσει να προσαρμοστούν σε έναν σταθερό κύκλο ύπνου και αφύπνισης, διευκολύνοντας την προετοιμασία για ύπνο κάθε βράδυ.

Ορίστε έναν χρόνο για χαλάρωση λίγο πριν τους πείτε καληνύχτα

Πριν από την ώρα του ύπνου, δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον για τα παιδιά σας, ώστε να μπορέσουν να ηρεμήσουν και να προετοιμαστούν.

Μπορείτε να τους διαβάσετε ένα βιβλίο, να ακούσετε απαλή μουσική ή να τους δώσετε λίγο χρόνο για να μιλήσουν για τη μέρα τους.

Η μετάβαση από τις δραστηριότητές τους σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον θα τα βοηθήσει να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν πιο εύκολα.

Όταν ο ύπνος δεν παίρνει τα παιδιά τι μπορείτε να κάνετε
Pexels

Περιορίστε την τεχνολογία

Η έκθεση σε οθόνες πριν από τον ύπνο μπορεί να τα επηρεάσει αρνητικά, καθώς όπως υποστηρίζουν πολλές μελέτες, το μπλε φως των συσκευών παρεμβαίνει στην παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά απομακρύνονται από αυτές 30 -60 λεπτά πριν την ώρα ύπνου. Επίσης ενθαρρύνετε δραστηριότητες που δεν τις περιλαμβάνουν, όπως το διάβασμα ή οι χαλαρωτικές συνομιλίες που σας είπαμε και πιο πάνω.

Φτιάξτε το τέλειο περιβάλλον

Δημιουργήστε ένα ήσυχο, σκοτεινό και άνετο περιβάλλον ύπνου για τα παιδιά σας. Ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό, κατάλληλη θερμοκρασία και κρεβάτι με τέλειο στρώμα σίγουρα θα τα βοηθήσει να κοιμηθούν πιο εύκολα.

Μπορείτε να κρεμάσετε κουρτίνες που σκοτεινιάζουν το δωμάτιο και να εξασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν έντονοι θόρυβοι που μπορεί να τα αφήσουν ξάγρυπνα.

Όταν ο ύπνος δεν παίρνει τα παιδιά τι μπορείτε να κάνετε
Pexels

Βάλτε όρια στην κατανάλωση φαγητού πριν από τον ύπνο

Τα βαριά γεύματα μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο των παιδιών. Γι' αυτό κρατήστε τα μακριά.

Στην περίπτωση όμως που πεινάνε, σας προτείνουμε να τους δώσετε ένα γιαούρτι ή ένα τοστ.

Μιλήστε τους για την αναγκαιότητα του ύπνου

Εξηγήστε τους με απλά λόγια ότι ο ύπνος τα βοηθά να μεγαλώσουν, να νιώθουν καλά και να έχουν ενέργεια για το σχολείο.

Όταν τα παιδιά αρχίσουν να κατανοούν το όφελος του ύπνου, είναι πιο πιθανό να συνεργαστούν και να ακολουθήσουν τη ρουτίνα σας.

Όταν ο ύπνος δεν παίρνει τα παιδιά τι μπορείτε να κάνετε
Pexels

Δώστε τους διεξόδους για την ενέργειά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας

Τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες καθιστά και δεν εκτονώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ.

Βεβαιωθείτε ότι έχουν αρκετές φυσικές δραστηριότητες, όπως παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους ή άσκηση, ώστε να αποβάλουν την ενέργειά τους και να νιώθουν φυσικά κουρασμένα το βράδυ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS