WELL BEING

Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να φοράς ποτέ τις κάλτσες στο κρεβάτι σου


JTeam

24 Σεπτεμβρίου 2024

Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να φοράς ποτέ τις κάλτσες στο κρεβάτι σου
Freepik
Αν δεν το είχες σκεφτεί μέχρι σήμερα, ήρθε η ώρα να το κάνεις και να αλλάξεις αυτή την κακή συνήθεια

Σίγουρα έχεις ακούσει κι άλλες φορές ότι είναι απαγορευτικό να κοιμάσαι με τις κάλτσες σου. Όσο άνετες και ζεστές κι αν είναι, οι γιατροί συνιστούν να τις βγάζουμε πριν κοιμηθούμε, αφήνοντας τα πόδια μας ελεύθερα να «αναπνεύσουν». Παράλληλα, οι σφιχτές κάλτσες εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του αίματος, γεγονός που επίσης δεν πρέπει να συμβαίνει.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μοναδικός και σίγουρα όχι ο σοβαρότερος λόγος που δεν πρέπει να φοράμε κάλτσες, όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μας. Όλοι μας συνηθίζουμε να βάζουμε κάθε πρωί ένα ζευγάρι και να τις κρατάμε μέχρι αργά το βράδυ που θα επιστρέψουμε στο σπίτι μας, στο οποίο περπατάμε ξυπόλητοι. Όσο συνεπείς κι αν είμαστε στην καθαριότητα του σπιτιού, καμία επιφάνεια δεν μπορεί να είναι 100% καθαρή.

Jenny.Gr
Freepik

Γιατί να μην φοράς κάλτσες, όταν κοιμάσαι

Σύμφωνα, λοιπόν, με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, οι κάλτσες μας αποτελούν εστία μικροβίων. Ειδικότερα, αποδείχθηκε ότι είναι όσο βρώμικες όσο ένα χαλάκι εισόδου και ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης. Αν, λοιπόν, ξαπλώσουμε με αυτές στο κρεβάτι μας, είναι δεδομένο πως τα μικρόβια θα εισχωρήσουν στα σεντόνια μας, θέτοντας την υγεία μας σε κίνδυνο.

Στην εν λόγω έρευνα, διαπιστώθηκε πως οι κάλτσες ανθρώπων που τις φορούσαν από τις επτά το πρωί μέχρι τις επτά το βράδυ είναι ακόμα πιο βρώμικες από το τηλεχειριστήριο. Τα ευρήματα έδειξαν πως πάνω στις κάλτσες υπήρχαν βακτήρια, που μοιάζουν με αυτά που εξαπλώνονται από τις κατσαρίδες. Η μελέτη, ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί.

1.000 ενήλικες ρωτήθηκαν για το αν φορούσαν κάλτσες στον ύπνο τους, με το 30% να απαντάει καταφατικά και μόλις το 18% να αναφέρει ότι έβαζε ένα καινούργιο ζευγάρι και δεν κοιμόταν με αυτό που φορούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι υπόλοιποι έφεραν στο κρεβάτι τους μικρόβια από όσα πατώματα είχαν πατήσει. Μια μελέτη του 2007 από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Υγείας, ανακάλυψε ότι το πάτωμα της κουζίνας είναι το δέκατο πιο βλαβερό μέρος απ’ όλα τα σημεία του σπιτιού.

Οι κάλτσες μπορούν να συγκρατήσουν χιλιάδες μικρόβια κι αν τα πόδια τείνουν να ιδρώνουν, είναι πολύ εύκολο αυτά να μεταφερθούν στα πόδια και να προκαλέσουν μολύνσεις. Συνεπώς, καλό θα ήταν να αλλάζεις τις κάλτσες σου πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου, ώστε να εμποδίσεις αυτή τη μεταφορά μικροβίων. Προσέχουμε για να έχουμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.