WELL BEING

Η επαφή με τη φύση μειώνει το άγχος και τον φόβο - Τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία


JTeam

3 Οκτωβρίου 2024

Η επαφή με τη φύση μειώνει το άγχος και τον φόβο - Τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία
Freepik
Τα οφέλη της φύσης στην υγεία μας είναι περισσότερα από τα προφανή

Έχει παρατηρηθεί πως η ζωή των ανθρώπων που ζουν στην επαρχία και έρχονται καθημερινά σε επαφή με τη φύση είναι πιο ποιοτική, λιγότερο στρεσογόνα και έχει πολλαπλά οφέλη για τη ψυχική και σωματική υγεία τους. Ο καθαρός αέρας, το περπάτημα δίπλα στη θάλασσα ή μέσα στα δέντρα, η ανάβαση στο βουνό και οι φυσικοί ήχοι μας επηρεάζουν άμεσα, απομακρύνοντας τα αρνητικά συναισθήματα που είθισται να κυριαρχούν.

Σύμφωνα με έρευνα, όσοι περνούν χρόνο στη φύση έχουν λιγότερο άγχος και καταφέρνουν να διαχειρίζονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Μια απλή βόλτα στο πάρκο, το τρέξιμο δίπλα στη θάλασσα ή κάποια υπαίθρια δραστηριότητα επιδρούν θετικά τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή μας. Παρακάτω, θα βρεις τέσσερις σημαντικούς λόγους για να πείσεις τον εαυτό σου να αφήσει τον καναπέ και να βγει έξω, κάνοντάς σου ένα μεγάλο δώρο.

Jenny.Gr
Freepik

Η επαφή με τη φύση κάνει καλό στην υγεία σου και αυτοί είναι οι λόγοι

#1. Η φύση σου προκαλεί το αίσθημα του δέους

Στέκεσαι στην άκρη της θάλασσας. Τα κύματα σκάνε το ένα μετά το άλλο, δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο, που σου μεταφέρει θετική ενέργεια και σε γαληνεύει. Αυτή η αίσθηση που σου δημιουργείται επιδρά στην ψυχική υγεία σου, απομακρύνοντας τις αρνητικές σκέψεις και αλλαζοντας το mindset σου. Έρευνα έχει αποδείξει ότι η επαφή με τη φύση έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε πιο γενναιόδωροι, πιο συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας και να έχουμε περισσότερη ενσυναίσθηση.

#2. Η έκθεση στη φύση μειώνει το άγχος και τους φόβους

Όλοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις, παλεύουμε με τον χρόνο, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί γίνεται. Μία βόλτα στη φύση είναι δεδομένο ότι θα σε βοηθήσει να εκτονωθείς και να βάλεις τις αμέτρητες σκέψεις σου σε μια σειρά. 20 λεπτά περπατήματος την ημέρα αρκούν για να μειώσεις τα επίπεδα του στρες, να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου, να ρίξεις ρυθμούς και να βρεις τον εαυτό σου.

#3. Η φύση ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημά μας

Πώς θα σου φαινόταν, αν κάποιος σου έλεγε ότι η επαφή με τη φύση μπορεί να γίνει εκείνη η ασπίδα προστασίας που χρειάζεται ο οργανισμός σου; Έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα ανάμεσα σε δέντρα, βοηθάει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημά μας, ενισχύοντας τις δράσεις του. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα μας γίνεται πιο ανθεκτικό και έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις ασθένειες που «χτυπούν» την πόρτα μας. Πέρα από το περπάτημα, μην παραλείψεις τις βαθιές αναπνοές.

#4. Η επαφή με τη φύση βοηθάει στη συγκέντρωση και στη δημιουργικότητα

Η έκθεση στη φύση δεν ωφελεί μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα μας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάμε ανάμεσα στα δέντρα ή δίπλα στη θάλασσα τόσο καλύτερη συγκέντρωση έχουμε, ενώ η δημιουργικότητά μας εξελίσσεται. Περπατώντας στη φύση, λαμβάνουμε αμέτρητα ερεθίσματα για επεξεργασία, ενώ νέες ιδέες έρχονται στο μυαλό μας και μας εμπνεύουν για πράγματα που ούτε είχες φανταστεί ως σήμερα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.