WELL BEING

4 πράγματα που δεν είσαι υπεύθυνος στη ζωή σου - Ακόμα κι αν πιστεύεις το αντίθετο


JTeam

9 Οκτωβρίου 2024

4 πράγματα που δεν είσαι υπεύθυνος στη ζωή σου - Ακόμα κι αν πιστεύεις το αντίθετο
Unsplash
Το άγχος πολλές φορές μπερδεύει τη σκέψη και δημιουργεί σύγχυση

Σε μια απαιτητική καθημερινότητα με αμέτρητες υποχρεώσεις και προσδοκίες από τους άλλους είναι απολύτως λογικό να νιώθεις τόσο πιεσμένος σαν να κρατάς το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Οι αγχωτικές σκέψεις που σχετίζονται με τη δουλειά, την οικογένεια, την υγεία και γενικότερα το μέλλον τείνουν να κυριαρχούν στο μυαλό μας και να επηρεάζουν την ψυχολογία μας.

Βέβαια, τα όρια είναι λεπτά και έτσι συχνά δημιουργείται σύγχυση στο μυαλό μας και αδυνατούμε να ξεχωρίσουμε για ποιες καταστάσεις φέρουμε ευθύνη και για ποιες όχι. Για τις δεύτερες δεν έχουμε κανέναν λόγο να αγχωνόμαστε. Ένας τρόπος για να ανακουφίζεις το μυαλό σου από τις αρνητικές σκέψεις και να κρατάς τα συναισθήματά σου σε μια ισορροπία, είναι να εστιάζεις μόνο σε αυτά που εξαρτώνται από εσένα και μπορείς να καθορίσεις με τις πράξεις σου.

Για παράδειγμα, οι βαθμοί του παιδιού στο σχολείο είναι πιθανόν να βελτιωθούν, αν περάσεις χρόνο μαζί του, δείχνοντάς του πώς να διαβάζει αποτελεσματικά ή βοηθώντας το με τις ασκήσεις του. Από την άλλη, το ψέμα του συναδέλφου, ο στόχος ή η προαγωγή που θέλει να πάρει στο τέλος του χρόνου δεν είναι στην πραγματικότητα δικές σου δουλειές. Μπορείς να του σταθείς, μπορείς να τον υποστηρίξεις, όχι, όμως, να θέσεις τον εαυτό σου στη διαδικασία να επηρεαστεί συναισθηματικά και να ζει μέσα σε αυτή τη συνθήκη, στην οποία δεν έχει καμία θέση.

Jenny.Gr
Freepik

Ψυχολόγοι επισημαίνουν πως οι άνθρωποι που έχουν προσδοκίες και αυξημένη ενσυναίσθηση, ενώ συνάμα αγνοούν τα όρια, βιώνουν μια συναισθηματική ταραχή. Παράλληλα, κατακλύζονται από το άγχος και αδυνατούν να ελέγξουν τις σκέψεις τους. Οι ειδικοί, λοιπόν, επισημαίνουν πως υπάρχουν τέσσερα πράγματα σε αυτή τη ζωή, για τα οποία ούτε εσύ ούτε πρέπει να νιώθεις υπεύθυνος - ακόμα κι αν εσύ έχεις αντίθετη γνώμη.

Τα 4 πράγματα που δεν πρέπει να επηρεάζουν τη ζωή σου

1.Τα συναισθήματα των άλλων

Δεν είσαι υπεύθυνος για τα συναισθήματα των άλλων. Ο καθένας από εμάς διαχειρίζεται και αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του, τα οποία προφανώς και συνδέονται με όσα συμβαίνουν στη ζωή μας. Η συμπεριφορά μας μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα ενός ανθρώπου, ωστόσο αυτό δεν είναι δική μας ευθύνη. Πράττεις όπως πράττεις για έναν συγκεκριμένο λόγο και εφόσον δείχνεις σεβασμό, είσαι δίκαιος και εντάξει με τον εαυτό σου δεν έχεις κανέναν λόγο να αγχώνεσαι για τους άλλους.

2.Οι αποφάσεις του περίγυρου

Εσύ αποφασίζεις για τη ζωή σου και τη ζωή των παιδιών σου, αν είναι ανήλικα. Οι αποφάσεις των υπολοίπων δεν πρέπει να σε επηρεάζουν, γιατί δεν είναι δική σου δουλειά. Εσύ οφείλεις να σεβαστείς τη θέση του και να πορευτείς ανεξάρτητα από αυτή.

Jenny.Gr
Freepik

3.Το αποτέλεσμα των προσπαθειών σου

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε όνειρα και στόχους και προσπαθούμε καθημερινά για να τους πετύχουμε. Η προσπάθεια που καταβάλλουμε και το πώς εξελισσόμαστε μέσα σε αυτή έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Το αποτέλεσμα δεν αφορά αποκλειστικά εμάς και τις περισσότερες φορές επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Για παράδειγμα, η προαγωγή στη δουλειά είναι ο στόχος που προσπαθείς τόσο καιρό, το αν τελικά θα την πάρεις, όμως, είναι απόφαση κάποιου άλλου.

4. Οι προσδοκίες των άλλων ανθρώπων

Η ευθύνη που νιώθεις, προσπαθώντας να ανταποκριθείς στις προσδοκίες των άλλων είναι ένα βάρος που δεν χρειάζεσαι. Θα νιώσεις μεγάλη ανακούφιση και απελευθέρωση, αν απαλλαγείς από αυτές τις τοξικές σκέψεις και εστιάσεις στη δική άποψη, τη δική σου επιθυμία και χαρά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.