Οι έφηβοι Gen Z ασφυκτιούν από την πίεση να πετύχουν - 4 βοηθητικά tips για τους γονείς
JTeam
24 Οκτωβρίου 2024
Ποιος είπε ότι το άγχος αφορά μόνο στους ενήλικες; Ποιος απέκλεισε το ενδεχόμενο οι έφηβοι να ταλαιπωρούνται από αγχώδεις διαταραχές; Γιατί όχι, μόνο συμβαίνει, αλλά ξεκινάει από την εφηβεία και είναι ένα πολύ δύσκολο βίωμα για όλους. Οι έφηβοι σήμερα νιώθουν διαρκώς μια πίεση, το στρες τους αποσυντονίζει, ενώ οι αρνητικές σκέψεις καταβάλλουν το μυαλό τους. Έχουν στόχους, είναι υπεύθυνοι, προσπαθούν να πετύχουν, ενώ, παράλληλα, κυριαρχούνται από το άγχος και τον φόβο της αποτυχίας.
Σε αυτό το σημείο, να θυμίσουμε πως στους Gen Z ανήκουν όσοι έχουν γεννηθεί από το 1996 μέχρι το 2012, δηλαδή μια μεγάλη κατηγορία αυτών βρίσκεται σήμερα στην εφηβεία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα social media έχουν αρνητική επίδραση στη ζωή των παιδιών, καθώς ενισχύουν τη σύγκριση ανάμεσά τους και δημιουργούν πρότυπα - πολλές φορές λανθασμένα.
Αυτή η εμμονή με την επιτυχία και την τελειότητα μπορεί από τη μία να κρατάει τους έφηβους της Gen Z αφοσιωμένους στον στόχο τους, όμως, από την άλλη επιβαρύνει την ψυχική υγεία τους. Ο ανταγωνισμός, η ανάγκη για ολική αποδοχή, επιβεβαίωση και επιβράβευση δημιουργούν μια σύγχυση, που αποσυντονίζει.
Η ψυχολογία αναφέρει πως είναι πολύ θετικό ένας έφηβος να είναι επιμελής μαθητής, να θέτει στόχους και να κρατάει χαμηλό προφίλ. Όταν, όμως, χάνονται τα όρια, αυτή η κατάσταση προκαλεί μια «δίψα» για το τέλειο, η οποία φθείρει ψυχικά τα παιδιά. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο αναδεικνύεται η σημαντικότητα του ρόλου των γονιών. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους, θυμίζοντάς τους μερικά απλά, αλλά πολύ βασικά πράγματα, που δεν είναι καθόλου δεδομένα.
Οι έφηβοι κυριαρχούνται από το άγχος: Πώς οι γονείς τους μπορούν να τους βοηθήσουν
- 1.Δείξε στο παιδί σου πόσο χαρούμενος είσαι που είστε εσείς οι γονείς του. Δημιούργησε στο σπίτι ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο θα είναι ελεύθερο να εκφράσει την άποψη και τα συναισθήματά του χωρίς κριτική. Σταμάτα να ενδιαφέρεσαι μόνο για τις επιδόσεις του, αλλά εστίασε στην ψυχική υγεία του και στη διάθεσή του.
- 2.Βοήθησέ το να αντιληφθεί τη σημαντικότητά του ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Οι επιτυχίες και κυρίως οι αποτυχίες είναι μέσα στη ζωή. Όλα λειτουργούν σαν μικρά μαθήματα, που είναι πολύτιμα εφόδια για το μέλλον του. Δεν έχουν πάντα σημασία οι βαθμοί. Η γνώση δεν μετριέται κι όσο πιο γρήγορα βοηθήσεις το παιδί σου να το αντιληφθεί αυτό τόσο καλύτερα θα διαχειρίζεται το άγχος του.
- 3.Γίνε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του. Οι γονείς είναι οι πρώτοι άνθρωποι που πρέπει να πιστεύουν στα παιδιά τους και να στέκονται στο πλευρό τους, δίνοντάς τους χρήσιμες συμβουλές, κι όχι όντες επικριτικοί. Η ασφάλεια που παρέχεται από την οικογένεια είναι ασύγκριτη και πολύτιμη.
- 4.Η επιτυχία δεν είναι το παν σε αυτή τη ζωή και αυτό πρέπει να το κατανοήσει εις βάθος το παιδί σου. Εξήγησέ του πως στόχος του κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι η προσωπική ευδαιμονία του, η οποία βασίζεται στις δικές του ανάγκες και επιθυμίες κι όχι στις προσδοκίες των άλλων ή στις θέσεις της κοινωνίας.
Read More
- Βόρεια Κορέα: Έφηβοι καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας, επειδή έβλεπαν νοτιοκορεάτικη σειρά
- Οι έφηβοι χιμπατζήδες και τα έφηβα παιδιά έχουν παρόμοια προβλήματα, αλλά μια μεγάλη διαφορά - Νέα έρευνα
- Γιατί όλο και περισσότεροι έφηβοι στο TikTok πιστεύουν ότι πάσχουν από Πολλαπλή Προσωπικότητα;
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.