UPDATE #NOW

Η Gen Z προτιμά να βλέπει σειρές με ρεαλιστικά προβλήματα και όχι ψεύτικα δράματα, σύμφωνα με έρευνα


Κλέλια Φατούρου

21 Σεπτεμβρίου 2022

Η Gen Z προτιμά να βλέπει σειρές με ρεαλιστικά προβλήματα και όχι ψεύτικα δράματα, σύμφωνα με έρευνα
Unsplash/Andrea Riondino
Οι έφηβοι εξελίσσονται και θέλουν να βλέπουν περισσότερο ρεαλισμό

Κι όμως, η γενιά του TikTok και του Snapchat (αν υπάρχει ακόμα), λέει όχι σε σειρές που στερούνται περιεχομένου, όπως το reboot του Gossip Girl. Και δεν είμαστε εμείς που καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά το Center for Scholars & Storytellers στο UCLA.

Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 662 εφήβους, 13-18 ετών από τις Η.Π.Α., η οποία ονομάστηκε «Έφηβοι και Οθόνες 2022» με το χάσταγκ #Authenticity. Αν και το 37,8% θέλει περιεχόμενο που να είναι fun και να σε βοηθά να δραπετεύεις, το 21% προτιμά να βλέπει σειρές ή ταινίες με θέματα που αφορούν στην πραγματική ζωή και έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία, όπως η συστημική αδικία και η κλιματική αλλαγή. Μόλις το 4,4% είπε ναι σε περιεχόμενο γεμάτο φιλοδοξίες για οικονομική και επαγγελματική επιτυχία.

Αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, γιατί η έρευνα του 2022 έρχεται σε τεράστια αντίθεση με την αντίστοιχη στις αρχές του 2000, τότε που η δόξα και τα λεφτά ήταν οι πρώτες εφηβικές προτιμήσεις. Σήμερα, τα παιδιά θέλουν ιστορίες «με ελπίδα, οικογένεια, φιλίες και ζωές που δεν είναι σαν τις δικές τους». Θέλουν επίσης να βλέπουν ιστορίες για την ψυχική υγεία.

«Το Hollywood έχει χτίσει το περιεχόμενο για νεαρούς ενήλικες πάνω στην πεποίθηση ότι οι έφηβοι θέλουν να βλέπουν γκλαμουριά και πλούσιους χαρακτήρες, όταν η έρευνά μας αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο», αναφέρει η ψυχολόγος Yalda Uhls. «Ξέρουμε ήδη από άλλες έρευνες ότι η πλειοψηφία των εφήβων νιώθει απομόνωση και στενοχώρια επειδή δεν βλέπει την εκπροσώπηση όλων των ταυτοτήτων. Το Hollywood οφείλει να αλλάξει γιατί οι έφηβοι αποζητούν πλέον την πραγματικότητα, ακόμα και όταν δεν είναι η δική τους».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημοφιλία της σειράς του HBO, "Euphoria". Η πρωταγωνίστριά της, Hunter Schafer, αναφέρει ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, για την καλοσύνη των χαρακτήρων. «Τα τελευταία χρόνια, παρατηρώ ότι δεν θέλω να βλέπω άλλο σειρές με καλούς ανθρώπους. Μάλλον για αυτό έχουμε ενθουσιαστεί με το Succession. Γιατί όλοι είναι απαίσιοι». Και κυρίως, ρεαλιστικοί.