Η ευκαιρία των 2’’ θα σταθεί εμπόδιο στις αρνητικές σκέψεις: Πώς να πεις “όχι” στην αρνητικότητα
JTeam
19 Δεκεμβρίου 2024
Καθημερινά κάνουμε εκατομμύρια σκέψεις εκ των οποίων οι περισσότερες είναι αρνητικές. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτών, που προέρχεται από το παρελθόν, επιστρέφει συνεχώς στο μυαλό μας, με αποτέλεσμα να γίνεται μια ανακύκλωση των γεγονότων που μας ταράζουν. Αυτή η επανάληψη συμβάλλει στην ενίσχυση των εν λόγω αρνητικών σκέψεων και στη δημιουργία ενός δυνατού κύκλου.
Αν δεν παρέμβουμε, προσπαθώντας να διαλύσουμε αυτό τον κύκλο, είναι σχεδόν βέβαιο πως η αρνητικότητα και η τοξικότητα θα κυριαρχήσουν στη ζωή μας. Ο βρετανός ψυχολόγος Τζόναθαν Ρόντες ασχολήθηκε εκτενώς με τις αρνητικές σκέψεις, υποστηρίζοντας πως από τη στιγμή που μια σκέψη έρχεται στο μυαλό μας, είμαστε σε θέση να επιλέξουμε τον τρόπο που θα την αποκωδικοποιήσουμε.
Όπως λέει, βρισκόμαστε στο «Σημείο Επιλογής» και μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε τις σκέψεις μας, αρκεί να είμαστε γρήγοροι - πολύ γρήγοροι - καθώς έχουμε στη διάθεσή μας μόλις 2 δευτερόλεπτα. Ας εστιάσουμε στο εξής: Κάθε σκέψη εισέρχεται στο μυαλό μας σαν ένα σφραγισμένο κουτί. Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο μέχρι να μπούμε στη διαδικασία να το ανοίξουμε. Κάποιες σκέψεις είναι θετικές και ωφέλιμες, ενώ άλλες είναι παρεμβατικές και τοξικές.
Πώς να εμποδίσεις τις αρνητικές σκέψεις
Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Ρόντες, υπάρχει μια μέθοδος που μπορεί να μας βοηθήσει να διαχωρίσουμε τις σκέψεις μας, εμποδίζοντας την αρνητικότητα. Με άλλα λόγια, είμαστε σε θέση να «αλλάξουμε κανάλι» και να δώσουμε στην εκάστοτε σκέψη τον χαρακτήρα που θέλουμε, πριν μπει αυτομάτως στην κατηγορία των αρνητικών. Πώς θα το πετύχεις; Ακολούθησε με συνέπεια τα παρακάτω βήματα:
- 1.Αναγνώρισε γρήγορα τη σκέψη. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να αναγνωρίζει τα μοτίβα σκέψης μόλις αυτά εμφανίζονται, καθώς έτσι θα προστατέψεις τον εαυτό σου από την αρνητικότητα.
- 2.Όταν μια αρνητική σκέψη απασχολεί το μυαλό σου, θέσε στον εαυτό σου τρεις ερωτήσεις:
Α.Είναι αυτή η σκέψη χρήσιμη;
Β.Συμφωνεί με τους στόχους μου;
Γ.Ποια εναλλακτική θα μπορούσα να επιλέξω;
- 3.Αν μια αρνητική σκέψη αρχίζει να επικρατεί και να κυριεύει τον συναισθηματικό κόσμο σου, ακολούθησε το πλάνο άμυνας:
Α.Πάρε μια βαθιά ανάσα.
Β.Εστίασε μόνο σε αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.
Γ.Σκέψου ένα θετικό σενάριο, μετά από αυτή την εξέλιξη.
- 4.Μην ξοδεύεις την ενέργειά σου να σκέφτεσαι τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά. Αυτά είναι τα δεδομένα και πρέπει να τα ακολουθήσεις. Είναι στο χέρι σου να μετατρέψεις την αρνητικότητα σε θετικότητα, αφού όλα είναι θέμα οπτικής.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.