WELL BEING

5 red flags που επιβεβαιώνουν πως εργάζεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον - Ίσως, είναι μπροστά σου και δεν τα βλέπεις


JTeam

16 Απριλίου 2025

5 red flags που επιβεβαιώνουν πως εργάζεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον - Ίσως, είναι μπροστά σου και δεν τα βλέπεις
Freepik
Αυτά τα σημάδια “βροντοφωνάζουν” πως όλα είναι λάθος στο περιβάλλον της δουλειάς σου.

Η δουλειά μας αποτελεί βασικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι ο χώρος που βρισκόμαστε καθημερινά, περνώντας τουλάχιστον οκτώ ώρες μαζί με άλλους ανθρώπους. Όσο πιο ειρηνικό και ήρεμο είναι το περιβάλλον της εργασίας τόσο καλύτερα βγαίνει η δουλειά και τόσο πιο ικανοποιημένοι είναι όλοι. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν είναι πάντοτε τόσο αισιόδοξα. Υπάρχουν επαγγελματικοί χώροι, στους οποίους ο αρνητισμός, η τοξικότητα και η κακεντρέχεια πρωταγωνιστούν, δυσκολεύοντας τις συνθήκες εργασίας. Οι υπάλληλοι είναι ανταγωνιστικοί, προσπαθούν να καρπωθούν κάθε επιτυχία, αδιαφορώντας για τον συνάδελφό σους, ενώ δεν υπάρχει αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, σε τέτοια επαγγελματικά περιβάλλοντα εντοπίζονται προβληματικές συμπεριφορές, ξεπερνιούνται τα όρια και προκύπτουν θέματα μεταξύ των εργαζομένων. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι δεν κατανοούν τι ακριβώς συμβαίνει και μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που ρίχνουν την ευθύνη στον εαυτό τους. Σε αυτά τα επαγγελματικά περιβάλλοντα, λοιπόν, υπάρχουν red flags, τα οποία δεν πρέπει να προσπεράσουμε. Για την ακρίβεια, πρέπει να τους δώσουμε την ανάλογη σημασία και να αντιδράσουμε άμεσα, προστατεύοντας αφενός την ψυχική υγεία μας και αφετέρου τη δουλειά μας.

Jenny.Gr
Freepik

Τα red flags που μαρτυρούν ότι εργάζεσαι σε έναν χώρο γεμάτο τοξικότητα και αρνητικότητα

#1 Οι άνθρωποι είτε δεν μιλούν μεταξύ τους είτε έχουν σταματήσει να μιλούν σε εσένα.

Η στάση και η συμπεριφορά των εργαζομένων απεικονίζει την κατάσταση που επικρατεί στην εκάστοτε επιχείρηση. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια, φόβο ή αβεβαιότητα, αποφεύγουν να τοποθετούνται δημόσια, έχοντας την ανάγκη να προστατέψουν τον εαυτό τους από μια (ακόμα) κριτική. Η σιωπή είναι ο «σύμμαχός» τους, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εργάζονται, χωρίς να έρχονται σε αντιπαραθέσεις. Ωστόσο, αυτό το δυσάρεστο κλίμα τους εμποδίζει να εκφραστούν ελεύθερα και να μοιραστούν τις ιδέες τους.

#2 Πάντα τα προβλήματα γίνονται μεγάλα θέματα και αναλύονται για ημέρες, ενώ οι επιτυχίες ίσα που αναφέρονται.

Σε καθε επαγγελματικό περιβάλλον υπάρχουν ημέρες που είναι καλές και ημέρες που είναι γεμάτες προβλήματα. Στους τοξικούς χώρους εργασίας, τα προβλήματα πρωταγωνιστούν, διότι ακόμα κι αν δεν υπάρχουν, φροντίζουν κάποιοι να τα επινοούν, προκαλώντας ένα χάος. Και ενώ για τα προβλήματα υπάρχει χώρος και χρόνος να αναφερθούν ξανά και ξανά, οι επιτυχίες δεν θα επικοινωνηθούν σχεδόν ποτέ και οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό το θετικό αποτέλεσμα δεν θα επιβραβευθούν.

#3 Οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί είναι ενάντια στην οργάνωση και στον τρόπο που έχεις μάθει να δουλεύεις.

Η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η κατανόηση και η επικοινωνία είναι τα «μυστικά» μιας καλής συνεργασίας. Όταν αυτές οι αξίες χαθούν, οι συνθήκες εργασίας επηρεάζονται άμεσα, προκαλώντας προβλήματα στους εργαζομένους. Μπορεί εσύ να έχεις υιοθετήσει τη συμπεριφορά που θα ήθελες και οι άλλοι να έχουν προς εσένα, ωστόσο αυτό δεν είναι γενικός κανόνας και δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν τον ακολουθούν. Έτσι, καλείσαι να αντιμετωπίσεις καταστάσεις που είναι ενάντια στις αξίες και στις επιλογές σου.

#4 Οι εκτενείς συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά.

Σε κάθε ομάδα, τα meetings λειτουργούν ως μια αφορμή για την εύρεση νέων ιδεών, την ανάπτυξη και την εξέλιξη της δουλειάς. Στους τοξικούς χώρους εργασίας, αυτές οι συσκέψεις δεν οδηγούν πουθενά. Οι εργαζόμενοι νιώθουν εγκλωβισμένοι και έτσι είναι απρόθυμοι να εκφράσουν τις ιδέες τους. Από την άλλη, τα λόγια του leader δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, όταν οι υπάλληλοι δεν νιώθουν εμπιστοσύνη, συνεπώς οι αναλυτικές συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά.

#5 Οι άδειες «τιμωρούνται».

Κάθε εργαζόμενος δικαιούνται ημέρες αδείας. Όταν αυτές οι ημέρες δεν γίνονται σεβαστές, γεμίζουν από υποχρεώσεις, τα e-mails είναι ατελείωτα, ενώ ο φόρτος εργασίας, μετά την επιστροφή, έχει αυξηθεί πολύ, τότε αυτό το επαγγελματικό περιβάλλον προσπαθεί να σε εξαντλήσει. Ακόμα ένα σημαντικό red flag που δεν πρέπει να προσπεράσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.