
Θεωρητικά, οι άνθρωποι ανθίζουν όταν οι βασικοί τομείς της ζωής τους, είναι σε καλή κατάσταση. Μόνο που αυτό δεν ισχύει για πολλούς νέους που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως αποκαλύπτει παγκόσμια έρευνα. Είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη; Ίσως όχι, ωστόσο ο ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, Τάιλερ Βάντεργουιλ, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εξεπλάγην, κυρίως γιατί βάσει προηγούμενων ερευνών, υπέθετε πως οι μεσήλικες θα ήταν εκείνοι που θα ανέφεραν χειρότερη κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας, σχέσεων, εισοδήματος, εργασίας και άλλων πτυχών της ζωής τους.
Τα δεδομένα ήταν άλλα όμως, σύμφωνα με τις απαντήσεις 200.000 ενηλίκων από 22 χώρες που συμμετείχαν στη Μελέτη Παγκόσμιας Ευημερίας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην έκδοση της Τετάρτης του περιοδικού Nature Mental Health. «Ίσως ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα είναι ότι, όταν εξετάζουμε συνολικά τις 22 χώρες, η ευημερία αυξάνεται με την ηλικία, με τους νεότερους να αναφέρουν τα χαμηλότερα επίπεδα», δήλωσε ο Βάντεργουιλ σε συνέντευξη Τύπου.
Η έρευνα δεν όρισε συγκεκριμένα την ηλικιακή ομάδα των “νέων ενηλίκων”, αλλά για παράδειγμα, άτομα μεταξύ 18 έως 49 ετών παρουσίασαν στάσιμα επίπεδα ευημερίας· ενώ αυξήθηκαν αργότερα στη ζωή, σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Γερμανία, το Μεξικό, η Σουηδία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις ΗΠΑ, δε, υπήρχε έντονη διακύμανση με βάση την ηλικία, καθώς άτομα 18 έως 29 ετών ανέφεραν ευημερία 6,4 σε κλίμακα 10 βαθμών, ενώ για άτομα άνω των 70 ετών πλησίαζε το 8. Υπήρχαν βέβαια και εξαιρέσεις, πρόσθεσε ο Βάντεργουιλ, με την ευημερία στην Πολωνία και την Τανζανία, να μειώνεται μετά τα 60.
«Είναι ενδιαφέρον ότι οι ανεπτυγμένες κοινωνίες τα πήγαιναν καλά στον τομέα της ευτυχίας, αλλά πολύ άσχημα σε σχέση με τον σκοπό και το νόημα», δήλωσε ο Έρικ Κιμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Επιπλέον, σημείωσε πως οι ερευνητές εξετάζουν γενικά πώς η αποδυνάμωση κοινωνικών δομών, όπως τα σωματεία, οι λέσχες και γενικότερα χώροι που παλαιότερα συνέδεαν τους ανθρώπους πέρα από το σπίτι και τη δουλειά, επηρεάζουν το κατά πόσο οι άνθρωποι ευημερούν. Η απώλεια αυτών των ευκαιριών ενισχύει τη μοναξιά και απειλεί την αίσθηση σκοπού.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, η Μελέτη Παγκόσμιας Ευημερίας έχει πενταετή διάρκεια, περισσότερες μετρήσεις και ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη πέρα από το δυτικό ημισφαίριο. Αλλά, για να γίνει κατανοητό γιατί οι νέοι ευημερούν λιγότερο σε σχέση με προηγούμενες γενιές, θα χρειαστούν πιο μακροχρόνια δεδομένα από τις ίδιες ομάδες ανθρώπων, ώστε να διαχωριστούν τα αίτια από τα αποτελέσματα.
Ο Έρικ Κιμ ανέφερε κάποιες πιθανές εξηγήσεις, λέγοντας για παράδειγμα πως οι φοιτητές του ανησυχούν πως η τεχνητή νοημοσύνη ίσως καταστήσει τις δεξιότητες και τις σπουδές τους άνευ αξίας. Μία άλλη πιθανή αιτία είναι και η χρήση των κοινωνικών δικτύων από την παιδική ηλικία μπορεί να σχετίζεται με την κατάθλιψη και το άγχος κατά την εφηβεία.
Η ομάδα της Μελέτης Παγκόσμιας Ευημερίας διαπίστωσε επίσης πως σε πολλές χώρες δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές ευημερίας μεταξύ των φύλων, αν και οι άντρες φάνηκε να ευημερούν περισσότερο από τις γυναίκες στη Βραζιλία, ενώ το αντίστροφο συνέβη στην Ιαπωνία. Τέλος, ένας ακόμη βασικός περιορισμός της μελέτης είναι ότι δεν συλλέχθηκαν δεδομένα από χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.