Μελέτη διαπίστωσε πως 1 στους 2 νέους δεν θέλει καθόλου το ίντερνετ, μας κάνει έκπληξη;
JTeam
21 Μαΐου 2025

Όταν πριν λίγες ημέρες συνέβη το μεγάλο μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια πολίτες χωρίς ρεύμα και σήμα, πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν πως η ζωή θα ήταν απλούστερη αν όλοι δεν είχαμε ως προέκταση του χεριού μας ένα κινητό, επισημαίνοντας φυσικά πόσο αναγκαία έχει γίνει η τεχνολογία στην καθημερινότητά μας. Βίντεο στο TikTok παρουσίαζαν αυτή τη θετική εικόνα του μπλακ άουτ: ανθρώπους να παίζουν, να συνομιλούν, να χορεύουν και να απολαμβάνουν τον ήλιο.
Αν και το διαδίκτυο είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας, μία έκθεση που δημοσιεύσε στον Guardian, έρχεται να δείξει και την άλλη πλευρά. Εκείνη που οι μισοί νέοι θα προτιμούσαν να ζουν σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει καθόλου διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, το 70% των νέων, ηλικίας 16-21, νιώθει χειρότερα για τον εαυτό του μετά την πολύωρη χρήση των social media. Επιπλέον, το 50% θα υποστήριζε μια “ψηφιακή απαγόρευση κυκλοφορίας” που ουσιαστικά θα περιόριζε την πρόσβασή σε ορισμένες εφαρμογές και ιστοσελίδες μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα, ενώ το 46% θα προτιμούσε έναν κόσμο χωρίς καθόλου διαδίκτυο.
Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων περνάει τέσσερις ή και περισσότερες ώρες καθημερινά στα social media, ενώ το 42% παραδέχτηκε πως λέει ψέματα στους γονείς και κηδεμόνες, σχετικά με το τι ακριβώς κάνει στην ψηφιακή γωνιά. Και εδώ έρχεται να κολλήσει υπέροχα το Adolescence, και όλα όσα παρουσίασε για τους έφηβους και την χρήση των social media, και πώς αυτά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητά τους.
Διαπιστώθηκε επίσης, πως το 42% δήλωσε ότι είχε πει ψέματα για την ηλικία του, το 40% πως είχε έναν ψεύτικο λογαριασμό στα social media και το 27% πως προσποιείται πως είναι ένα εντελώς διαφορετικό άτομο.
Τα παραπάνω αποτελέσματα ήρθαν μετά τη δήλωση του Πίτερ Κάιλ, του Βρετανού υπουργού Τεχνολογίας, ο οποίος ανέφερε πως η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικές τις ώρες που οι χρήστες δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως το TikTok και το Instagram.
Η Ράνι Γκόβεντερ, υπεύθυνη πολιτικής για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο τόνισε, βέβαια, πως ακόμα και αυτή η απαγόρευση δεν θα σταματήσει την έκθεση των παιδιών σε κακόβουλο και επιβλαβές υλικό στο διαδίκτυο. Πρέπει να παρθούν κι άλλα, πιο δραστικά, μέτρα, για να συμβεί αυτό.
«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι μια ψηφιακή απαγόρευση κυκλοφορίας από μόνη της δεν πρόκειται να προστατεύσει τα παιδιά από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στο Ιντερνετ. Θα μπορούν να βλέπουν όλο αυτό το βλαβερό περιεχόμενο σε άλλες στιγμές της ημέρας και θα εξακολουθεί να έχει γι’ αυτά τον ίδιο αντίκτυπο», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την μελέτη, διεξήχθη από το Βρετανικό Ινστιτούτο Προτύπων και συμμετείχαν 1.293 νέοι, με το 27% να έχει μοιραστεί την τοποθεσία του στο διαδίκτυο με αγνώστους. Επιπλέον, τα τρία τέταρτα δήλωσαν πως πέρασαν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ενώ το 68% ανέφερε πως ο χρόνος που περνά στο διαδίκτυο είναι επιζήμιος για την ψυχική του υγεία.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.