WELL BEING

Ο λόγος που ξυπνάς κάθε βράδυ στις 3 το πρωί, σύμφωνα με ειδικό


JTeam

25 Μαΐου 2025

Ο λόγος που ξυπνάς κάθε βράδυ στις 3 το πρωί, σύμφωνα με ειδικό
Unsplash
Ξυπνάς κατά τη διάρκεια του ύπνου σου και συγκεκριμένα στις 3 ή 4 το πρωί; Ε, τότε δεν είσαι μόνος σε αυτό

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την υγεία σου, από έναν κακό ύπνο. Και τίποτα χειρότερο από το να ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, άνευ λόγου και αιτίας. Διότι το πραγματικό challenge είναι να καταφέρεις να κοιμηθείς ξανά. Αν σε αυτές τις γραμμές βρήκες τον εαυτό σου, τότε δεν είσαι μόνος/η σε αυτό. Είναι κάτι που συμβαίνει σε πολύ κόσμο και σε πολύ συγκεκριμένη ώρα, αφού οι αναζητήσεις στο Google για το «ξυπνάω στις 3 π.μ.», έχουν αυξηθεί. Αντίστοιχα και τα βίντεο στο TikTok, που έχουν συγκεντρώσει από 30.000 έως και 2,5 εκατομμύρια likes, και ακόμη περισσότερες προβολές.

Είναι βαθύ το πρόβλημα και οι θεωρίες για το γιατί οι άνθρωποι ξυπνούν στη μέση της νύχτας ποικίλλουν· από πνευματικές ερμηνείες μέχρι ορμονικές, όπως η αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης. Προκειμένου, λοιπόν, να φτάσει στη ρίζα του φαινομένου, τον CNBC Make It μίλησε με την Δρ. Άνα Κρίγκερ, διευθύντρια του Κέντρου Ύπνου στο Weill Cornell Medicine και στο NewYork-Presbyterian.

Όπως εξήγησε, «μερικές φορές υποτιμούμε τη σημασία των καλών συνηθειών πριν πάμε για ύπνο. Οι άνθρωποι λένε, “α, δεν έχω πρόβλημα να αποκοιμηθώ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να μείνω κοιμισμένος.”» Ορισμένες συμπεριφορές πριν την κατάκλιση, καθώς και χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος ύπνου, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου, σημειώνει.

Οι παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και ποσότητα του ύπνου, σύμφωνα με την Κρίγκερ, είναι:

  • Ανάπτυξη μιας χαλαρωτικής βραδινής ρουτίνας

  • Απομάκρυνση των ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο

  • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ

  • Αποφυγή καφεΐνης μετά το μεσημέρι

  • Διατήρηση ήσυχου, σκοτεινού και δροσερού υπνοδωματίου

Ωστόσο, αν έχεις βελτιστοποιήσει το περιβάλλον σου για ιδανικό ύπνο και εξακολουθείς να ξυπνάς στις 3 π.μ., τότε το πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με άγχος. «Μπορεί να υπάρχουν παράγοντες άγχους ή ανησυχίες που επηρεάζουν στο να κοιμηθούμε συνεχόμενα», εξηγεί η Κρίγκερ. Επιπλέον, παθήσεις ύπνου όπως η υπνική άπνοια, μπορούν επίσης να επηρεάζουν. Η συζήτηση με έναν γιατρό ύπνου μπορεί να είναι χρήσιμη για να διαπιστώσεις αν αντιμετωπίζεις τέτοιες καταστάσεις.

Απόφυγε συγκεκριμένες συμπεριφορές όταν ξυπνάς στη μέση της νύχτας

Αν ξυπνήσεις στις 3 π.μ., υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις αν θέλεις να σταματήσουν αυτές οι αφυπνίσεις. «Αν χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό τους, κοιτάξουν την ώρα, ανάψουν το φως ή αρχίσουν να διαβάζουν κάτι πολύ ενδιαφέρον, αυτό μπορεί να διαιωνίσει την αϋπνία επειδή μαθαίνουν αυτές τις συνήθειες», και συνεχίζει η Κρίγκερ: «Το νούμερο ένα είναι να κρατήσουν μια πολύ ήσυχη ρουτίνα και να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τη διέγερση και τις δραστηριότητες όταν ξυπνούν τη νύχτα».

Αντί για διεγερτικές δραστηριότητες όπως το κινητό, δοκίμασε χαλαρωτικές πρακτικές, όπως ο διαλογισμός ή ασκήσεις αναπνοής για να σε βοηθήσουν να ξανακοιμηθείς. Η Κρίγκερ προτείνει την τεχνική αναπνοής 4-7-8: εισπνοή για 4 δευτερόλεπτα, κράτημα για 7 δευτερόλεπτα και εκπνοή για 8 δευτερόλεπτα. «Προσπάθησε να μην κάνεις πολλά. Προσπάθησε να νιώσεις χαλαρός και να το αποδεχτείς. Γιατί αν αρχίσεις να αγχώνεσαι για τον ύπνο, θα τον κάνεις χειρότερο».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.