WELL BEING

Αν σε τσίμπησαν κουνούπια, μην κάνεις με τίποτα αυτό το ένα πράγμα - Φαίνεται αθώο, αλλά είναι ύπουλο


JTeam

11 Ιουλίου 2025

Αν σε τσίμπησαν κουνούπια, μην κάνεις με τίποτα αυτό το ένα πράγμα - Φαίνεται αθώο, αλλά είναι ύπουλο
Shutterstock
Τα τσιμπήματα από κουνούπια είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα του καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι αποτελεί αγαπημένη εποχή των περισσότερων ανθρώπων του κόσμου και όλοι καταλαβαίνουμε τον λόγο. Διακοπές, ανεμελιά, θάλασσα, ελάχιστες - σχεδόν μηδενικές - υποχρεώσεις, απουσία ξυπνητηριών, χαλαρή διάθεση, είναι μόλις κάποια από τα highlights που περνάνε από το μυαλό μας. Αντίθετα, ένα από τα πράγματα που μπορεί να μας ενοχλήσει, είναι το τσίμπημα κουνουπιού. Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τα κουνούπια και δεν έχουμε παρά να το αποδεχτούμε.

Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη που να μην γνωρίζει πώς είναι το τσίμπημα κουνουπιού. Αυτή η ενοχλητική αίσθηση και η απερίγραπτη φαγούρα μπορούν να σου χαλάσουν τη διάθεση, αλλά όχι μόνο. Η αυτόματη κίνηση να ξύσουμε το σημείο - ναι, είναι αδύνατον να σταματήσεις - μπορεί να επιβαρύνει την πληγή και να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα. Αυτό, λοιπόν, που δεν πρέπει να κάνεις με τίποτα, κάθε φορά που σε τσιμπάει ένα κουνούπι, είναι να ξυθείς. Φαίνεται αθώο, αλλά είναι ύπουλο. Ακολουθούν οι λόγοι.

Γιατί δεν πρέπει να ξύνεις τα κουνούπια

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όταν μας τσιμπάει ένα κουνούπι, εισάγει το σάλιο του στο σώμα μας μέσω του στόματός του ή, για την ακρίβεια, της προβοσκίδας του – εκείνου του λεπτού, σαν βελόνα, σημείου που χρησιμοποιεί για να αντλήσει το αίμα. Το σάλιο του κουνουπιού περιέχει μια ουσία, η οποία εμποδίζει την πήξη του αίματος, ώστε να μπορεί να τρέφεται εύκολα, λαμβάνοντας την ενέργεια που χρειάζεται για να αναπαραχθεί. Οι συγκεκριμένες ουσίες, ωστόσο, θεωρούνται από τους ειδικούς ως υπεύθυνες για το «κάψιμο» και την έντονη φαγούρα που νιώθουμε εκείνη τη στιγμή.

Η Δρ. Bobbi Pritt, η οποία ειδικεύεται στη Δερματολογία, εξηγεί ότι το σώμα μας αντιδρά στο σάλιο του κουνουπιού με μια ανοσολογική απόκριση, απελευθερώνοντας ουσίες, όπως οι ισταμίνες και οι λευκοτριένες. Αυτό, όμως, που διαφέρει από άτομο σε άτομο, είναι η ένταση αυτής της αντίδρασης. Κάθε άνθρωπος - όπως και κάθε κουνούπι - είναι διαφορετικός, συνεπώς είναι λογικό κάποιοι να εμφανίζουν περισσότερα συμπτώματα, όπως πρήξιμο και κοκκινίλα, και άλλοι να έχουν κνησμό.

Jenny.Gr
freepik

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, στο δέρμα κάθε ανθρώπου ζουν πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα οποία στη βάση τους είναι ακίνδυνα για τον οργανισμό μας. Όταν, όμως, υπάρχει μια ανοιχτή πληγή στο δέρμα μας, τα δεδομένα αλλάζουν. Όταν ξύνουμε ένα κουνούπι, δημιουργώντας πληγή, είναι πιθανόν να μεταφέρουμε βακτήρια από το δέρμα μας στο συγκεκριμένο ευάλωτο σημείο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Και αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που δεν πρέπει να τα ξύνεις.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, όσο περισσότερο ξύνουμε το σημείο που μας τσίμπησε το κουνούπι τόσες περισσότερες ουσίες απελευθερώνονται στο αίμα μας, αυξάνοντας τη φαγούρα που νιώθουμε. Αντί, λοιπόν, να ανακουφίζουμε την πληγή - όπως πιστεύουμε - χειροτερεύουμε το πρόβλημα. Τώρα, θα μου πεις, «και τι να κάνω;». Μισό λεπτό. Οι ειδικοί έχουν απάντηση. Αρχικά, ξέπλυνε με μπόλικο νερό το σημείο, ώστε να απομακρυνθούν τα βακτήρια. Έπειτα, κάνε μασάζ στο σημείο με ένα παγάκι για περίπου δέκα λεπτά. Πέρα από το γεγονός ότι θα μειωθεί αισθητά ο κνησμός, θα περιοριστεί και η φλεγμονή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.