WELL BEING

3 καθησυχαστικές φράσεις για τις μεγαλύτερες στιγμές έκρηξης - Πράγματι, δουλεύουν


JTeam

23 Ιουλίου 2025

3 καθησυχαστικές φράσεις για τις μεγαλύτερες στιγμές έκρηξης - Πράγματι, δουλεύουν
Unsplash
Αυτές οι φράσεις μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και τον πιο οξύθυμο άνθρωπο να επανέλθει σε ήρεμη κατάσταση.

Υπάρχουν στιγμές μέσα στην καθημερινότητά μας, που ο θυμός κυριαρχεί. Συνήθως πρόκειται για μερικά λεπτά της ώρας, που η σκέψη μας θολώνει και ο εκνευρισμός υπερτερεί οποιουδήποτε άλλου συναισθήματος, «παγώνοντάς» τα. Όσο κι αν προσπαθούμε να ηρεμήσουμε, η αρνητική σκέψη παραμένει «ενεργή» μέσα μας, αναζωπυρώνοντας την ίδια κατάσταση. Σε αυτές τις έντονες στιγμές, υπάρχουν φράσεις που έχουν τη δύναμη να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις, ρίχνοντας τους τόνους.

Όλοι έχουμε ζήσει συναισθηματικά φορτισμένες ημέρες. Και σίγουρα θα βιώσουμε κι άλλες. Ο εκνευρισμός είναι μια φυσική αντίδραση του οργανισμού μας που πολλές φορές, όμως, μπορεί να ξεπεράσει τα όρια. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι φράσεις που ακολουθούν λειτουργούν σαν «πυροσβεστήρας», δηλαδή μπορούν να σβήσουν οποιαδήποτε «φλόγα», αρκεί να ασχοληθούμε ουσιαστικά μαζί της. Συνεπώς, ακόμα και στις πιο δύσκολες και γεμάτες ένταση ημέρες, οι εν λόγω κουβέντες θα σε βοηθήσουν να βρεις ξανά το κέντρο σου.

3 φράσεις για να αντιμετωπίσεις ακόμα και τις πιο έντονες στιγμές εκνευρισμού

1. «Ας αναπνεύσω»

Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνεις, όταν σε κατακλύζουν αρνητικές σκέψεις, είναι να πάρεις μια ανάσα. Εισέπνευσε, εξέπνευσε και χαλάρωσε. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Επικεντρώσου στην αναπνοή σου και άσε το βάρος να «φύγει», όπως ακριβώς φεύγει ο αέρας από τα πνευμόνια σου. Πάρε μια βαθιά αναπνοή, μέτρησε μέχρι το πέντε και μετά εξέπνευσε, βγάζοντας όλο τον αέρα. Αυτός ο τρόπος αναπνοής επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, βοηθώντας μας να ανακτήσουμε την ψυχραιμία μας ακόμα και τις πιο κρίσιμες στιγμές.

2. «Τι μου προκαλεί προκαλεί αυτές τις τοξικές σκέψεις;»

Το επόμενο - εξίσου σημαντικό - βήμα είναι να προσδιορίσεις τι και πώς νιώθεις. Άγχος, λύπη, θυμό, φόβο, ανασφάλεια, ποιο ακριβώς είναι το συναίσθημα που σε έχει κυριεύσει; Αν καταφέρεις να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, θα μπορέσεις να διαχειριστείς ευκολότερα το πρόβλημα, βάζοντας σε μια σειρά όλα τα θέματα που σε απασχολούν. Η συνειδητοποίηση είναι η αρχή για την επίτευξη της προσωπικής ηρεμίας σου.

3. «Θα το αντιμετωπίσω αργότερα αυτό»

Τρίτο και τελευταίο βήμα είναι η ξεκαθάριση. Αν πιστεύεις πως την τρέχουσα στιγμή δεν είσαι σε θέση να διαχειριστείς ό,τι συμβαίνει γύρω σου, απλά μην το κάνεις. Δεν είναι όλες τις φορές εύκολο να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, ωστόσο μπορούμε να πατήσουμε παύση και να τα αντιμετωπίσουμε, όταν νιώσουμε έτοιμοι. Αυτή την περίοδο του διαλείμματος, είναι καλό να παρατηρείς και να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σου, χτίζοντας τις άμυνές σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.