WELL BEING FITNESS

#FitbyNiki: Η Νίκη Ξάνθου μας λέει πως να κάψουμε διπλάσιες θερμίδες και λίπος σε 20'


16 Φεβρουαρίου 2016

Για πολλά χρόνια ξέραμε ότι για να χάσεις λίπος και να δεις τα κιλά στην ζυγαριά σου να πέφτουν θα χρειαζόταν να αφιερώσεις κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα κάνοντας αερόβια άσκηση σε χαλαρό προς μέτριο ρυθμό. Τα τελευταία χρόνια από εκτεταμένες έρευνες έχει πια αποδειχτεί ότι υπάρχει ένας πολύ πιο γρήγορος τρόπος και πολύ πιο αποδοτικός στο να καταφέρουμε να απαλλαγούμε από τα κιλά που μας ταλαιπωρούν. Και είναι πραγματικά θαυματουργός!

Αυτός είναι οι προπονήσεις υψηλής έντασης με μικρή περίοδο ξεκούρασης ενδιάμεσα, δουλεύοντας για 20 με 30 λεπτά στο 80 με 85% της μέγιστης καρδιακής σου συχνότητας. Σε αυτού του είδους άσκηση οι ενεργειακές απαιτήσεις αυξάνονται με αποτέλεσμα να δαπανούνται διπλάσιες θερμίδες από αυτές που θα καίγατε κάνοντας αερόβια άσκηση με χαλαρή ένταση.

Και το καλό δεν σταματάει εδώ! Λόγω της μεγάλης έντασης της άσκησης, ο οργανισμός προκειμένου να συνέλθει από το σοκ στη διάρκεια της αποκατάστασης συνεχίζει να καίει λίπος ακόμα και 24 ώρες μετά το τέλος της προπόνησης!

Θα σας δώσω κάποιο παράδειγμα μιας τέτοιας προπόνησης παρακάτω αλλά πρώτα θα ήθελα να τονίσω ότι πριν αρχίσεις αυτό το είδος προπόνησης ,θα πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά την τεχνική των ασκήσεων που θα επιλέξεις για να αποφύγεις κάποιον τραυματισμό.

Θα σας συμβούλευα λοιπόν να απευθυνθείτε για ένα διάστημα σε κάποιον έμπειρο personal trainer ο οποίος θα σας καθοδηγήσει στην σωστή εκμάθηση της τεχνικής των ασκήσεων αλλά θα σας βοηθήσει να χτίσετε και την βάση για να μπορέσετε να τις εκτελέσετε.

Δυστυχώς στα γυμναστήρια δεν δίνεται η απαιτούμενη προσοχή σε αυτό, λόγο του ότι υπάρχει στον χώρο ένας υπεύθυνος γυμναστής και δεκάδες αθλούμενοι.

Ας δούμε λοιπόν ένα τέτοιο πρόγραμμα πως φτιάχνεται από εσάς τους ίδιους. Ξεκινάς πάντα με 10 λεπτά ζέσταμα και αμέσως μετά διατάσεις σε όλο το σώμα, π.χ. Επιτόπιο τρέξιμο ,σχοινάκι ,σκιπιγκ.

Επιλέγεις τέσσερις με πέντε από την λίστα των ασκήσεων που σας δίνονται παρακάτω και τις εκτελείτε για 30 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά το τέλος της κάθε άσκησης ξεκουράζεσαι για 10 δευτερόλεπτα. Μόλις ολοκληρώσεις το πρώτο set των ασκήσεων ξεκουράζεσαι για 1 λεπτό . Συνεχίζεις με αυτόν τον τρόπο κάνοντας συνολικά 4 με 5 set. Θα χρειαστείτε 20 λεπτά περίπου για την ολοκλήρωση των 5set των ασκήσεων.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: 

  1. squats 30" και 10" ξεκούραση
  2. plank 30" -10" ξεκούραση
  3. reverse lunge δεξί πόδι 30"-10" ξεκούραση
  4. push ups 30" -10" ξεκούραση
  5. reverse lunge αριστερό πόδι 30" -10 ξεκούραση

*παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες που εξηγούν τις παρακάτω ασκήσεις.

Όλες αυτές οι ασκήσεις μας κάνουν το πρώτο set. Ξεκουράσου για 1 λεπτό και ξεκίνησε με το δεύτερο και ακολούθησε την ίδια διαδικασία μέχρι να ολοκληρώσεις και τα πέντε set. Τελειώνεις πάντα την προπόνηση με ήπιες διατάσεις.

Ανάλογα με το επίπεδο σας επιλέξτε ασκήσεις με μικρότερη ή μεγαλύτερη δυσκολία και εκτελέστε τρεις φορές την εβδομάδα μέρα παρά μέρα. Η προπόνηση αυτή θα σας κουράσει πολύ αλλά θα δείτε γρήγορα αποτελέσματα στη ζυγαριά και στο σώμα σας αφιερώνοντας λίγο χρόνο μέσα στη μέρα και μπορείτε να την κάνετε οπουδήποτε, ακόμη και στο σαλόνι σας!

[gallery-561418]

Καλή επιτυχία!

Stay tuned για περισσότερα fitness tips από την Νίκη Ξάνθου.

*Αν είστε στο επίπεδο αρχαρίων τότε πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό για να εκτελέσετε το παραπάνω πρόγραμμα.

Facebook Page: Niki Xanthou

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.