WELL BEING FITNESS

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μετά τη γυμναστική για να έχετε αποτελέσματα


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Ιουνίου 2020

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μετά τη γυμναστική για να έχετε αποτελέσματα

Αυτό που θα κάνετε μετά την προπόνησή σας, παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση των αποτελεσμάτων, όπως η αύξηση των μυών και η απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων ενέργειας.

Σήμερα θα εξετάσουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μετά από μια προπόνηση,  για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα

Ενυδατωθείτε

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη, ειδικά αν έχετε ασκηθεί έντονα ή έχετε ιδρώσει. Η αναπλήρωση των επιπέδων υγρών βελτιώνει την ευελιξία των μυών, ενισχύει τη δύναμη και αποτρέπει τον πόνο των μυών.

Πίνετε τουλάχιστον 1 λίτρο υγρά καθημερινά, όπως νερό καρύδας, πράσινο ή μαύρο τσάι. Ή μπορείτε να επιλέξετε ένα αθλητικό ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτά τα ποτά περιέχουν ηλεκτρολύτες, όπως κάλιο και νάτριο, που μπορούν να αποτρέψουν και να ανακουφίσουν τις μυϊκές κράμπες. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα και αλκοολούχα ποτά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση

Επιλέξτε ένα υγιεινό σνακ

Σχεδιάστε να καταναλώσετε ένα υγιεινό σνακ ή γεύμα εντός 45 λεπτών από την ολοκλήρωση της προπόνησής σας. Αυτό θα βοηθήσει στην ανανέωση των αποθεμάτων μυϊκής ενέργειας και θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης. Επιλέξτε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην αποκατάσταση των επιπέδων γλυκογόνου, ώστε να μπορείτε να επαναφορτίσετε τα επίπεδα ενέργειας. Η πρωτεΐνη βοηθά στην αποκατάσταση και την ανοικοδόμηση των μυών.

Κάντε ελαφριά άσκηση τις ημέρες ανάπαυσης

Ενώ οι μύες σας χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν μετά από έντονη προπόνηση, μπορείτε ακόμα να κάνετε ελαφριά άσκηση κατά τις ημέρες ανάρρωσης, όπως περπάτημα, κολύμπι ή γιόγκα. Η ενεργός ανάκαμψη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος, στην απομάκρυνση των τοξινών και στην ενίσχυση της κυκλοφορίας. Η αλλαγή των προπονήσεών σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να στοχεύσετε σε διαφορετικές ομάδες μυών και να χρησιμοποιήσετε τους μυς σας με διαφορετικούς τρόπους.

Συμβουλές για την οικοδόμηση μυών 

Δώστε προτεραιότητα στην πρωτεΐνη

Για την επιδιόρθωση και την ανοικοδόμηση των μυών, επιλέξτε γεύματα που περιέχουν υγιείς υδατάνθρακες και πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. Οι επιλογές πρωτεΐνης που βοηθούν στην οικοδόμηση μυών περιλαμβάνουν: Γάλα, γιαούρτι, αυγά, τυρί, άπαχα κρέατα, ψάρι, ξηροί καρποί και σπόροι, τρόφιμα σόγιας.

Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες 

Οι υδατάνθρακες βοηθούν τους μύες σας να ανακάμψουν, ενώ οι πρωτεΐνες υποστηρίζουν την ανάπτυξη των μυών. Οι υδατάνθρακες μετά από προπόνηση περιλαμβάνουν: Γλυκοπατάτες, φρέσκα φρούτα, πλιγούρι βρώμης, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής, κινόα, όσπρια

Γενικές συμβουλές.

Εξασφαλίστε ισορροπία στις διατροφικές σας επιλογές. Βεβαιωθείτε ότι τροφοδοτείτε το σώμα σας με ενέργεια, χωρίς να πάρετε πάρα πολλές θερμίδες Δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε κάτι. 

Αντισταθείτε στην επιθυμία να υπερβάλλετε πιέζοντας τον εαυτό σας να ασκηθεί πολύ και έντονα, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση και τραυματισμούς. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία, ειδικά εάν κάνετε έντονη προπόνηση.

Μην ξεχνάτε να αναπνέετε σωστά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εξασκηθείτε σε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής σε ηρεμία πριν τις ενσωματώσετε στις προπονήσεις σας. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη υγιών αναπνευστικών προτύπων και συνειδητοποίησης της αναπνοής.

Τέλος εάν δεν ακολουθείτε μια ρουτίνα μετά την προπόνηση, διατρέχετε τον κίνδυνο τραυματισμού ή εξάντλησης.  

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.