WELL BEING FITNESS

Πώς να κάνετε yoga αν δυσκολεύεστε με το οκλαδόν


Σύρμα Κιουπελόγλου

11 Αυγούστου 2021

yoga
Υποτίθεται πως η yoga είναι κάτι παραπάνω από ένας τρόπος άσκησης. Είναι ένας τρόπος να αποφορτιστείς, να αδειάσεις το μυαλό σου, να χαλαρώσεις. Με συγχωρείτε αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να αισθανθώ χαλαρή ενώ πασχίζω να σταυρώσω το ένα πόδι πάνω στο άλλο και ενώ η Instructor ξεκινά το μάθημα λες και είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Η πλάτη μου πονάει, τα πόδια μου δεν λυγίζουν αρκετά, τα γόνατα τείνουν να φτάσουν στα αυτιά μου και νιώθω το βάρος του σώματος μου να με παρασύρει. 

Υποτίθεται πως η yoga είναι κάτι παραπάνω από ένας τρόπος άσκησης. Είναι ένας τρόπος να αποφορτιστείς, να αδειάσεις το μυαλό σου, να χαλαρώσεις. Με συγχωρείτε, αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να αισθανθώ χαλαρή ενώ πασχίζω να σταυρώσω το ένα πόδι πάνω στο άλλο και ενώ η Instructor ξεκινά το μάθημα λες και είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Η πλάτη μου πονάει, τα πόδια μου δεν λυγίζουν αρκετά, τα γόνατα τείνουν να φτάσουν στα αυτιά μου και νιώθω το βάρος του σώματος μου να με παρασύρει. 

Λοιπόν, όντας αυτή η καθόλου ευλύγιστη εκδοχή ανθρώπου, αποφάσισα να κάνω την έρευνα μου πάνω στο θέμα και έχω να σας ανακοινώσω ότι υπάρχει λύση. Κυρίες και κύριοι που αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα με εμένα, δεν χρειάζεται να βγάλετε τη yoga από τη ζωή σας, αρκεί να συνεχίσετε να διαβάζετε παρακάτω. 

Αρχικά ας απαντήσουμε στο ερώτημα του γιατί δεν μπορούμε να σταυρώσουμε τα πόδια μας κατά αυτόν τον τρόπο. Η απλή απάντηση είναι ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί. Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν φυσικά να κάθονται οκλαδόν ως νήπια, ενώ άλλοι υιοθετούν ενστικτωδώς το «W-session». Το τελευταίο αναφέρεται στη θέση που κάποιος κάθεται στο πάτωμα και ανοίγει τα πόδια προς τα πίσω και από τις δύο πλευρές, σχηματίζοντας κατά κάποιον τρόπο το γράμμα «W». Αυτός ο τρόπος καθίσματος δεν είναι τόσο προβληματικός όσο ακούγεται, αλλά η παρατεταμένη στάση W συνδέεται με πόνο στην πλάτη και προβλήματα με την κινητικότητα του ισχίου στους ενήλικες, επομένως συνιστάται να διορθώνεται στα παιδιά.

jenny.gr

Όμως, η φυσιολογία μας και οι πρώτες συνήθειες καθίσματος είναι μόνο ένα μέρος του παζλ. Η καθιστική ζωή μας ως ενήλικες μπορεί επίσης να εμποδίσει την ικανότητά μας να καθόμαστε οκλαδόν, εξηγεί η δασκάλα yoga Rachel Allen. «Το παρατεταμένο κάθισμα σε καρέκλα για περισσότερα από 30 λεπτά τη φορά προκαλεί σφίξιμο, περιορίζοντας το εύρος κίνησης στις αρθρώσεις του γονάτου και του ισχίου. Αν δυσκολεύεστε να καθίσετε με σταυρωμένα πόδια, πιθανότατα έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα γόνατα και οι γοφοί σας έχουν σφίξει».  

jenny.gr

Το καλό είναι ότι εάν η ένταση των μυών οφείλεται στον τρόπο ζωής, μπορεί να αντιστραφεί με διατάσεις και αυξημένη κίνηση. Το πιο σημαντικό είναι να μειώσουμε τον χρόνο που καθόμαστε σε καρέκλες. Όπου και όταν είναι δυνατόν, πρέπει να σηκωνόμαστε  ή τουλάχιστον να αλλάζουμε τη θέση που καθόμαστε κάθε 20-30 λεπτά.

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να ανοίξουμε τους γοφούς και τη βουβωνική χώρα είναι η στάση του ευτυχισμένου μωρού. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ξαπλώσουμε ανάσκελα και να φέρουμε τα γόνατα στο στήθος, ενώ ταυτόχρονα απλώνουμε τα πόδια μας και πιάνουμε τις άκρες τους. 

jenny.gr

Μία άλλη χρήσιμη συμβουλή είναι να προσαρμόσουμε την αρχική στάση της yoga στις δυνατότητες μας. Όταν παίρνουμε αυτή τη θέση οι γοφοί πρέπει να είναι ψηλότερα από τα γόνατά μας. Η τοποθέτηση ενός block κάτω από τα οστά της λεκάνης μας μπορεί να κάνει τη θέση πιο άνετη. Το στήριγμα αυτό των γοφών βοηθά στη χαλάρωση των σφιχτών καμπτήρων του ισχίου, γέρνοντας ελαφρώς τη λεκάνη προς τα εμπρός. Μπορεί λοιπόν, να αποτρέψει την αίσθηση τσιμπήματος στα πόδια, καθώς βοηθά στη ροή του αίματος. Εάν δεν έχουμε block, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στοιβαγμένες κουβέρτες και/ή μαξιλάρια. Μπορούμε επίσης να τα τοποθετήσουμε κάτω από τα γόνατα και τους μηρούς μας για να χαλαρώσετε τις εσωτερικές βουβωνικές περιοχές.

jenny.gr

Παρόλο που τα παραπάνω θα βοηθήσουν ώστε με τον καιρό να γίνεται όλο και πιο εύκολη η υιοθέτηση της συγκεκριμένης στάσης, δεν χρειάζεται να πιεζόμαστε για να τα καταφέρουμε. Αυτή η στάση δεν είναι για όλους και η yoga έχει ως στόχο να διώχνει τις υπάρχουσες έγνοιες, όχι να μας προσθέτει κι άλλες. Μπορούμε απλά να καθίσουμε με ενωμένες τις πατούσες μας ή με όποιον άλλον παρόμοιο τρόπο μας βολεύει. 

jenny.gr

Το να κάνουμε τα δικά μας πράγματα στην τάξη μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό, ειδικά αν όλοι οι άλλοι κάνουν το οκλαδόν να μοιάζει αβίαστο, όμως δεν πρέπει να ντρεπόμαστε αν η θέση αυτή δεν λειτουργεί για εμάς. Εξάλλου το όνομα της, «Sukhasana», σημαίνει «με ευκολία».

Δείτε ακόμη: Yoga and the City

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.