WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

#OhMy40: Όταν η μνήμη κάνει διακοπές. Στην κυριολεξία και όχι στη Χαβάη


Αμαλία Κυπαρίσση

1 Νοεμβρίου 2016

memory1-768x5123688.jpg

"Ένα μυαλό έχω και εγώ…" το ακούω συχνά από φίλες. Φίλες συνήθως άνω των 40, αλλά αυτό ας μην το κάνουμε θέμα. Ή μάλλον αυτό ακριβώς είναι το θέμα, όπως έχουμε πει! Η “απώλεια μνήμης”, αυτά τα μικρά κενά, που έχω όσο περνούν τα χρόνια, είναι που με φρικάρουν! Φημίζομαι για τη μνήμη ελέφαντα που έχω. Μπορεί να θυμηθώ το τι είχαμε φάει και τι φορούσαμε όταν ήμασταν 25 σε κάποιο μικρό μπιστρό στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμη και το τι συζητούσαμε. Έχω, όμως, αρχίσει να έχω κενά και απώλεια μνήμης για πολλά σημαντικά, καθημερινά. Διευκρινίζω….

  • Τα κλειδιά τα ψάχνω μονίμως, το ίδιο και τα γυαλιά.
  • Κάθομαι στο σαλόνι και για κάποιο λόγο κατευθύνομαι στο δωμάτιο. Μπαίνοντας στο δωμάτιο σκέφτομαι εγώ γιατί ήρθα τώρα εδώ; Τι ήθελα ακριβώς;
  • Μου διαφεύγουν ονόματα... από τις μητέρες των συμμαθητών των παιδιών μου μέχρι επαγγελματικές επαφές!
  • Ξεχνάω υποχρεώσεις… τι έχω να αγοράσω, πού έχω να πάω, τι ραντεβού έχω.  Να είναι καλά οι υπομνήσεις που κουδουνίζουν συνέχεια στο iphone! Πριν λίγες ημέρες μια από τις καλές μου φίλες με είχε καλέσει σε μια σημαντική επαγγελματική στιγμή της. Τη συζητούσαμε καιρό. Δεν το σημείωσα ως υπόμνηση γιατί σκέφτηκα σιγά μην το ξεχάσω! Έφτασε η ημέρα και τι συνέβη;;;;; Το ξέχασα! Για την ακρίβεια το θυμήθηκα στο παρά πέντε… καλά να είναι πάλι το κινητό και μια φωτογραφία που ανέβασε στα social media!

Στην αρχή πίστευα ότι πρόκειται για “αφηρημάδα”. Όταν, όμως, οι σκηνές επαναλαμβάνονται αρχίζω και ψάχνομαι… διαβάζω, ενημερώνομαι, ρωτάω ειδικούς. Συνειδητοποιώ ότι δεν είμαι στα πρόθυρα του Alzheimer! Ουφ! Ξεφυσάω ανακουφισμένη. Μεγαλώνοντας και το μυαλό παρουσιάζει σημάδια “φθοράς”…. όπως και στο δέρμα εμφανίζονται ρυτίδες έτσι και στη μνήμη εμφανίζονται μικρά κενά! Αυτά που με κάνουν και φρικάρω! Ανησυχητική πληροφορία που ανακαλύπτω: το ποτό οδηγεί σε ελαφριά απώλεια μνήμης. Όταν περνάει η επήρειά του οι πιθανότητες να ξεχνάς πράγματα αυξάνονται. Κάνω μια υπόμνηση στο κεφάλι μου να μετριάσω αυτά τα ποτήρια κρασιού που τόσο απολαμβάνω τα βράδια. Ενθαρρυντική πληροφορία... οι άνθρωποι που μιλάνε ξένες γλώσσες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διατηρήσουν την επάρκεια μνήμης τους. Δεν το λέω εγώ, αλλά μια έρευνα του κέντρου Hopkins. Εύχομαι να είναι ακριβής η έρευνα και οι 4 ½ γλώσσες που μιλάω να συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης μου. Μικρές συμβουλές που μου έδωσαν και τις μοιράζομαι μαζί σας για να “συντηρήσουμε” τη μνήμη μας… ό

  • H φυσική άσκηση βοηθά την καθαρή σκέψη και μειώνει τον κίνδυνο απώλειας μνήμης, επειδή αιματώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος. Ένας ακόμη λόγος για να επισκεφτείς το γυμναστήριο.
  • Καταναλώστε βιταμίνη Β... κρέας, φασόλια, ξηροί καρποί και δημητριακά! Και Ω3! Ψάξτε να βρείτε ποιες είναι οι έξυπνες τροφές.
  • Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, συναρμολογήστε παζλ, λύστε σταυρόλεξα...
  • Χορέψτε... αυξάνετε κατά 75% την πιθανότητα αποφυγής της άνοιας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.