WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Απριλίου 2017

pexels-photo-16789035172.jpeg

Ωστόσο στη θεωρία μπορεί όλα να ακούγονται εύκολα και στην πράξη να μας φαίνονται διαφορετικά. Γιατί τι γίνεται όταν μας συμβεί κάτι πολύ άσκημο, ένα διαζύγιο, μια απόλυση ή μια αρρώστια; Πώς θα τα καταφέρουμε; Κι όμως οι ειδικοί έχουν βρει μετρικά κόλπα για να μπορέσουμε να έχουμε αυτοπεποίθηση ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Μείνετε μακριά από την αρνητικότητα. Έφτασε η στιγμή να αξιολογήσετε τον κύκλο σας, συμπεριλαμβανομένων φίλων και οικογένεια. Είναι το πι δύσκολο κομμάτι, αλλά αν θέλετε να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση πρέπει να απομακρύνετε τους τοξικούς ανθρώπους από δίπλα σας. Ακόμα και αν η απομάκρυνση είναι προσωρινή η διαφορά που θα δείτε θα είναι τεράστια. Οι αρνητικοί άνθρωποι εκπέμπουν αρνητικότητα και σας τραβάνε προς τα κάτω, αντί να σας ανεβάζουν ψηλά.

Επιλέξετε τη σωστή στάση του σώματος. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science έδειξε ότι η σωστή στάση σας κάνει να νιώθετε ισχυροί και μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σας. Ανοίξτε το θώρακα, σηκώστε ψηλά το κεφάλι και χαμογελάστε γεμάτοι αισιοδοξία. Όλα μπορούν να αλλάξουν αρκεί να το πιστέψετε.

Ποτέ μην τα παρατάτε. Μην αποδέχεστε την αποτυχία και διώξτε μακριά τις αρνητικές φωνές. Πείτε στον εαυτό σας ότι είστε δυνατοί, έξυπνοι και ικανοί να πετύχετε ό,τι βάλετε στόχο. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση συχνά προκαλείται από αρνητικές σκέψεις, όπως: δεν είμαι ελκυστική, δεν είμαι αρκετά έξυπνη ή αρκετά αθλητική, δεν είμαι αρκετά καλή. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε κάτι αρνητικό προσπαθήστε να το απωθήσετε.

Ακούστε μουσική. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Northwestern συνιστούν να ακούτε μουσική κάθε φορά που χάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η δυνατή μουσική μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Βρείτε το αγαπημένο σας τραγούδι και ακούστε το δυνατά. Και αν θέλετε να εκτονωθείτε χορέψτε κιόλας.

Διαβάστε επίσης: 7 λόγοι να ακούμε μουσική

Μερικές το μόνο που χρειάζεστε για να τονωθεί η αυτοπεποίθηση σας είναι λίγη άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πιο σωστή στάση σώματος και τελικά περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Μην μένετε στάσιμοι. Μια ξένη γλώσσα, ένα χόμπι, μια επίσκεψη σε ένα μουσείο ή σε μια θεατρική παράσταση μπορούν να γεμίσουν την καθημερινότητα σας τόσο ευχάριστα που να αισθάνεστε μια ικανοποίηση και σιγουριά για τον εαυτό σας. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.