Η ψυχοθεραπεύτρια μας λέει όλα όσα πρέπει να προσέξουμε όταν χωρίζουμε με παιδιά
15 Μαΐου 2017
Σε κάθε αλλαγή της οικογένειας, οι ισορροπίες αλλάζουν, πόσο μάλιστα όταν ένας γονιός αλλάζει σπίτι και εκεί που έχει συνηθίσει το παιδί να βλέπει και τους δύο γονείς του καθημερινά μαζί, παύει να συμβαίνει αυτό απότομα.
Το πιο βασικό πράγμα που θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας και κυρίως να στηρίξετε με την συμπεριφορά σας, είναι ότι αλλάζουν μόνο πρακτικά θέματα (όπως η στέγη) και η σχέση σας με τον σύντροφό σας και όχι το συναισθηματικό κομμάτι. Η αγάπη, η φροντίδα και η διαθεσιμότητά σας παραμένει ίδια απέναντί του και δεν επηρεάζεται απ´την αλλαγή σχέσης με τον μπαμπά ή την μαμά του.
Διαβάστε επίσης: Γιατί τα ζευγάρια δεν επικοινωνούν μεταξύ τους
Επίσης πολύ σημαντικό είναι να του εξηγήσετε πως δεν έχει καμιά απολύτως ευθύνη για τον χωρισμό σας και είναι κάτι που σχετίζεται μόνο με εσάς και την σχέση με τον σύντροφό σας. Τα παιδιά είναι εγωκεντρικά και έχουν την τάση να νιώθουν ενοχές όταν χωρίζουν οι γονείς τους και να αναρωτιούνται αν έκαναν κάτι αυτά και ευθύνονται για τον χωρισμό των γονιών τους.
Τι πρέπει να προσέξετε απέναντι στο παιδί σας
- Δεν χρειάζεται να ξέρει το παιδί τα προσωπικά μεταξύ σας και ειδικά τις αρνητικές σκέψεις που μπορεί να κάνετε ο ένας για τον άλλον. Δεν είναι ψυχολόγος σας το παιδί και το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το επιβαρύνετε, όσο διαθέσιμο και να δείχνει να σας ακούσει.
- Μην μεταφέρετε μηνύματα ή θέματα επικοινωνίας μέσω του παιδιού σας στον πρώην σύντροφό σας. Βάζετε το παιδί στη μέση και του δημιουργείτε επίσης βάρος συναισθηματικό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να πείτε τα όσα θέλετε (όπως το mail) ή τον δικηγόρο σας αν η επικοινωνία σας είναι πολύ "κακή" μεταξύ σας.
- Μην κατηγορείτε ποτέ τον απομακρυσμένο γονέα ή την "άλλη πλευρά" γιατί συνδέεται και το παιδί σας με αυτήν και το στεναχωρείτε , ακόμα και αν δεν σας το εκφράζει.
- Μην απομακρύνεστε απόo το παιδί σας επειδή θέλετε να απομακρυνθείτε απόo τον πρώην σύζυγο. Το παιδί σας δεν ευθύνεται να υποστεί τις συνέπειες μιας επιλογής ενηλίκων και φυσικά έχει ανάγκη και τους δυο γονείς του.
- Η ποιότητα της επικοινωνίας του παιδιού σας πρέπει να παραμένει σταθερή και να έχει χώρο να εκφράζει τα συναισθήματά του με αυτή την αλλαγή, δείχνοντας σεβασμό και κατανόηση εσείς γι αυτά.
- Και τέλος και πολύ σημαντικό, μην αντιμετωπίζετε το παιδί σας ως μειονότητα επειδή χωρίσατε, γιατί το συναίσθημα που έχετε εσείς θα εισπράξει και το παιδί σας και θα νιώσει έτσι ακριβώς. Θα φέρεστε στο παιδί σας όπως φερόσασταν, με τα ίδια όρια και με την ίδια αγάπη.
Ένας χωρισμός είναι μια επιλογή που ανεξάρτητα αν την θέλατε ή όχι οφείλετε να την σεβαστείτε και να κάνετε ότι είναι καλύτερο για την προσαρμογή του παιδιού σας στη νέα κατάσταση δείχνοντάς του αγάπη και ζεστασιά. Και να έχετε στο νου σας πως όταν το παιδί σας βλέπει πως είστε καλά και προχωράτε τότε νιώθει και αυτό καλά και ήρεμο.
Από την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.